Morgan Freeman hatar Nyckeln till frihet: ”Sluta prata om den”

Morgan Freeman hatar Nyckeln till frihet: ”Sluta prata om den”

Axel Diedrichs
05 maj 2024 kl. 09:05

Skådespelaren spyr på sin ikoniska film

Skådespelaren Morgan Freeman hade en fruktansvärd period när han spelade in sin ultraklassiker "Nyckeln till frihet", och i dag tål han inte ens att prata om den.

Nyckeln till frihet är en av världens mest älskade filmer någonsin, och den rankar etta på IMDb:s topp 250-lista över de bästa filmerna som gjorts. För Morgan Freemans del så gjorde den honom ikonisk, och banade väg för en karriär han inte såg komma som röstberättare. Men trots att filmen är hans tveklöst mest kända och hyllade verk tillsammans med The Dark Knight, så behöver det inte betyda att han själv gillar den. I det här fallet verkar det främst handla om de jobbiga upplevelserna av att göra den.

Tim Robbins och Morgan Freeman i "Nyckeln till frihet". Foto: Columbia Pictures.

Därför hatar Morgan Freeman ”Nyckeln till frihet”

Men först ska vi nog klargöra att de obekväma känslor som väcks i Morgan Freeman när filmen kommer på tal inte handlar om vad han tycker om själva innehållet (förutom en scen han vägrade att göra). Snarare verkar det handla om inspelningen som han på många sätt beskrivit som en plåga. Inte minst har han pratat om de flera dispyter han hade med regissören Frank Darabont

– Den större delen av tiden var det spänningar mellan skådespelarna och regissören. Jag minns att jag hade flera kassa ögonblick med honom, säger han i en intervju med Vanity Fair.

Vid vissa tillfällen ska det till och med ha varit "extremt spänd stämning". Freeman uppskattade inte att de ombads göra en mängd omtagningar av varje scen. 

– Att skådespela i sig är inte svårt. Men att behöva göra något om och om igen utan någon riktig anledning tenderar att tömma en på energi, säger han och fortsätter: 

– Låt oss sluta prata om den.

Morgan Freeman hatar Nyckeln till frihet: ”Sluta prata om den”
Foto: Columbia Pictures.

"Ingen kunde säga Shawshank Redemption"

Ja, trots succén Nyckeln till frihet gjorde när den väl nådde världens biografer så tröttnade Morgran Freeman på att över huvud taget prata om filmen. Vidare tyckte Freeman att filmens titel på engelska var korkad. I ett samtal med Seth Meyers har han sagt följande:

– Ingen kunde säga "Shawshank Redemption" och vad som verkligen säljer en film är när folk pratar om den. Folk sa till sina vänner "Ah, jag såg den där filmen, The... vad hette den nu igen? Shank? Sham? Shim? Nåt sånt. Hur som helst, fantastisk film":  

Gällande scenen Freeman inte gick med på, så var den i slutet filmen, där Darabont ville att hans karaktär Ellis Redding på slutet skulle spela det munspel han fått av Andy. Freeman var ombord på att filmen borde sluta som den gjorde men ansåg det inslaget vara "klyschigt", "onödigt" och att ta i för mycket.

Nåväl, publiken som än i dag älskar "Nyckeln till frihet" och hyllar den som en av tidernas bästa filmer får vara nöjd över att Freeman tog den i mål. Vi vågar nog tro att även Freeman någonstans känner tacksamhet för filmen som gjort mycket för hans karriär i stort.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL