Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Alicia Agneson (Vikings)

Alicia Agneson (Vikings)

Axel Diedrichs | Intervju
21 januari 2020
Axel Diedrichs | Intervju
21 januari 2020

Svenska stjärnskottet om den spännande utlandskarriären.

När Alicia Agneson befinner sig hemma i Sverige för att promota den nya – och sista – säsongen av "Vikings" når Filmtopps redaktör Axel Diedrichs henne för en djupdykande intervju.

Alicia Agneson i "Vikings".
Alicia Agneson i rollen som Katya i "Vikings". Foto: HBO Nordic.

Hon har suttit i Nyhetsmorgon, gestaltat både slav och kunglighet i en av världens största TV-produktioner, spelat mot Gary Oldman och haft sin första huvudroll i en långfilm. Snart ser vi henne även i en skruvad internationell dramakomedi om en arkitekt som trotsar en epidemi för att avsluta bygget han påbörjat. Ingen skulle väl förneka att 23-åriga Alicia Agneson spås en ljus framtid inom film och TV.


I Vikings började du som slavkvinnan Freydis, som träffar Kung Ivar och går vidare till att bli drottning. Därefter försvinner du ur serien, för att komma tillbaka i en annan roll, som prinsessan Katya. Hur upplevde du det skiftet? 

– Det var väldigt märkligt, för jag visste först inte själv om att jag skulle komma tillbaka. Jag hade tackat för mig och de erfarenheter jag fick genom att spela Freydis, men på vår avslutningsfest för säsong fem sade seriens författare Michael Hirst att jag inte behövde oroa mig. “Du kommer tillbaka, och du kommer vara en svarthårig ryss”. Jag visste inte vad jag skulle tro. Det lät jättesjukt. Men efter sommaren fick jag ett samtal och då förstod jag att han menade allvar. 

Alicias återkomst till serien har skakat om seriens fanbase. Det spekuleras en hel del om Katyas eventuella koppling till Freydis och inte minst tror Ivar själv att Katya är hans tidigare hustru. 

– Just nu kan jag inte säga för mycket om vad Katyas plats är, hennes intressen och vad hon har för sig. Men hon är ju verkligen en frågeställare. Det är nästan så att jag själv undrar vad hon gör.

Hur förhåller ni i produktionsteamet er till spoilers, finns det ett ramverk?

– Det är ingen som pekar specifikt på vad som får sägas eller inte, men vi vet att vi ska vara försiktiga. För min del var det knäppt eftersom att alla visste vad som hade hänt med Freydis, men så fortsatte jag att spela in Vikings som en annan karaktär. 

“När jag lämnade inspelningen blev jag jättelåg”.

Alicia Agneson som Freydis i "Vikings".
Alicia Agneson i rollen som Freydis i "Vikings". Foto: HBO Nordic.

För att landa rollen som Freydis skickade Alicia in en egengjord film där hon spelade en scen som “slave girl”.

– Hon skulle bara gå in naken i kyrkan. Jag älskade serien redan då, men när jag väl fick rollen valde jag att tacka nej. Den kändes för liten och, ja, extrem. Då kom de tillbaka och sade att de gärna ville ha med mig. När de gav mig repliker kunde jag inte avböja igen. Väl på plats hade jag världens kemi med min motspelare Alex Hogh Andersen. 

Vad hände sen?

– När jag fick lämna inspelningen blev jag jättelåg, men sen ringde Michael mig för att berätta att de ville bygga vidare på Freydis och Ivars kemi. Då fick jag veta att Freydis skulle gifta mig med honom och bli drottning. Det var jättesvårt att ta in. 

Var befann du dig annars i livet under den här tiden? 

– Jag bodde i London och ägnade mig mycket åt musikaler. Sedan tog jag beslutet tillsammans med min agent att fokusera helt på film och TV. Jag började göra auditions non-stop och extraknäckte för att kunna betala hyran i kollektivet jag bodde. Det var väldigt flitigt. Utan Vikings vore det ett helt annat liv. 

“Vi kände att det var dags att lägga ner serien”.

serien vikings
Foto: HBO Nordic.

“Vikings” ses av miljoner tittare världen över och är ett av flaggskeppen på HBO Nordic. Alicia försöker bena ut vad det är som gör serien så omtyckt. 

– Den utspelar sig ju under en väldigt fascinerande tid, med spännande folkslag, och försöker att vara så trogen historien som möjligt. Men framförallt är filmteamet oerhört dedikerat. När man dessutom har så roligt som vi haft det kan det bara bli bra. 

För ett tag sedan fick vi veta att serien skulle ta slut, vilket gjorde väldigt många ledsna. Hur tog du själv emot det beskedet? 

