Titanic The Exhibition – Titanic firar 20 år

Titanic The Exhibition – Titanic firar 20 år

Sebastian Hansson
Uppdaterad 24 oktober 2019 kl. 13:10 | Publicerad 01 december 2017 kl. 17:12

James Camerons "Titanic" firar 20 år och Sebastian Hansson har besökt Titanic – The Exhibition i Malmö, en utställning om de livsöden som rymdes ombord på det ståtliga fartyget.

Titanics jättelika motorer när fartyget ligger i skeppsvarvet.

James Camerons filmatisering av Titanic-tragedin hade länge positionen som världens mest framgångsrika film. I år fyller "Titanic" 20 år och går upp på biografer runt om i landet. I samband med jubileet har Filmtopps skribent Sebastian Hansson besökt "Titanic – The Exhibition" i MalmöOm du letar efter tips på fler katastroffilmer hittar du det här.

Tårar. Oj, så många tårar. Var kommer alla ifrån? Det var tankar som präglade min tioåriga hjärna när eftertexterna av VHS-utgåvan av James Camerons Titanic rullade framför mig. Mamma hade köpt den så fort den släpptes i butikerna.

Mamma köpte film.

Bara det var något extremt ögonbrynshöjande. De enda filmerna hon ägde sedan tidigare var en liveinspeling av Riverdance och VHS-utgåvan av Grease. Det här måste vara något så fantastiskt att det knappt är greppbart.

Jag hörde snacket på skolgården. Mina klasskamrater gillade att tissla och spoila (innan det ens var ett begrepp!) skiten ur det mesta. Jag visste att Jack skulle dö, men det spelade ingen roll. Jag bölade mig ändå sönder och samman till jag somnade med huvudvärk. Det borde väl om något vara ett tecken på ett mästerverk.

Många höll med mig. I Sverige begav sig över två miljoner människor till biosalongerna för att beskåda Roses och Jacks (spelade av Kate Winslet och Leonardo DiCaprio) öde på det ”osänkbara fartyget” när det sjönk den 15:e april 1912. Totalt spelade filmen in 2,186 miljarder dollar världen över. Sett till pengaintäkter var det världens mest framgångsrika film (om man räknar in inflation kommer den på en hedrande femteplats). 2009 slog James Cameron sitt eget rekord när Avatar spelade in 2,788 miljarder dollar.

Titanic delar också rekordet för flesta antal Oscarsstatyetter (11 stycken) tillsammans med Sagan om Konungens Återkomst och Ben-Hur. Titanic var nominerad till 14 stycken, värt att nämna, inte för bästa manus.

20-årsjubileet firas

I år fyller James Camerons "Titanic" 20 år och ska åter släppas på bio i en upphottad digital 3D-utgåva, i alla fall i USA. Här i Sverige kommer ett flertal mindre biografer som Spegeln i Malmö och Bio Rio i Stockholm att ha specialvisningar av filmen.

Utöver detta turnerar också utställningen Titanic – The Exhibition i Sverige och sedan september är den stationerad på Malmö Mässan. Passande nog fick jag äran att besöka utställningen och kan se tydliga likheter mellan filmen och visningen. I båda fallen står livsöden i centrum.

Utställningen består av över 200 föremål kopplade till fartyget där du som besökare, lyssnande på en audioguide, rör dig mellan montrar och bilder. Det finns ett tydligt fokus på människorna ombord. I turordning berättas deras livsöden samtidigt som upphittade föremål till de avlidna visas.

Besökare beskådar de återskapade kopiorna av Titanics lyxhytter.
Återskapade kopior av Titanics lyxhytter finns att beskåda på utställningen. Foto: Musealia

Livsöden som fortfarande berör

Vi har nog alla skrattat åt den halvdana, något märkliga svenskan som flera av de så kallade svenskarna för sig med ombord på skeppet (”Talar fröken svenska?”). I verkligheten fanns det 123 svenskar ombord Titanic, varav 89 dog. En berättelse som tas upp på utställningen är nästan i Jack-och Rose-kvalitet. Det skånska paret Edvard och Gerda Lindell omkom båda när de försökte klättra ombord på livbåtarna. Gerdas vigselring hittades senare i en sjunken livbåt och går nu att beskåda.

