Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Introduktion: Manusbloggen med Emil Oscar – Allt om att skriva manus

Introduktion: Manusbloggen med Emil Oscar – Allt om att skriva manus

Emil Oscar Rasmussen | Artikel
26 februari 2019
Emil Oscar Rasmussen | Artikel
26 februari 2019

“Jag är inte mycket av en talare, men …”

Det finns ingenting som inger förtroende på samma sätt som att inleda med en ursäkt och brasklapp, eller hur? Det är hursomhelst precis det jag tänker göra, så here we go!

Emil Oscar Manusblogg

Jag är inte mycket av en bloggare, men… eller vänta, låt mig börja om.

Jag är inte mycket av en manusförfattare, men… nej, kanske lite väl dräpande. Ett försök till.

Jag är inte mycket, men… ja, det känns rätt. Den kör vi på!

Emil Oscar

Charlie Kaufman visste vad han gjorde när han skrev in sig själv i sitt Oscarsvinnande metamästerverk, Adaptation (2002), även om det kanske inte kändes så för honom själv. Jag tänker såklart inte jämföra mig själv med Kaufmans förmåga att snickra ihop filmmanus, men jag kan väl få intala mig att jag är på rätt spår om jag känner samma typ av tvivel?

Jag är inte mycket, men jag tänker manusblogga ändå. De som känner sig manade att läsa mina försök till att sortera tankarna kring ett ämne som jag ämnar ägna mitt liv åt, är mer än välkomna att göra så.

Bloggen kommer mestadels fokusera på manusförfattande för film och tv, men det lär också förekomma en och annan avstickare. Planen är att jag ska dela med mig av tankar kring skrivprocess och hantverk, samt analyser och små spaningar från de manus som jag läser.

*****

Eftersom jag började med att sänka förväntningarna så känns det inte mer än rätt att jag avslutar på samma sätt.

Även om jag har en del utbildning inom manusförfattande så är jag inte någon expert. Det jag bloggar ska med andra ord inte ses som några påstådda sanningar, utan som mitt subjektiva navigerande inom en yrkesform som jag försöker få grepp om. Skulle ni hitta något som ni finner användbart, kanon. Hittar ni något ni inte håller med om, diskutera det med mig – det ser jag fram emot.

Allt gott,

Emil

Detta var introduktionen. Den första analysen i Emil Oscars manusblogg hittar du här.