Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Katharine Hepburn och hennes bästa filmer

Katharine Hepburn och hennes bästa filmer

Filmtopp Admin
Filmtopp Admin | Artikel
10 juli 2016
Filmtopp Admin
Filmtopp Admin | Artikel
10 juli 2016

Många skådespelerskor har lämnat ett avtryck i historien. Namnen är många och har präglat den vita duken sedan den tidiga uppkomsten av cinema. Flera av Katharine Hepburns insatser var högpresterande, men det var även andra människors insatser, både före och efter hennes tid.

Men Hepburn hade en hemlighet till all framgång. Denna hemlighet var det som förändrade allt. Det var den som gav rollen "det lilla extra". Och det var inget som gjorts varken innan eller efteråt. Det var denna hemlighet som i mitt tycke gjorde henne större än Bette Davis, Lauren Bacall och till och med Ingrid Bergman.

LÄS OCKSÅ: Porträtt Ingrid Bergman

Hemligheten kanske dock inte är så hemlig trots allt. För vi ser alltihop ske rakt framför oss i TV-rutan. Vi vet bara inte hur hon gör. Min teori är följande: Man tar alla roller hon någonsin gjort, lägger i lite genuinitet och blandar ihop detta med hennes personlighet och där har du det!

TIPS: Vanity Fair har en bra artikel om Katharine Hepburn

Där har du hemligheten! Det är den som gör henne större än alla sina manliga motspelare. Det är den som får smilgroparna att jobba i biosalongen. För filmerna hon medverkade i spred glädje under en tid då det inte fanns så mycket att glädjas åt. Depression och krig var hårda och kalla fenomen, men hon var värmen och tryggheten man kunde trösta sig med.

Hon åtog snabbt en större status i Hollywood och denna utnyttjade hon effektivt till att slåss mot orättvisor. Tidigt började hon engagera sig inom feminismen och trotts tidningsrubriker så fortsatte hon. I mina ögon, en perfekt människa.

Hon var kvinnan som introducerade mig för 30- och 40-tals filmer och nu så vill jag presentera ett stort tack. Detta tack sträcker sig från den äldre generationen som tog del av dina nyheter, fram till alla ivriga cineaster som just ska trycka play på A Philadelphia Story.

Du är mer än bara en skådespelerska, du är en ikon. En ikon för många saker, men framförallt för filmhistorien.

Tack så mycket

Fem av Katharine Hepburns bästa verk:

5. Summertime (1955)

Handling: En amerikansk kvinna hittar till sin egen förvåning kärleken i Venedig, Italien. 

Kommentar: Kombinationen av David Lean och Katharine Hepburn blir exakt vad man tror, fantastiskt! Fina bilder och en fantastisk Hepburn gör detta till en romantisk favorit. 

4. The African Queen (1951)

the affrican queen

Handling: Första världskriget drar igång och Rose Sayer (Katharine Hepburn) blir snabbt sedd som "fienden" i det tyska Östafrika. Hennes enda väg ut är på Charlie Allnuts (Humphrey Bogart) båt. De är varandras motsatser och vägen är lång.

Kommentar: Statyetten till Bogart och nominationen till Hepburn visar vad som lyft fram filmen till sitt 7.9 IMDb-betyg. Den vassa dialogen skadar inte heller.

3. Adam's Rib (1949)

fast_talking_dame

Handling: Stora spänningar uppkommer när en man och hustru börjar arbeta som motstående advokater i ett fall som involverar en kvinna som sköt sin man.

Kommentar: Här arbetar Hepburn jämsides med sin stora kärlek Spencer Tracy och man ser tydligt att bakom varje skratt/leende/blick så döljs det äkta känslor.

2. Bringing up Baby (1938)

Bringing-Up-Baby

Handling: En paleontolog försöker säkra en donation på en miljon dollar till sitt museum. En irriterande och klumpig arvtagerska gör det hela mycket svårt för honom.

LÄS OCKSÅ: Hollywoods Historia – Fördjupa dina kunskaper om Drömfabriken!

Kommentar: Komedin var långt före sin tid och mottogs då med dåliga recensioner. Idag ses det som ett av Hepburns bästa och roligaste verk. 

1. The Philadelphia Story (1940)

Philadelphia Story

Handling: En rik kvinnas ex-man och en reporter dyker upp precis innan hennes planerade giftermål. Sakta men säkert börjar hon förstå vad som är bäst för henne.

Kommentar: Rolig, välgjord och romantisk är några få adjektiv som kan beskriva detta mästerverk. Men vad förväntar man sig när man blandar de största stjärnorna från "The Golden Age"? Ja, filmens tre största roller ges till Hepburn, James Stewart och Cary Grant. Tre personer som kan göra allt och lite till. 

Vilka är dina favoritfilmer med Katharine Hepburn?

Aris Velisarios Diminikos

NÄSTA ARTIKEL