Gerds död har starka likheter till fiktive Jacks, som också frös ihjäl i det iskalla vattnet hållande sin kärestas hand. James Cameron gick för övrigt nyligen ut i en intervju med Vanity Fair där den klassiska frågan ”kunde Jack också fått plats på trädörren?” togs upp. Denna diskussion har under 20 år upptagit miltals av forumtrådar och TV-programmet Mythbusters utförde till och med ett test där de försökte återskapa villkoren för att besvara frågan.

En liten bit av de magnifika korridorerna finns återskapade. Foto: Musealia

Enligt James Cameron själv är svaret ett rungande NEJ. Dels hade detta gjort att de båda frusit ihjäl, dels var det ett konstnärligt beslut. ”I think it’s all kind of silly, really, that we’re having this discussion 20 years later. [...] Had he lived, the ending of the film would have been meaningless… The film is about death and separation; he had to die.”

Därmed kan vi också skrota teorin om att Jack egentligen bara fans i Roses fantasi.

På utställningen finns möjligheten att lägga handen på ett isblock och uppleva den isande kyla som Jack, Gerda och de övriga passagerarna upplevde. Tro mig, det ger en helt annan insikt i deras upplevelse för det är s-v-i-n-kallt.

James Cameron har själv sagt att han har försökt arbeta in många riktiga personer i filmen. Något som tas upp på utställningen är det faktum att grundarna av varuhuset Macy’s i New York omkom i olyckan. Ida och Isidor Straus finns faktiskt med i filmen, om än väldigt kort. De är det äldre paret som kärleksfullt håller om varandra i en säng samtidigt som vattnet strömmar in i deras rum. De båda ska inte ha klarat av att separeras vid livbåtarna och valde därför att stanna kvar ombord.

Leo DiCaprio och Kate Winslet i Titanic
Foto: Twentieth Century Fox

Det fanns sanning bakom kärlekshistorien

Även om Kate Winslet och Leonardo DiCaprios karaktärer är fiktiva ska James Cameron ha inspirerats av en äkta kärlekshistoria som ägde rum på fartyget. På utställningen går det nämligen att skåda ett halsband med en blå safirliknande sten i en av montrarna. Denna ska ha burits av 19-åriga Kate (japp, hon heter också Kate) Phillips ombord på Titanic och gavs till henne av hennes älskare, Henry Morlet, innan fartyget sjönk. Henry omkom men Kate överlevde och födde ganska exakt nio månader efter olyckan en dotter. Även om Camerons kärlekshistoria inte är en exakt kopia av sin verkliga motsvarighet går det att se tydliga likheter.

I sin helhet är utställningen en finstämd chans att få bredda sitt perspektiv på framför allt de svenskar som befanns ombord.

Vart James Cameron tar vägen i framtiden är lite osäkert. För min del är Titanic gubbens karriärstopp (även om Terminator 2 förtjänar sin plats i actionfilmens Hall of Fame). Han var nyligen i hetluften när det uppdagades att två av hans fyra planerade uppföljare till Avatar eventuellt inte skulle bli av. Allt handlar om huruvida Avatar 2 och 3 blir tillräckligt framgångsrika. Personligen finner jag det ironiskt att personen som lyckas göra världens största film två gånger är osäker, men precis som Titanic sades vara osänkbar vet ingen riktigt säkert vart Cameron för sin skuta. Vem vet, om 20 år kanske jag rapporterar från Avatar-utställningen?

"Titanic – The Exhibition" finns att besöka i Malmö fram till den 14:e januari.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL