Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
SHOWDOWN: Game of Thrones vs The Chronicles of Shannara

SHOWDOWN: Game of Thrones vs The Chronicles of Shannara

Ejnar Andersson | Artikel
10 januari 2016
Ejnar Andersson | Artikel
10 januari 2016

Med Game of Thrones säsong 6 lite mer än tre månader bort klampar The Chronicles of Shannara in för alla de som behöver en fantasyserie-fix. Blir Shannara bara en distraktion tills GoT har premiär eller är Shannara av tillräckligt hög kvalité för att bli en permanent kompis i TV-soffan? Jag har tagit fram fem olika kategorier där jag ställer Shannara mot GoT för att se om det är dags att kröna en ny kung av fantasyserierna.

Rond 1: Handling

the-shannara-chronicles-poster
Foto: MTV

Shannara är en klassiska fantasy-saga om en stor ondska som hotar ett magiskt land. Centrerat kring oprövade hjältar, som måste finna sitt inre mod och den magi som krävs för att förvisa ondskan från deras hem. Ett klassiskt recept som går hem hos vilket fantasyfan som helst, men det nåt inte upp i GoT-kvalité, tyvärr.

Det, i min åsikt, som har gjort GoT så populärt är just att det inte är en klassisk fantasy-historia, utan en modern historia som utspelar sig i en fantasymiljö. Detta innebär att det finns någonting för alla, även för dem som inte är så inbitna i fantasy. Kombinerat med vitsiga repliker, syrliga kommentarer och episka slag är framgången ett faktum. Rond 1 går till Game of Thrones.

Rond 2: Karaktärerna

En ganska klar seger för GoT. Shannara bjuder på tvådimensionella karaktärer utan djup, som endast används för att föra historien framåt. De har varken personlighet eller åsikter och jag tröttnar kvickt på att se Will Ohmsford (Austin Butler) bli lurad av Eretria (Ivana Baquero). Game of Thrones bjuder på mångsidiga karaktärer av alla olika slag, från de hedersamma Starks till de lömska och manipulerande Lannisters. Rond 2 går till Game of Thrones.

Rond 3: Skådespelare

The-Shannara-Chronicles
Foto: MTV

Shannara bjuder på en ganska begränsad skådespelarensemble jämfört med GoT. John Rhys-Davies (Lord of the Rings) gör ett kärt återseende som alvkungen Eventine Elessedil. Manu Bennett (Spartacus, The Hobbit) tar med sig mycket badass-känsla till druiden Allanon. I övrigt består Shannaras rollista till största del av okända skådespelare.

Game of Thrones har både gett många skådespelare sitt stora break förutom att ha lockat skådespelare som var välkända innan trippen till Westeros. För att nämna några så har vi Sean Bean (Lord of the Rings), Lena Headey (300), Mark Addy (En Riddares Historia) och Nikolaj Coster-Waldau (Huvudjägarna). Rond 3 går till Game of Thrones.

Rond 4: Skurkarna

joffrey
Foto: HBO

Shannara har två väldigt tydliga sidor, en god och en ond, en svart och en vit. Wil, Amberle och Eretria står på de godas sida och måste kämpa mot den onda Dagda Mor och hans här av demoner. Vem som är ond eller god är inte lika tydligt i GoT, utan det är mer utspritt på en gråskala. Alla sidor har goda och onda karaktärer. Jag är inte säker på vem som kommer vinna i slutändan. Jag är inte ens säker på vem jag vill ska vinna i slutändan. Samma person som sågs som en skurk i tidiga säsonger har nu fått chansen att sona för sina brott och visa oss världen från sin synvinkel.

Eftersom jag har svårt att spika en skurk i GoT går rond 4 till The Shannara Chronicles.

Rond 5: Specialeffekter

Shannara-SDCC-First-Look392
Foto: MTV

Specialeffekterna används på två mycket olika sätt i de två serierna, med olika grader av framgång. GoT sparar på de tillfällen där de använder sig av specialeffekter, vilket gör att det blir en mycket större ”wow-faktor” när de väl används. Det ser helt enkelt mycket bättre ut. Det sparsamma användandet av specialeffekter gör också att jag längtar efter att äntligen få se Daenerys drakar. Shannara, å andra sidan, använder sig av effekter vid första bästa tillfälle, vilket sänker krona-per-pixel-värdet. Man kan ofta vinna lika mycket på att låta tittaren fantisera själv om de hemskheter, som döljer sig i mörkret, som att faktiskt visa dem. Rond 5 går till Game of Thrones.

Sammanfattning

Game of Thrones
Foto: HBO

Med en solklar 4-1 seger visar Game of Thrones att det krävs en hel del för att fälla denna gigant. Med ett välskrivet manus, skickliga skådespelare och varierade karaktärer tycker jag GoT är bättre än någonsin. Enda nackdelen med GoT är att för varje avsnitt och säsong som släpps, tas vi närmare det oundvikliga avslutet. Om jag hade fått bestämma hade Game of Thrones blivit lika långvarigt som Glamour eller Tillbaka till Aidensfield.

Det är många frågor som vi vill ha svar på i säsong 6, t.ex: Kommer Jon Snow att klara sig? Var är Rickon Stark? Är Gendry fortfarande ute och ror? Om du, som jag, behöver distraheras från dessa frågor kan The Chronicles of Shannara vara en helt okej distraktion, tyvärr inte mycket mer än så i mina ögon.

NÄSTA ARTIKEL