Vinnaren i Filmtopps recensionstävling är utsedd

Vinnaren i Filmtopps recensionstävling är utsedd

Eric Diedrichs | Artikel
10 december 2015
Eric Diedrichs | Artikel
10 december 2015

Och vinnaren är...

Eftersom vi på Filmtopp.se vill uppmuntra ungdomars skrivande och stärka deras relation till film har vi, i samarbete med 24 Kalmar, anordnat en recensionstävling. Författaren bakom den recension vi bedömde som bäst, efter utdelade guidelines, blev korad vinnare.

Tävlingens vinnare
Tävlingens vinnare – Filippa Timlon!

Tävlingen hölls på Stagneliusskolan i Kalmar i en klass för filmvetenskap. Eleverna som deltog tävlade om ett par biobiljetter och om att få sin recension publicerad hos oss på Filmtopp.se och på 24 Kalmar.

Filmen som visades för klassen var det ryska Oscarsnominerade dramat Leviatan, som hade svensk biopremiär tidigare i år. Med Leviatan hoppades vi på att öppna upp elevernas ögon för film utanför Hollywood och ge dem nya perspektiv på filmmediet.

Till en början var det tänkt att vi enbart skulle utse en vinnare, men sett till den höga kvalitet deltagarnas texter höll, bestämde vi oss för att dela ut varsin biobiljett för de två näst bästa bidragen.

På delad andra plats kom Wilma Karlsson och Wendela Åkesson. På första plats kom Filippa Timlon med följande motivering:

"Filippa Timlons recension är välskriven, heltäckande och personlig. Både filmens uppenbara, men också underliggande handling diskuteras och presenteras med ett klart och kompakt språk. Filippa lämnar också utrymme för att diskutera flertalet cinematiska aspekter, som skådespelarinsatser såväl som scenografi och foto."

Efter prisutdelningen berättade Filippa att Leviatan skiljer sig mycket från de filmer hon brukar se, men att filmen både var väldigt vacker och annorlunda filmad. Vi fick också veta att Filippa har ett stort skrivarintresse som oftast tar form i berättelser och poesi.

På frågan om att skriva recensioner är något hon skulle kunna tänka sig att fortsätta med, svarade hon: 

– Jag tycker att det är jättekul att kolla på film och sen reflektera över det jag har sett. Dessutom gillar jag ju att skriva så ja, absolut!

Med tackar vi på Filmtopp.se alla elever som deltog i tävlingen, Peter Dahlén på Stagneliusskolan och 24 Kalmar.

Du hittar Filippas recension här.