Hero gradient image

Vilka är Reys föräldrar?

Carl Hempel | Artikel
11 december 2016
Carl Hempel | Artikel
11 december 2016

rey

Sedan premiären av The Fore Awakens har tusentals Star Wars-nördar (mig inkluderad) spekulerat, gissat, forskat och diskuterat kring vilka Reys föräldrar kan vara. Endast några få människor kan svaret på denna fråga, men detta har inte stoppat Star Wars-communityn att bilda ett par intressant och en del banala teorier kring ämnet. Nedanför har jag samlat några av dessa teorier och resonerat kring vad som stärker och försvagar deras reabilitet.

Luke Skywalker är Reys pappa

luk

Detta är den mest troliga och mest förekommande av alla teorier. Om all fakta som stärker detta argument hade skrivits ner hade det blivit till hel bok. Istället tänker jag hålla mig till det mest relevanta.

Samtliga Star Wars-filmer har fram till The Fore Awakens varit en historia om familjen Skywalker. Prequelfilmerna följde Anakin Skywalker från barnsben till att gå över till den mörka sidan under namnet Darth Vader. Star Wars 4-6 handlar om Lukes resa från bondpojke till Jediriddare. Det är inte mer än logiskt att Rey skulle fortsätta historien som Lukes dotter och Anakins barnbarn. Att de alla tre har växt upp på isolerade ökenplaneter utan sin far gör inte saken mindre relevant. Hennes kraftfulla ”force-sensitivity” och otroliga talang för att flyga rymdskepp pekar också på att Rey bär på Skywalker-gener.

Vem Reys mamma i detta fallet skulle vara är högst oklart. I de tidiga serietidningarna och böckerna så gifter sig Luke med smugglaren och Jediriddaren Mara Jade. Denna storyline är dock inte längre canon. I och med att Star Wars kanske mest ikoniska ögonblick är den enorma twisten när Darth Vader avslöjar för Luke att han är Lukes pappa, så känns det kanske lite väl billigt och förutsägbart att denna teori skulle stämma.

LÄS OCKSÅ: Star Wars-vecka på Filmtopp

Han och Leia är Reys föräldrar

han

Om detta skulle vara fallet skulle Rey också tillhöra familjen Skywalker. Detta skulle likt tidigare teori förklara Reys ”force-sensitivity". Det skulle också ge en del bakgrund till varför Rey så skickligt kunde styra The Millennium Falcon. Det går inte heller att blunda för att Rey till utseendet är rätt lik Leia.

Detta skulle vara intressant då Rey och Kylo Ren/Ben Solo skulle bli syskon. Det ska dock nämnas att i Star Wars expanderade universum (i den del som inte längre är Canon) så är Ben son till Luke och Mara Jade och inte Han och Leia. Att dessa två par skulle byta barn av någon anledning känns dock lite långsökt och förvirrande.

Obi-Wan Kenobi är Reys pappa, farfar eller morfar

obi-wan-kenobi_6d775533

Rey Kenobi? Med tanke på Obi-Wans ålder i episod 4 och Rey ålder i episod 7, så är denna teori mer logisk om Rey skulle vara Obi-Wans barnbarn. Detta är dock en teori som har en del intressanta argument bakom sig. Vad gjorde egentligen Obi-Wan mellan episod 3 och 4? Det enda vi vet är att han gömt sig under större delen av denna tid samt att han i äldre dagar bosatte sig på Tatooine. Det är klart att han någonstans där emellan kan ha skaffat sig en fru och en eller flera barn.

När Rey får en vision efter att ha kommit i kontakt med Lukes lasersvärd hör hon ett flertal röster. Två av dessa är Alec Guiness och Ewan McGregor som tillsammans säger repliken ”Rey these are your first steps”. J.J. Abrams har också sagt i en intervju att Reys föräldrar inte är med i The Force Awakens. Abrams som är känd för att lura fansen kan dock ha sagt detta för att förvirra oss spekulanter ännu mer.

Emperor Palpatine är Reys pappa, farfar eller morfar

palpa

Nu börjar vi komma in på riktigt hal is men på nätet cirkulerar det ett flertal teorier om att Rey faktiskt kan vara släkt med kejsaren själv. Det mest logiska argument är att Star Wars fokus alltid har legat på Skywalkers vs Palpatine. I och med att Kylo Ren har Skywalker-släkt så skulle Rey kunna vara av Palpatine-släkt. Namnet Rey betyder också kung på spanska och på något sätt skulle detta stärka teorin? Om du inte ser logiken är du nog inte ensam.

Rey är en klon

grand_army_formation

Kloner har länge varit en stor del av Star Wars-universumet. Det störta spekulationerna kring denna teori är att The First Order kan ha skapat Rey från antingen Lukes hand som höggs av i episod 5 eller kvarlämnad DNA från Anakins hjälm. Vi har aldrig fått någon backstory till hur Kylo Ren fick tag i Darth Vaders hjälm, men någon typ av DNA lämnades troligtvis kvar i den. Det finns också en idé om att Luke gjorde en klon från sitt eget DNA som ett hemligt vapen att använda mot The First Order. Ännu en teori som lägger sig högt upp på galenskapsskalan

LÄS OCKSÅ: 5 Star Wars-spin offs jag vill se på vita duken

Reys föräldrar har aldrig medverkat eller nämnts i i en Star Wars-film

star_wars_map_star_wars_galaxy_map_official_galactic_map_star_wars_universe_1

I ett Universum stort som detta, med miljontals karaktärer och planeter och en mytologi som bara har skrapats av på ytan så är det väldigt konstigt hur alla karaktärer på ett eller annat sätt är kopplade till varandra. Kanske är det mest logiska att Rey är dotter till två föräldrar som inte har haft något med de tidigare filmerna att göra. I och med att både Obi-Wan och Yoda lyckades fly undan Order 66 så har troligtvis flertal andra skickliga Jedis också lyckats göra det.