Porträtt: Alicia Vikander

Porträtt: Alicia Vikander

Uppdaterad 13 juli 2021 kl. 13:07 | Publicerad 09 augusti 2015 kl. 21:08
ANNONS
ANNONS

Alicia Vikander under lupp.

Sveriges stjärnskott Alicia Vikander är nästa person att porträtteras av Filmtopp. Vikander har haft en riktig raketkarriär och är en av våra absolut största internationella stjärnor.

Alicia Amanda Vikander föddes 3 oktober 1988 i Göteborg. Eftersom hennes mamma, skådespelerskan Maria Fahl, jobbade för bland annat Göteborgs Stadsteater, kom Alicia in i branschen tidigt. Redan som sjuåring uppträdde hon regelbundet i olika musikaler på Göteborgsoperan och under början av 2000-talet spelade hon i flera kortfilmer och TV-serier.

2004 flyttade hon till Stockholm för att studera vid Kungliga Svenska Balettskolan men efter några mindre skador och operationer valde hon att fokusera på skådespeleriet. Hon kom även in på juridiklinjen men valde att avstå platsen. År 2007 fick hon rollen som Jossan i dramaserien Andra Avenyn (2007-2008) som hon har sagt fungerade som en skola då hon stod framför kameran i cirka sex timmar om dagen.

Alicia Vikander Andra Avenyn
Alicia i rollen som Jossan i dramaserien Andra Avenyn. Foto: SVT

Alicias stora genombrott kom 2010 genom filmen "Till det som är vackert", som ledde till att hon året därpå belönades med en Guldbagge för Bästa kvinnliga huvudrollsinnehavare. Hon utsågs även till vinnare av priset för årets Rising Star 2010 under Stockholms Filmfestival och året därpå utnämnde European Film Promotion henne till en av European films' Shooting Stars.

År 2011 skulle produktionen för den danska filmen A Royal Affair (2012), med bland andra Mads Mikkelsen, inledas. Handlingen i filmen kretsar kring en ung drottning vars make är sinnessjuk och som istället förälskar sig i kungens läkare. Problemet var bara att man saknade drottningen. Letande pågick länge utan framgång tills man slutligen upptäckte Alicia som direkt ansågs vara perfekt för rollen. Enda problemet var att hon inte behärskade det danska språket. Men genom intensiva studier och inspelade repliker att lyssna på så lyckades Vikander uppnå kraven på bara två månader och rollen var hennes. Detta blev hennes internationella debut och filmen blev senare Oscarsnominerad för Bästa utländska film.

A Royal affair_1_From left Alicia Vikander and Mads Mikkelsen_photo by Jiri Hanzl-7
Alicia Vikander och Mads Mikkelsen i A Royal Affair (2012). Foto: Nordisk Film

Samma år hade den brittiska dramafilmen "Anna Karenina" med Keira Knightly i huvudrollen premiär i vilken Alicia hade en biroll. Hennes namn hade nu börjat spridas och under de kommande åren medverkade hon i ett flertal amerikanska filmer, The Fifth Estate (2013) med Benedict Cumberbatch i huvudrollen och Seventh Son (2014) med Jeff Bridges och Julianne Moore är några exempel.

Under 2015 var Alicia flitig vilket resulterade i att hon medverkade i inte mindre än sex olika filmer som hade premiär under året. Den mest uppmärksammade under första halvan var Ex Machina, ett sci-fi-drama om artificiell intelligens. Vikander bar den ena huvudrollen i form av roboten Ava och har i efterhand fått lysande omdömen från de amerikanska kritikerna. Filmen belönades även med en Oscar för Bästa Visuella Effekter året därpå.

Ex-Machina
Ex Machina (2015). Foto: Universal Pictures

Dock så höll inte Sverige med. SF gick under sommaren ut med beskedet att filmen inte kommer visas på bio då de anser att det inte skulle finnas utrymme för den på grund av andra bioaktuella storfilmer som Jurassic World och Minionerna. Att detta kom som en besvikelse för Alicia är inte så svårt att förstå. I en intervju med Aftonbladet berättade hon att hon själv hade försökt övertala de ansvariga att ändra sig och att hon själv kunde promota filmen och närvara vid premiärerna, men utan framgång.

Hennes ansikte syntes desto mer i Los Angeles. Hon utsågs under sommaren till Hollywoods mest välklädda person av tidningen Vanity Fair, vilket syntes tydligt under galasäsongen 2016 då hon uppmärksammades stort för sina klänningar från Louis Vuitton, som hon har varit ansiktet utåt för sedan våren 2015. Senare i augusti hade spionkomedin The Man From U.N.C.L.E. premiär. Filmen fick mediokert betyg men Vikander levererade ändå stabilt och imponerade med sin klockrena engelska.

Läs också: Recension: The Man From U.N.C.L.E. (2015)

Hennes absoluta internationella genombrott väntade dock precis runt hörnet. 22 januari 2016 hade dramafilmen The Danish Girl biopremiär i USA. Filmen handlade om det gifta konstnärsparet Einar och Gerda som spelades av Oscarsbelönade Eddie Redmayne (The Theory of Everything (2014)) och Alicia Vikander. Gerda målar mycket porträtt och när hennes modell får förhinder behöver hennes make posera i kvinnokläder åt sin fru. En ny känsla väcks inom honom och snart börjar en alternativ personlighet växa fram. Filmen regisserades av Oscarsbelönade Tom Hooper (The King's Speech (2010)) och det talades mycket om den inför den stora galan i februari. Både Redmayne och Alicia nominerades för sina roller och för vår fantastiska, stjärna räckte det hela vägen. Hon blev historisk när hon vann en Oscar för Bästa Kvinnliga Biroll, den första svenska skådespelaren på över 40 år.

Läs också: Recension: The Danish Girl (2015)

Under 2016 kommer Alicia synas i ett flertal filmer där hon spelar mot några av vår tids största stjärnor, så som Christoph WaltzTulip Fever, Matt DamonJason Bourne, samt pojkvännen Michael FassbenderThe Light Between Oceans. Snacket går redan om potentiella framgångar vid nästa års Oscarsgala.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL