Stephen Kings nya bok Fairy Tale blir film

Världens läskigaste filmscen enligt Stephen King: “Gjorde mig till gelé“

Ivar Sandberg
18 april 2024 kl. 15:04

Skräckförfattaren minns den omskakande scenen

Med sina kusliga berättelser har skräckkungen Stephen King skrämt slag på miljontals människor världen över. Här avslöjar filmscenen som fick han själv att krypa bakom kudden.

Stephen King, som nu hunnit fylla 76 år, har skrivit tonvis av ikoniska böcker som sedan översatts till film, från The Shining och Pet Sematary till Det. Senare i år kommer vi dessutom att få se en andra filmversion på en annan klassiker, Salem's Lot.

Boken som först satte King på kartan var Carrie (1974). I den använder flickan Carrie övernaturliga krafter för att ge igen mot hennes mobbare. Två år efter att boken hade getts ut släpptes en film på boken, vilket ledde till att King blev ännu mer känd. Därefter skulle han fortsätta att skriva framstående verk, som ovan nämnda The Shining men också titlar som Pestens tid och Jurtjyrkogården.

Night of the Living Dead (1968)
Foto: Continental Distributing.

Läskigaste filmscenen enligt Stephen King

I dag finns det fler än sextio filmer som bygger på Stephen Kings många verk som författare, och sett till att han varit aktiv i flera årtionden kan vi med säkerhet säga att han skrämt slag på såväl nya som gamla generationer. 

Men vad har skrämt slag på King själv genom åren? Säkerligen en hel del. Men i en text som han skrev för Entertainment Weekly 2019 plockar han fram den som chockat honom lite extra.

King menar att George A. Romeros ikoniska zombierysare Night of the living dead (1968) har den läskigaste filmscenen han skådat. Det rör sig om den när Barbara blir jagad av en zombie genom en kyrkogård och flyr till sin bil där hon märker att hon inte har sin nyckel. Hon låser in sig själv i bilen och zombien slår på hennes fönster med en stor sten.

– Första gången jag såg detta (och två gånger efter), gjorde scenen mig till gelé, skriver King i sin text.

Här kan du streama: Night of the Living Dead (1968)

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL