Nu på bio

Det senaste på biofronten!

William Castle och skräckeffekterna

William Castle och skräckeffekterna

Charlotta Lundborg | Artikel
07 november 2018
Charlotta Lundborg | Artikel
07 november 2018

I TV-serien Feud (2017) går Joan Crawford (porträtterad av Jessica Lange) in en biosalong svingandes en yxa. Detta var något som hände på riktigt till vissa visningar av filmen Straight-Jacket (1964), signerad den uppfinningsrika regissören William Castle.

Foto: loftcinema.org

William Castle föddes 1914 i New York. När han var tretton år gammal såg han pjäsen Dracula med Bela Lugosi i titelrollen (som ju även spelade greven i Tod Brownings film från 1931) och blev hänförd. Sedan dess visste Castle att han ville skrämma livet ur människor.

Under 1950-talet hamnade filmindustrin i en stor kris, som den egentligen aldrig tagit sig ur. Den nya uppfinningen televisionen konkurrerade ut biobesökarna, och för att få dem att stanna tvingades biograferna bli uppfinningsrika och hitta på saker bara de kunde erbjuda. William Castles kännetecken som regissör och producent var hans gimmicks till visningarna av sina skräckfilmer. Det började med Macabre (1958) där publiken fick en försäkring på 1000$ om de skulle dö av skräck under visningen.

Sedan fortsatte det med Skriet vid midnatt (1959) där ett skelett med röda ögon flög över publiken. Till The Tingler (1960) köpte Castle utrustning från militären som var gjord för att få bort is på flygplansvingar. Apparaten satte han på vissa stolar i biosalonger och under en vital punkt i filmen (när Tingler “släpps lös i salongen”) började de skaka. Filmen 13 spöken (1960) ackompanjerades av en kartongbit med en röd och en blå cellofanremsa. Om man tittade genom den röda remsan skulle man se spökena på duken men man var för feg skulle man titta genom den blå som raderade dem.

I den innovativa Mr. Sardonicus (1961) fick publiken själva bestämma om skurken skulle dö i slutet eller inte (på den här tiden fanns det ju en maskinist som analogt bytte filmhjul). Enligt rykten visade aldrig publiken någon barmhärtighet. Castle har kallats för “lågbudgetens Alfred Hitchcock” och var själv ofta med i trailerna och introduktionsscener till sina filmer där han förklarade hur rekvisitan skulle användas. Men visningarna gick inte alltid smidigt till; ungdomar gillade att till exempel slå ner skelettet som flög över publiken i Skriet vid midnatt.

Trots att Castle bara gjorde b-filmer som för det mesta glömdes bort har han fortfarande fans världen över. En av dom är till exempel regissören John Waters som faktiskt spelade Castle i scenen med Jessica Lange i Feud.

John Waters from William Castle och Jessica Lange som Joan Crawford. Foto: FX
"William Castle was my idol. His films made me want to make films... William Castle was God."

John Waters i sin bok Crackpot: The Obsessions of John Waters

William Castle dog 1977, 63 år gammal.