– Det var så klart jobbigt, men vi kände också att det var dags. Eftersom att syftet alltid varit att vara trogna den verkliga historien så kan vi inte fortsätta när den är färdigberättad. Då skulle serien bli något annat. 

“Finalen kommer inte att lämna ett öga torrt”.

alicia agneson som katya i vikings
Foto: HBO Nordic.

Genom åren har vi sett många långt gångna succéer sluta på ett sätt som inte faller alla i smaken, senast “Game of Thrones”. Alicia är själv rädd att “Vikings” ska brista. 

– Det är nog allas oro. Och vi skådespelare vet sällan på förhand vad som ska hända till det stora hela, så varje gång man får ett manus är det både spännande och läskigt att läsa vad som ska ske i berättelsen. Men jag tror inte att det kommer vara ett öga torrt. 

Det kommer en spinoff, “Vikings Valhalla”, som Netflix har köpt upp. Vad har du för tankar kring det projektet?

– Jag tror att det blir väldigt intressant. Det finns jättemycket man kan göra i den här genren. 

“Har två år på mig att vinna en Oscar”.

Utöver “Vikings” har Alicia också arbetat med långfilm. Först ut blev dramat “Little Kingdom” där hon spelar den kvinnliga huvudrollen Eva, som tampas med det tuffa livet på en fabrik medan hennes partner är ute i krig. Alicia berättar om omställningen med att gå från serie till film.

– Det var inte lika pressat tidsschema, men den största skillnaden var nog kring karaktärens resa. När du gör en serie får du hela tiden nästa manus under inspelningens gång, men i en långfilm får du hela manuset direkt och vet precis var karaktären ska ta vägen. Då kan du ligga ett steg före i dina förberedelser. 

I actionfilmen “The Courier” gör hon något helt annat i rollen som Agent Simmonds och spelar mot ingen mindre än Gary Oldman. Alicia berättar om hur hon förberedde sig inför inspelningen.

– Jag låg i väldigt hårt med träningen. Inte för att kunna visa upp muskler, utan för att hamna i rätt tankesätt. Simmonds är chef över hela Interpol så jag spenderade min förberedelse så som jag föreställde mig att hon levde; på skjutbanan och gymmet utan utrymme för socialt liv. 

Det måste varit hedrande att göra film med Gary Oldman?

– Det var sjukt! När vi wrappade Vikings såg jag över mina mål: att få huvudrollen i en film, medverka i ett utländskt drama och spela mot en Oscarsvinnare. Inom två månader hade jag gjort allt det där. 

Vad har du satt upp för nya mål?

– Att jag ska vinna en Oscar innan jag fyller tjugofem, så nu har jag två år på mig!

Action sticker ut mycket vad gäller själva produktionen. För Alicias del återvänder hon gärna till genren framöver.  

– Jag hade inte sett framför mig att göra action, men det var otroligt roligt. Man får sån adrenalin, med explosioner och bilkrascher, att man blir helt förlorad i den världen. 

När du reser så mycket för att spela in på olika platser, känner du dig ensam? 

– Gud, ja. Olika jobb har olika nackdelar, och att vara ensam är en nackdel med mitt. Även om det var tufft att överleva i London så kan jag sakna strukturen. De senaste åren har jag i princip levt i min resväska. Relationer blir lidande. 

“Jag skulle gärna arbeta med svensk film”.

Alicia Agneson i "The Courier".
Alicia Agneson i rollen som Agent Simmonds i "The Courier" (2019). Foto: Signature Entertainment.

Alicia är också med i den kommande dramakomedin “The Obscure Life of the Grand Duke of Corsica”, där hon fick ett större inflytande på utvecklingen av sin rollfigur. 

– När jag tog rollen som den kvinnliga huvudrollen Poppea slog jag mig ner med regissören Daniel Graham för att uttrycka mina visioner för henne. Han tyckte om mina idéer så vi körde på ett spår vi lade tillsammans. Det var otroligt spännande att få vara med och bestämma karaktärens inre resa. 

Har du ambitionen att arbeta även bakom kulisserna? 

– Jag tycker att det är jätteroligt med sånt, men det är också otroligt mycket jobb. För en producent tar arbetsdagarna aldrig slut. Det är hur som helst väldigt fascinerande. 

Alicia har länge spåtts en ljus framtid av oss hemma i Sverige. En börda hon trivs med. 

– Det är nog bara bra att jobba under lite tyngd. Det är jätteroligt att folk bryr sig om mig överhuvudtaget. 

När kan vi förvänta oss att se dig i en svensk produktion? 

– Jag vet faktiskt inte. Men jag älskar den svenska filmindustrin och skulle gärna göra någonting om rätt projekt dyker upp. 

Med det tackar vi Alicia Agneson för pratstunden. Den sjätte säsongen av “Vikings” finns att se på HBO Nordic där nya avsnitt släpps varje torsdag.