Porträtt: Amy Adams (1974-) - Hollywoods hetaste skådespelerska

Porträtt: Amy Adams (1974-) - Hollywoods hetaste skådespelerska

Rasmus Torstensson
Uppdaterad 24 oktober 2019 kl. 13:10 | Publicerad 03 december 2016 kl. 17:12

Efter att ha blivit rollsatt i små roller i ett antal tv-serier under tidigt 2000-tal (Buffy the Vampire Slayer, Smallville, White House) har Amy Adams de senaste tio åren tagit ordentliga kliv uppåt i Hollywoodhierarkin. Hennes karriär har varit kantad av framgångar men ännu väntar hon på sin första Oscarsstatyett. Genom två starka roller i år kan hon ändra på det. 

Genombrott, hyllad och ratad

Amy Adams i sin genombrottsroll som Ashley i Junebug (2006).
Amy Adams i sin genombrottsroll som Ashley i Junebug (2005).

Filmen som satte Adams talang på kartan var det komiska indiedramat Junebug (2005). I rollen som tonårsmamman Ashley Johnsten berörde hon kritiker och branschfolk till den grad att hon nominerades för en Oscar för bästa kvinnliga biroll. Två år senare - i sin första stora huvudroll - medverkade Adams i den hyllade Disneyproduktionen Enchanted (2007). Som Giselle förmedlade hon förvirringen genom transaktionen från en gulliga sagovärld till ett skränigt New York i realtid på ett gediget sätt.

Efter framgångarna med Junebug och Enchantad tog Adams karriär fart på allvar. Mellan åren 2008-2013 radade hon upp tre briljanta birollsprestationer. Insatserna i John Patrick Stanleys nattsvarta drama Doubt (2008), David O. Russels hårdkokta The Fighter (2010) samt Paul Thomas Andersons fantastiska The Master (2012) gav henne flertalet prestigefyllda nomineringar.

Speciellt har hennes porträtt av sekthustrun Peggy Dodd i The Master etsat sig fast i mitt minne. Trots att hon spelar mot giganter som Philip Seymour Hoffman och Joaquin Phoenix, spelar hon skjortan av dessa herrar. Med en grym intensitet skapar hon till det yttre en beslutsam kvinna, villig att till varje pris offra sig för ideologins bästa. Däremot återfinns det innerst inne en förtryckt osäkerhet och rädsla, känslor som slutligen släpps fria och resulterar i en av filmens starkaste scener. Att Adams inte vann en Oscar för den rollen var ett rån.

Amy Adams
Här som Sydney Prosser i American Hustle (2013).

Vägen till Oscarsgalan 2017

Efter birollsframgångarna började de riktigt saftiga huvudrollerna komma. Trots att Adams säkert fått flera lukrativa erbjudanden tidigare, verkar hon vara mån om att välja rätt manus. Efter den högt aktade huvudrollsinsatsen i heistkomedin American Hustle (2013) är Amy Adams just nu aktuell med huvudroller i - enligt våra recensenter här på filmtopp - två av årets bästa filmer, Nocturnal Animals och Arrival. 

Kuriosa: För American Hustle knep Amy Adams sin första Oscarsnominering för bästa kvinnliga huvudroll vid Oscarsgalan 2014. Samma år rankades hon av Time Magazine som en av de 100 mest inflytelserika personerna i världen (Imdb.com).

Nocturnal Animals (2016)

Som Susan Morrow i Nocturnal Animals (2016).
Som Susan Morrow i Nocturnal Animals (2016).

I Nocturnal Animals - regisserad av modedesignern Tom Ford - spelar Adams den framgångsrika konstgalleriägaren Susan Morrow. När hennes författande ex-man Edward (Jake Gyllenhaal), vilken hon dumpade under mycket vidriga förhållanden, skickar sin nyskrivna hämndthriller till henne, fylld av underliggande symbolik, börjar Susan rannsaka sig själv i takt med att hon läser.

I filmen berättas en historia inom en historia, tittaren får visuellt följa bokens handling parallellt med huvudspåret. Därav får Adams inte lika mycket speltid som en huvudroll vanligtvis skulle generera, men det är utan tvekan hennes karaktär som driver berättelsen framåt. Med ett subtilt minspel och en otrolig närvaro porträtterar hon Susans ångest och inre kamp på ett perfekt vis. Nocturnal Animals har fått blandade recensioner och ses lite som en vattendelare men i mina ögon är filmen ett modernt mästerverk.

Arrival (2016)

I en av rymdfarkosterna i Arrival (2016).
I en av rymdfarkosterna i Arrival (2016).

Denis Villeneue's sci-fi Arrival har tokhyllats av många. Om man skall tro många kritiker är det främst genom insatsen här som Amy Adams seglar upp som en het kandidat på nästa års Oscarsgala. Hon spelar här en språkprofessor som kallas in av den amerikanska militären för att försöka kommunicera med okända varelser, vars farkoster som dykt upp på tillsynes slumpmässiga planer världen över.

Personligen har jag ännu inte sett filmen, så jag har ingen egen åsikt att yttra. Hur som helst ligger den i topp på min "att se" lista, för jag har höga förväntingar på Adams prestation och filmen som helhet. Förhoppningsvis kan Adams få revansch för den uteblivna Oscarn för The Master och en gång för alla få det erkännande hon förtjänar.

Både Nocturnal Animals och Arrival rullar på flertalet biografer just nu. Missa inte dessa guldkorn! 

NÄSTA ARTIKEL