Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Inför Oscarsgalan 2019 – Flopp eller succé?

Inför Oscarsgalan 2019 – Flopp eller succé?

Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Artikel
20 februari 2019
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Artikel
20 februari 2019

Årets gala präglas av turbulens. Kommer resultatet bli flopp eller succé?

Flera Oscarspriser.
Foto: The Academy of Motion Picture Arts and Sciences.

Den 24 februari, klockan 03.00 svensk tid, är det dags för den 91 upplagan av Oscarsgalan, som i år har präglats av en hel del turbulens. Vi kollar närmare på vad vi kan förvänta oss av årets förnämaste filmafton.

Den första Oscarsgalan hölls redan 1929 och sedan 1935 har den hållits årsvis utan några undantag. I år är det dags för den 91 upplagan och stämningen är lite mer splittrad än vanligtvis. Årets upplaga har nämligen fått utstå en hel del kritik och turbulens.

Först och främst ser det fortfarande ut som att galan kommer att hållas utan Oscarsvärd. Detta efter att Kevin Hart avgick när det uppdagades att han twittrat flera skämt under 2009-2010 som idag anses vara olämpliga och homofobiska. Oscarsjuryn ville att Hart skulle be om ursäkt för detta offentligt, men då komikern redan gjort detta vid flera tidigare tillfällen valde han att istället hoppa av som konferencier. Därtill fattade Oscarsakademin ett kontroversiellt beslut om att dela ut priser under TV-pauserna, något de snabbt fick ångra. Dessutom kritiseras galan för ovanligt avslagna nomineringar.

Nedan kan du se när Kevin Hart förklarar sitt beslut på Instagram:

https://www.instagram.com/p/BrEjHFCFe83/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=embed_video_watch_again

Fortfarande ingen värd spikad till Oscarsgalan 2019

Nu är det bara några dagar kvar innan galan äger rum och ingen ny Oscarsvärd har officiellt tillkännagivits. Det är möjligt att det hela blir en surprise när det väl är dags, men det kan vi ännu bara spekulera i. Oscarsakademin har själva inte gjort några uttalanden om detta över huvud taget.

Ville dela ut priser i reklampaus

Näst klaversteg akademien bjöd på var idén om att kapa sändningstiden genom att dela ut vissa priser under reklampauserna för att sedan visa dem som ett montage istället. Priserna som skulle strykas var: bästa klippning, bästa foto, bästa kortfilm och bästa smink (där svenska Gräns är nominerad).

Reaktionerna lät sig inte väntas och många tyckte att det var respektlöst så väl som idiotiskt av Oscarsgalan att både se ner på sitt eget underhållningsvärde och på olika priskategorier. Det dröjde bara ett par dagar innan Oscarsgalan tog tillbaka förslaget. Med andra ord, de som väljer att se Oscarsgalan på söndag kommer att få se alla priser delas ut.

Förutsägbara och tråkiga nomineringar

Rami Malek som Freddie Mercury i Bohemian Rhapsody.
Foto: 20th Century Fox.

En annan kritik har handlat om att flera av årets nomineringar (se alla nominerade här) ska vara en blandning av Oscarsbeten och publikfrieri. Många kritiker höjde ögonbrynen när framförallt Bohemian Rhapsody, som fick ett riktigt svalt kritikermottagande, blev en tung Oscarskandidat med hela fem nomineringar.

Att Rami Malek skulle få en nominering för sin roll som Freddie Mercury förvånade nog ingen som vet hur Oscarsjuryn brukar rösta, men att filmen skulle nomineras till Bästa film var det fler som kliade sig i huvudet över. Samtidigt gjorde filmen bra ifrån sig på biografer världen över och har blivit något av en publikfavorit. Galan har tidigare pratat om att införa ett pris för "Mest populära film", kanske är titlar som Black Panther och Bohemian Rhapsody ett sätt att indikera vilken riktning galan planerar att gå.

En Oscarsgala att minnas?

Oavsett i vilket läger man står i när det kommer till Oscarsgalan 2019 är det svårt att komma ifrån att den, på sätt och vis, är ovanligt intressant. Samtidigt som den präglas av kritik, verkar tappa sitt inflytande över filmindustrin och, på sätt och vis, blivit en parodi på sig själv, är det många som är ovanligt nyfikna på den. Vad kommer egentligen hända? Vilka kommer att prisas och kommer verkligen galan att vara utan värd? Dessutom är det nu klart att Lady Gaga och det legendariska rockbandet Queen kommer att framträda live med Adam Lamber på sång under nattens festlighet. Och bara det kan vara värt att sitta uppe för.

Vad tror du om årets Oscarsgala, blir det en flopp eller en succé? Kanske både och?

NÄSTA ARTIKEL