Bekanta dig med verklighetens Overlook Hotel

Bekanta dig med verklighetens Overlook Hotel

Uppdaterad 07 juli 2021 kl. 13:07 | Publicerad 26 december 2018 kl. 15:12

Vet du varifrån Stanley Kubricks film "The Shining" är inspelad och inspirerad?

Foto: WarnerBros

"The Shining" är en skräckfilmsklassiker de flesta av oss filmälskare sett. Berättelsen om familjefadern som drivs till vansinne under sin vistelse på The Overlook Hotel är nagelbitande. Tidigare fördjupade vi oss i vad de som spelar de läskiga tvillingarna i filmen gör idag. Nu ska vi titta på varifrån Stephen King hittade inspirationen till hotellet i "The Shining" – Verklighetens Overlook Hotel – och där filmen spelades in. 

När Stephen King skrev sin roman 1977, som på svenska heter Varsel, övernattade han och fru Tabitha KingStanley Hotel, högt uppe på Colorado-bergen. Där fick han inspiration till att skriva boken många av oss skräckfantaster läst.

Stanley Hotel – Inspirationen bakom The Overlook Hotel

Stanley Hotel heter verklighetens Overlook Hotel. höll stängt under vinterhalvåret eftersom de inte omsatte lika mycket pengar under denna period. Stephen och sin fru övernattade på  när de var på väg att hålla stängt, så det var mer eller mindre obebott. En natt då Stephen inte kunde sova vandrade han omkring genom de tysta, dunkla korridorerna. Han tog hissen upp till fjärde våningen, där han tycktes han se gestalterna av de två tvillingarna framför sig, men som försvann när han blinkade till. Hans fantasi spelade honom ett spratt. Han gick till baren och slog sig ned med ett pappersark framför sig och det är här boken tar vid.

När boken väl släpptes i Amerika betraktades den som en av de bästa skräckböckerna som gjorts sedan Henry James bok Skruvens vridning 1898 och Shirley JacksonHemsökelsen 1959.

Se bilder på Stanley Hotel:

Foto: Stanley Hotell - Lobby
Foto: Stanley Hotel - Baren där Stephen King påbörjade sin bok

Stephen Kings bok leder till Stanley Kubricks berömda film

1975 är regissören Stanley Kubrick klar med sin film Barry Lyndon, som enligt hans kollegor gjorde honom extremt uttråkad. Nu letar han efter ett nytt spännande projekt att sätta tänderna i. Under 1976 läser han en hel del böcker, och snöar in sig på skräckgenren. I sinom tid kommer han över Stephen Kings roman Varsel.

Stephen King ville att Kubricks film skulle utspela sig på Stanley Hotel där King fått inspirationen till filmen men Kubrick ville spela in på Ahwahnee Hotel, som ligger i Yosemite National Park. King och Kubrick bråkade en hel del om just detta och Kubrick fick tillslut som han ville. Det är kanske dels därför King gjorde en ny version av The Shining i form av en serie 1997. Den mottogs inte alls särskilt bra.

Inspelningarna av filmen skedde bland annat inuti Timberline Lodge och Ahwahnee Hotel. Men även i i Estree Studios i England. Här nedan kan du se några bilder från inspelningarna:

Elstree Studios England (Utsidan av Overlook Hotell)

Stephen King om Stanley Kubricks version av "The Shining":

Skulle du vilja besöka platserna "The Shining" spelats in på?

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL