Superman på film – Superhjälten genom åren

Superman på film – Superhjälten genom åren

Axel Diedrichs
Uppdaterad 24 oktober 2019 kl. 13:59 | Publicerad 08 januari 2019 kl. 15:47

Superman visar musklerna på filmduken.

Foto: Warner Bros.

Superman har fyllt 80 i år i en serietidning som kommit ut med sitt tusende nummer. Efter succédebuten i Action Comics 1938, dröjde det inte länge innan superhjälten hamnade på vita duken i filmer som fortsätter att väcka uppmärksamhet än idag.

När Superman gjorde succé 1938 i Action Comics stod filmskapare snart i kö för att visa hans äventyr på film. Först ut var 17 tecknade kortfilmer mellan 1941 och 1943, delvis producerade av Max Fleischer. Sedan följde filmserien Superman 1948 som visades som långfilm i Sverige 1950 med namnet Stålmannen och spindelligan. Nästa filmserie var Atom Man vs. Superman från 1950. 1952 spelade George Reeves huvudrollen i filmen Superman and the Mole Men, som var en testfilm för tv-serien Adventures of Superman som visades i amerikansk tv mellan 1952 och 1958.

Sedan dröjde det ända till 1978 då det blev premiär för publik- och kritikersuccén Superman. 1973 övertygade filmproducenten Ilya Salkind sin far Alexander att köpa filmrättigheterna till Superman. De hyrde Oscarsbelönade Gudfadern-författaren Mario Puzo för att skriva manus till två filmer. Man räknade kallt med att det skulle bli succé. Salkinds förhandlade också med Steven Spielberg om att regissera, men Alexander Salkind tackade nej till honom när han upptäckte att inspelningen av Hajen gått över budget. Istället erbjöds Richard Donner att regissera Superman och uppföljaren Superman II samtidigt.

Marlon Brando fick rollen som Supermans far Jor-El och Gene Hackman fick rollen som superskurken Lex Luthor. Christopher Reeve fick rollen som Superman, trots att han inledningsvis misslyckats med att imponera på Ilya och Alexander Salkind, men det var innan han skaffat sig sina fantastiska muskler. Regissören Donner anställde i sin tur Tom Mankiewicz (manus till många James Bond-filmer) för att finputsa manuset och tillföra en mer realistisk känsla. Marlon Brando som var på inspelningsplatsen mindre än två veckor och inte läste manuset förrän han var på plats, krävde och fick en rekordlön samt procent på filmens intäkter.

Foto: Warner Bros

Superman handlar om hur lille Kal-Els föräldrar skickar honom till jorden i en raket innan hans hemplanet Krypton exploderar. På jorden hittas Kal-El av Martha och Jonathan Kent som adopterar honom. 30 år senare börjar Superman arbeta som Clark Kent på dagstidningen Daily Mail i Metropolis. Superman upptäcker snart att hans stora fiende är Lex Luthor.

1981 kom Superman II, som försenats inte minst av producenterna Salkinds dåliga relation med regissören Richard Donner. När inspelningen gick över budget stoppade Salkind filmprojektet. Donner fick aldrig regissera klart filmen vars regi övertogs av Richard Lester. 2006 lät Donner och producenten Michael Tau producera en egen version av filmen, vilken nu finns på DVD under titeln Superman II – The Richard Donner Cut.

I Superman II spelar Christopher Reeve på nytt titelrollen. I denna film kastar Superman ut en vätebomb i rymden där den sprängs och skadar det osynliga fängelset Fantom-zonen så att tre skurkar från planeten Krypton lyckas fly. De tar sig till jorden där de har lika starka krafter som Superman.

1983 hade Superman III premiär, en film som i Sverige fick den humoristiska titeln Stålmannen går på en krypto-nit! Filmskaparna hade denna gång försökt få in komiska drag i handlingen, inte minst genom att låta skurken spelas av komikern Richard Pryor. I filmen spelar han ett datorgeni, som slutet hjälper Superman. Det mest uppseendeväckande i filmen är annars hur Superman blir ond, påverkad av grön kryptonit.

1987 hade Cannon köpt filmrättigheterna och resultatet blev Superman IV som i Sverige fick titeln Stålmannen i kamp för freden. Christopher Reeve axlar åter rollen som Superman/Clark Kent eftersom han tyckte filmens ämne var viktigt – att stoppa den skenande kapprustningen. I filmen tänker Superman kasta alla kärnvapen mot solen för att förstöra dem. Lex Luthor skapar Nuclear Man framställd ur ett av Supermans hårstrån för att förhindra honom.

Sedan dröjde det ända till 2006 innan det var dags för nästa Supermanfilm. I mellantiden hade en rad filmprojekt om superhjälten inletts men inget hade resulterat i en färdig film. I Superman Returns spelas Superman av Brandon Routh, som liknar Christopher Reeve. För regin svarade Bryan Singer, känd för sina X-Men-filmer. I Superman Returns återkommer Superman till jorden efter fem års frånvaro. Snart upptäcker han att Lois Lane gått vidare i livet, skaffat en pojkvän och fått barn. Mycket har förändrats på jorden men Supermans ärkefiende Lex Luthor planerar som vanligt nya illdåd.

På bilden ser vi Henry Cavill som superman
Foto: Comic Book

2013 började Warner Bros. om hela filmserien om Superman och gav honom en nystart i Man of Steel. Från och med nu spelas titelrollen av Henry Cavill. I Man of Steel berättas mer om planeten Krypton, hur Superman kom till jorden och adopterades av Martha och Jonathan Kent, men framförallt om den onde general Zod som flyr från Fantom-zonen, Kryptons osynliga fängelse i rymden. Zod tycker att jorden är en perfekt plats av skapa nya Krypton på, men först tänker han radera ut mänskligheten.

Superman återkom 2016 i Batman v Superman: Dawn of Justice, som tar vid 18 månader efter Man of Steel. Här är hans motståndare inledningsvis Batman. Snart nog måste de tillsammans bekämpa en ny fiende, ett monster skapat av Lex Luthor. Då är det tur att de får hjälp av Diana Prince, mer känd som Wonder Woman.

2017 var det premiär för Justice League som är fortsättningen på Batman v Superman: Dawn of Justice. I denna film bildas brottsbekämpande gruppen Justice League där Batman, Flash, Wonder Woman, Aquaman och Cyborg ingår. Henry Cavill gör på nytt rollen som Superman.

Det är inte bara på bio som Superman dykt upp under åren. Han har också varit med i tv-serier som Lois & Clark och Smallville. Dessutom kan vi se honom i animerad form i Justice League Action, Justice League The New Frontier och Justice League Dark. Vill man se Superman i Legobitsanimation är det LEGO DC Comics Superheros som gäller.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL