Har Jar-Jar Binks något att dölja?

Har Jar-Jar Binks något att dölja?

Oscar Vilhelmsson | Artikel
06 december 2015
Oscar Vilhelmsson | Artikel
06 december 2015

Jar-Jar, vad döljer du för mig?

Om det är något George Lucas alltid har varit bra på, så är det att överraska publiken med hak-tappande effekt. För bara några veckor sedan fick jag höra om en teori som helt klart tar priset: Jar-Jar Binks behärskar kraften och är ett ont geni.

Jar Jar Binks
Foto: Fox Film

Teorin menar att i grund och botten ska Jar-Jar och kansler Palpatine ha samarbetat hela tiden och manipulerat våra hjältar genom hela prequel-serien. Jag vet, det låter otroligt.

Vilka tecken kan vi då hitta i filmerna som tyder på att Jar-Jar bemästrar kraften?

  • Första gången vi träffar honom i Episode I - The Phantom Menace, är i skogarna på Naboo när Qui-Gon och Obi-Wan räddar livet på honom. Som tack vill Jar-Jar visa sin hemstad för dem, som ligger på havets botten. När han hoppar i vattnet, gör han ett väldigt högt och avancerat dyk. Sådana konster skådas aldrig hos några andra gunganer, utan bara hos personer som bemästrar kraften.

Jar-Jar Hoppar i Vattnet

  • I scenen när Qui-Gon och Obi-Wan ska rädda drottning Amidala från ett bakhåll så hoppar de båda, samt Jar-Jar, ner från en avsats. Jar-Jar blir dock kvar, och landar först några sekunder senare, fast då på en helt annan position än där han borde. Han har flyttat sig från vänstra sidan till den högra, mitt i luften. Kollar vi noga så kan vi även se hur en av droiderna skjuter upp mot honom och vrider sedan huvudet och följer Jar-Jar hela vägen i luften. Denna manövrering påminner starkt om den Luke gör i VI när han ska offras till Carkoon. Han hoppar ner, greppar kanten och gör ett hopp i luften för att landa mitt på farkosten.

Bakhåll

Jar-Jar Landar

Lukes Hopp

  • Under slaget mot droiderna, i slutet av I, lyckas Jar Jar slå ut flera fiender genom olika ”olycksfall”. Han fastnar med foten i en trasig droid som av en slump avfyrar ett antal skott som samtliga träffar olika fiender och Jar-Jar klarar sig. Senare tappar han stora pansarskott som också träffar rätt mål.

Jar-Jar på Slagfältet

Med sitt fumliga kroppsspråk och sin förvirrade utstrålning så tar publiken detta som vanlig, simpel tur. Det var förmodligen därför karaktären blev så illa omtyckt efter premiären, alla visste att ingen kan vara så lyckligt lottad hela tiden. Men då ska vi minnas vad Ben Kenobi upplyste oss om i IV; ”In my experience, there’s no such thing as luck.”.

Men det är inte bara Jar-Jars fysiska förmåga som väcker misstankar om att han egentligen bemästrar kraften. Om vi tänker efter, hur rimligt är det egentligen att en så korkad och klantig person får följa med två jedi-riddare på ett viktigt uppdrag, att han blir befordrad till general precis innan den stora striden, att Padmé låter honom vara en del av hennes närmaste rådgivare när hon blivit senator, eller att han får tjänstgöra åt Palpatine när han har tagit över makten i III? Det enda rimliga svaret är att han har lyckats manipulera sig fram hela vägen till toppen.

Vi vet att ”mind control” är en av de vanligaste förmågorna som någon som behärskar kraften besitter. Med en lätt och diskret handrörelse kan de styra över andra personer helt, eller åtminstone vägleda dem efter egna motiv. Dessa handrörelser ser vi Jar-Jar göra flera gånger genom filmserien; när Boss Nass befordrar honom, när han pratar med senaten, och slutligen till hela galaxen.

Vi får anta att Palpatine och Jar-Jar har samarbetat från allra första början. De kommer ändå från samma planet så chanserna för att de skulle kunna känna varandra sedan tidigare är ändå rätt stora. Ser vi därför I från det här perspektivet så dyker det upp små detaljer som styrker denna teori, detaljer som iallafall jag tidigare inte ansett har haft någon större betydelse.

Jar-Jar lyckas exempelvis övertyga Qui-Gon att lämna Gungan City genom planetens kärna så att han behövs som guide, och när de möter Anakin på Tatooine gör han fula miner mot Qui-Gon bakom hans rygg, vilket skulle kunna vara för att lära Anakin respektlöshet mot Jediriddare. En egenskap Anakin därefter visar upp livet ut.

Det finns fler detaljer som stödjer den här tesen som jag tänker inte gå in på. Ni har förhoppningsvis fått grepp om det hela och kan hålla med om att den inte är helt och hållet otänkbar. Vill ni få bättre känsla för teorin föreslår jag att ni kollar igenom filmerna, främst I, ur den här synvinkeln och bedöm själva hur trolig den är. Men skulle nu detta stämma så kan vi iallafall fastslå en sak; VII: The Force Awakens kommer bjuda på en av de galnaste twisterna i filmhistorien!