Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Superman: En 80-åring med extrema krafter

Superman: En 80-åring med extrema krafter

Eric Diedrichs | Artikel
03 januari 2019
Eric Diedrichs | Artikel
03 januari 2019

En riktig superkarl.

Superman som nyligen fyllde 80 år har krafter som bokstavligt talat slår det mesta, han är en levande gud. Men under de tidigaste åren i sin karriär var han mer lik en vanlig människa – om än lite starkare.

Superman: En 80-åring med extrema krafter

Hur stark är egentligen Superman? Under 1940-talet marknadsfördes superhjälten med att han var ”snabbare än en gevärskula, starkare än ett lokomotiv och med styrkan att hoppa över höghus”. Men sedan dess har han blivit betydligt starkare än så. Han har verklig superstyrka och kan jonglera med flygplan, supertankers och byggnader. Han kan vrida ihop metall som om det vore papper och krossa berg. Han kan också krossa en diamant i handen. Om det krävs är han så stark att kan flytta planeter eller att få dem att rotera åt motsatt håll.

Lärde sig flyga på vita duken

Innan Superman började flyga, gjorde han jättehopp över skyskrapor. I de första Superman-serietidningarna mellan 1938 – 1939, kunde han inte flyga alls. Filmskaparna bakom de första tecknade filmerna och filmföljetongerna tyckte att detta såg ovärdigt ut och lät honom istället flyga. Det såg mer majestätiskt ut, även om det trotsar all fysik och logiska förklaringar. Även i serietidningarna fortsatte Superman att flyga.

Behöver inte ens äta eller andas

Superman tycks också vara osårbar. Betänker man att hans tumnagel är hårdare än diamant förstår man att superhjälten inte är så lätt att ta kål på. Ett kraftigt immunförsvar gör honom också immun mot de flesta gifter och sjukdomar. Faktum är att han inte ens behöver äta eller andas, det senare perfekt om man susar fram i rymden.

För att inte tala om Superkyssen

Men Superman har också lite annorlunda krafter. En av de mer ovanliga är Superkyssen som Clark Kent använde i filmen Superman II, där han kysste Lois Lane så att hon glömde att han var Superman. Denna superkyss använde han sig av redan 1963 i Action Comics nummer 306.

Superman: En 80-åring med extrema krafter

Första klassens buktalare

Dessutom är han buktalare i den högre skolan. Han kan också modellera sitt eget ansikte så att han ser ut som vem som helst och hypnotisera vänner och fiender efter sina egna behov. Superman har också en mycket känslig näsa, som gör att han kan känna minsta doft i sin närhet.

Oslagbar supersyn

Superman har även supersyn, en kraft som tar sig uttryck i en rad förmågor. Däribland röntgensyn som gör att han ser igenom allting utom bly. Han har också teleskopsyn som gör att han kan se så långt bort som till universums slut. Han ser självklart i mörker med sin nattsyn och han har även mikroskopsyn. Dessutom har Superman värmesyn som gör att han kan hetta upp enskilda detaljer i sin omgivning.

Även öronen och lungkapaciteten är super

Superman har även superhörsel som gör att han kan höra ett rop på hjälp eller en viskning på mycket långa avstånd. Hans superlungor gör att han bokstavligt talat kan blåsa upp stormvindar. Hans andedräkt kan också frysa ner lämpliga objekt. Förutom sin flygförmåga kan han också röra sig mycket snabbt genom att springa.

Oförstörbar och anpassningsbar dräkt

Superman har numera ytterligare en sak som hjälper honom mot skurkar i alla former och storlekar – en helt ny dräkt. Den fann han sedan han räddat staden Metropolis undan den onde Brainiac. Då hittade han en artefakt från sin forna, men numera söndersprängda planet Krypton. Den förvandlade sig själv till en oförstörbar dräkt, perfekt anpassad till hans kropp, med symbolen S placerad på bröstplåten.

S är också vapenskölden för huset El, Supermans riktiga familj på Krypton och symbolen för hopp. Denna kryptonska stridsrustning som saknar superhjältens traditionella röda badbyxor är tankeaktiverad och buren under Clark Kents vanliga kläder. Supermans tidiga dräkt var gjord av filtar (ibland Jor-Els mantel) som följde med hans rymdskepp från Krypton.

Trots sin enorma styrka är Superman rädd för att använda sina fantastiska krafter. Det är helt enkelt ett för tungt ansvar, eftersom han har förlorat sin hemvärld och inte har råd att förlora en till. För mer läsning, se vår lista bästa DC filmerna.