Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Buffy the Vampire Slayer

Veckans gästspel: Buffypodden

Sebastian Håkansson | Artikel
08 oktober 2017
Sebastian Håkansson | Artikel
08 oktober 2017

Under oktober månad kommer det att dyka upp en hel del gästspel hos oss. Det finns en mängd bloggare, podcast och andra sajter som skriver om film & serier i Sverige.  Dessa eldsjälar och cineaster önskar vi på Filmtopp att få lyfta fram. Kanske kommer du hitta en ny favorit?

Först ut är Buffypodden.

Poster för Buffypodden

Buffypodden skapades under en middag i mitten av oktober 2015. Inom en månad hade Johan och Henke spelat in och publicerat första avsnittet. Men allt började på Vapiano på Kungsbron. Vännerna hade varit på bio och det var dags för middag. Johan som hade poddat om film tidigare hamnade bredvid Henke som sedan några år tillbaka har en blogg som handlar om film och TV-serier. Det var inte första gången de pratat om Buffy the Vampire Slayer, Joss Whedons ikoniska TV-serie, som sändes i USA runt millennieskiftet. Men det var denna kväll beslutet togs. Johan var sugen på att se serien och Henke hade gått ett tag och funderat på att se om den. Det var Johan som kastade iväg frågan om de inte skulle ta och göra en podd. Absolut, det ska vi göra svarade Henke och så var det bestämt...

TV-serien gick under hela sju säsonger, och det blev total 144 avsnitt. Sju säsonger, riktigt så långt planerades podden inte i början. Egentligen körde man nog igång lite osäkra om formatet och hur långt podd-äventyret skulle bli. Tanken var att prata om en två, tre eller fyra avsnitt per podd-avsnitt. Målet var ett avsnitt i veckan. I inledningen spelades podden in med den mikrofon som fanns till hands och allt spelades in på Johans dator. Efter några avsnitt införskaffades bra mickar och inspelningsdon. Henkes filmrum fick bli inspelningsstudio på torsdagskvällarna.

 

Henke hade sett serien tio år tidigare under ett rus av förtjusning över Joss Whedon. Han hade just sett Whedons fantastiska sci-fi western Firefly och ville se mer av mästaren. Johan som är en allätare av popkultur hade länge velat se Buffy som den trendsättande och ständigt refererade serie den är. Dynamiken var alltså att en såg serien för första gången, och en såg om den. Målet var att ha en smal och supernördig podd. Den låg inte i tiden men blev därmed också tidlös. Det går lika bra att lyssna på podden idag, eller om tio år, som det var 2015 när podden startade.

Efter första säsongens fem avsnitt behövdes en kort paus, men i januari 2016 startades andra säsongen och sedan rullade det bara på. Snart kändes det som att det blev självklart att podda om Buffy, och till sist blev det så att sjunde säsongen kom och gick. På vägen dit växte podden stadigt och vissa poddavsnitt kryddades med gäster som bjöds in för att prata om allas vår favoritslayer. Avsnitten blev längre och längre. Man körde nästa helt utan struktur, allt som någon var sugen på att diskutera togs upp och lite därtill. Det sista avsnittet av Buffypodden publicerades den 27:e mars 2017.

Alla avsnitt av Buffypodden hittar du här.

NÄSTA ARTIKEL