Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Manusbloggen – allt om att skriva manus | Manustips: Scriptnotes

Manusbloggen – allt om att skriva manus | Manustips: Scriptnotes

Emil Oscar Rasmussen
Emil Oscar Rasmussen | Artikel
23 mars 2019
Emil Oscar Rasmussen
Emil Oscar Rasmussen | Artikel
23 mars 2019

Manustips: Scriptnotes podcast

"Manusbloggen – allt om att skriva manus" kommer denna gången med ett ovärderligt manustips till alla aspirerande manusförfattare.

Om du inte redan har bekantat dig med Scriptnotes så är det läge att göra det nu genom att läsa Manusbloggens introduktion.

*****

– Welcome to Scriptnotes, a podcast about screenwriting and things that are interesting to screenwriters.

Ungefär så inleds varje avsnitt av podcasten Scriptnotes. Sedan 2011 har manusförfattarna John August och Craig Mazin släppt nästan ett nytt avsnitt i veckan av sin podcast.

*****

Bland de snart 400 avsnitten kan du hitta information om allt från hantverk och manusanalyser till intervjuer med höjdare inom filmindustrin och yrkets mer praktiska delar.

Både August och Mazin har varit etablerade manusförfattare i Hollywood sedan 90-talet.

August ligger bakom filmer som Go (1999), Charlies änglar (2000), guldkornet Big Fish (2003), Kalle och chokladfabriken (2005), Frankenweenie (2012), etc. Det har blivit en hel del samarbeten med Tim Burton genom åren. I år är August aktuell med live action-versionen av Aladdin.

Mazin ligger bakom en hel del komedier så som Scary Movie 3 & 4 (2003, 2006), Baksmällan 2 & 3 (2011, 2013), Identity Thief (2013), m.m. Nyligen har Mazin skiftat riktning fullständigt med sin HBO-miniserie Chernobyl, som kommer senare i år och ser väldigt lovande ut.

*****

Utöver min formella utbildning inom manusförfattande och dramatik så är det Scriptnotes som jag utan tvekan lärt mig mest av. Efter så många år och avsnitt kan du hitta all information du behöver i deras arkiv. Att höra deras syn på hantverket har dels försett mig med en ovärderlig mängd kunskap, men också gett mig självsäkerheten att våga utforska när jag skriver och inte blint följa alla “manusregler” som ständigt predikas.

*****

De 20 senaste avsnitten av podcasten finns alltid tillgängliga gratis. Du kan hitta dem på johnaugust.com, Spotify, iTunes m.m. För att få tillgång till hela podcast-arkivet behöver du betala hela 2 dollar i månaden (det brukar bli omkring 17 kr för mig). Det är en summa som iallafall jag gladeligen betalar. Alla avsnitt finns dessutom transkriberade för den som hellre läser än lyssnar.

Det kan vara svårt att veta var man ska börja i en katalog av snart 400 avsnitt. Har du inte tid eller ork att börja från början så släppte Scriptnotes en lyssnarguide på sina 300 första avsnitt. Den finns att hämta här.

*****

Allt gott,

Emil

Läs mer från Manusbloggen – allt om att skriva manus här

Vill du veta mer om Emil Oscar kan du besöka hans hemsida emiloscar.com. 

NÄSTA ARTIKEL