Erotiska klassikern är årets mest sökta svenska film 2023

Svensk erotik i backspegeln – här streamar du Fäbodjäntan

Axel Diedrichs
24 oktober 2023 kl. 18:00

Kultfilmen har nu fyllt 45 år

Snart 50 år efter att den släpptes och blev ett fenomen är intresset fortfarande stort för "Fäbodjäntan", som finns att streama för kultentusiaster.

Filmen som gavs ut 1978 fick stor uppmärksamhet när den kom att bli en betydande del av "Den svenska synden", Sveriges liberala syn på sexualitet som fick ett stort inflytande på övriga världen. Sedan dess har Fäbodjäntan levt vidare på många sätt, från att ha kommit tillbaka som scenföreställning till att Puma Swede uttryckt sin vilja att göra en remake i regi av Jonas Åkerlund. Det har också gjorts dokumentärer om filmen – bland annat en av Sveriges Radio som du kan lyssna på här.

Fäbodjäntan spelades in i Dalarna av den amerikanske filmskaparen Joseph W. Sarno under den svenske producenten Sture Sjöstedts vingar. Handlingen följer en kvinna vid namn Monika som hittar ett gammalt horn. När hon blåser i det upptäcker hon att alla kvinnor på gården tänds sexuellt. Inklusive byns missionärshustru.

Svensk erotik i backspegeln – här streamar du Fäbodjäntan
Anita Berglund. Foto: Studio S.

Här streamar du Fäbodjäntan

Har du helt och hållet missat Fäbodjäntan och vad det är som gör den till en stor klassiker inom svensk erotik och filmhistoria? Så till den grad att festbutiken Partykungen släppt en t-shirt dedikerad till filmen? Kort efter dess 45-årsdag är det framför allt ett inslag som många förknippar den med i dag. I en särskild scen får vi se när en kvinna använder sig av en falukorv som dildo. Idén bakom den ska ha varit regissörens, då hans hustru menar att hans svenska favoriträtt var falukorv med yorkshirepudding.

För dig som har åldern inne och vill damma av detta stycke svensk filmhistoria, så finns Fäbodjäntan att få tag på flera ställen. Den relativt nya streamingtjänsten Cultpix som satsar på att lyfta fram kultfilm, har den inne i sitt bibliotek. Till och från, så finns den även att se på streamingtjänsten MUBI. Come Blow the Horn!, som den heter på engelska, finns inte inne där för stunden.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL