Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Natten är ung — en ny kortfilm av Oliver Mörk

Natten är ung — en ny kortfilm av Oliver Mörk

Filip Kruse | Artikel
19 augusti 2019
Filip Kruse | Artikel
19 augusti 2019

"Natten är ung" har haft premiär i Göteborg.

Affischen för Oliver Mörks kortfilm "Natten är ung".
Affisch av: Daniel Grizelj, Cedrik Mosquera, Stellan Johansson

Från idé till verklighet. Produktionen av Oliver Mörks kortfilm "Natten är ung" var en väldigt snabb och intensiv sådan. Plötsligt hade en arbetskopia av filmen fixat en ackreditering till den prestigefyllda filmfestivalen i Cannes. I fredags, den 16 augusti, hade kortfilmen premiär på hemmaplan. Den togs emot på Bio Capitol i Göteborg av en stor och entusiastisk publik.

Berättelsen följer Erik, en osäker ung man, som tillsammans med sin betydligt mer självsäkra kompis Adam, gör sig redo för en utekväll klubben Venus. Väl där hamnar Erik bredvid Ruby i baren då kvällen plötsligt tar en oväntad vändning.

Mer än så behöver inte avslöjas av den här knappt femton minuter långa historien. Men vad som kan sägas är att Oliver Mörks film är visuellt slående, de fyra huvudskådespelarna Viktor Poturaj, Filip Slotte, Laura Majid och Julia Heveus imponerar, och filmen lämnar en med en känsla av att vilja se mer. Potentialen för något större går att ana.

I samband med premiären ställer jag några frågor till Mörk, som själv berättar om hur idén till filmen kom till honom.

— Idén kom från många olika håll, men främst var den tagen från egna erfarenheter av det tidiga utelivet och influenserna folket  runtomkring hade på en. Sedan är idén också utformad efter vad jag själv hade velat se i en kortfilm, både när det kommer till handling och stämning.

Jag hörde att produktionen av filmen gick väldigt snabbt?

— Ja, det stämmer. Inspelningen var endast två dagar, vilket är ovanligt för den här typ av produktion. Personligen hade jag velat ha dubbelt så lång tid på mig, men det hade ju inte varit det billigaste alternativet direkt. Istället körde vi två väldigt långa heldagar för att hinna med allt utan att för den delen stressa igenom någonting.

Du var på filmfestivalen i Cannes med "Natten är ung". Har du något särskilt minne därifrån som sticker ut?

— Vi minglade mest runt med folk som jobbar med film från alla hörn i världen och knöt kontakter. Men om det är något jag minns extra starkt så är det nog när vi på första kvällen blev inbjudna till ett av de finare hotellen av en svensk vi träffat under dagen. Det var som att gå in i en sal fylld med massa välkända ansikten man bara trodde fanns på stora duken. Plötsligt var de mitt framför en och stod på kö för att köpa ett glas vin av bartendern, precis som vem som helst. En väldigt inspirerande stund. Speciellt när en inser hur liten filmvärlden faktiskt är.

Var kommer filmen att visas framöver?

— Den har skickats vidare till festivaler utomlands, framför allt i USA, och ska gå på festivalrunda i något år innan den eventuellt släpps på nätet. Den är gjord och tänkt som en bioupplevelse, och så länge det går kommer vi att hålla oss till biograferna.

Hur ser dina framtida planer ut?

— Planen är att fortsätta göra film med de jag lärt känna på den här produktionen och utforska nya idéer. Efter varje film tar jag ett litet break för att samla krafterna för att kunna lägga samma energi på nästa. Jag kommer troligtvis göra en till kortfilm av ett längre manus i hopp om att expandera den till en debutlångfilm, som jag längtat länge efter att få göra.

Med det tackar vi Oliver Mörk för inbjudan till premiären av "Natten är ung" och önskar honom lycka till med sina framtida projekt.

NÄSTA ARTIKEL