Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Alba August och Pernille Fischer Christensen om Unga Astrid

Alba August och Pernille Fischer Christensen om Unga Astrid

David Lindahl | Artikel
14 september 2018
David Lindahl | Artikel
14 september 2018

"Regissören och skådespelerskan berättar om utmaningarna med Unga Astrid"

Regissören Pernille Fischer Christensen och skådespelerskan Alba August.
Pernille Fischer Christensen och Alba August på förhandsvisningen i Göteborg. Foto: Marcus Ljung.

I veckan hade "Unga Astrid" förhandspremiär i Göteborg. Regissören Pernille Fischer Christensen och huvudrollsinnehavaren Alba August var där och berättade om produktionen.

I onsdags var det filmvisning i Göteborg hos Film i Väst, en av medproducenterna till Unga Astrid; filmen som berättar historien om Astrid Lindgrens uppväxt från tonåring i Vimmerby till vuxen i Stockholm.

Förutom mingel blev det också frågestund med regissören Pernille Fischer Christensen och huvudrollsinnehavaren Alba August, som gestaltade Astrid Lindgren. Bland annat berättades det om utmaningarna med att berätta historien om en så pass älskad person och hur processen gick till för att hitta vem som skulle spela Astrid Lindgren.

Bild från filmen Unga Astrid.
Foto: Nordisk Film.

Vad var de stora utmaningarna med produktionen?

Pernille Fischer Christensen: Vi har jobbat med Unga Astrid i nästan sex år. Jag såg en bild i en tidning av en ung kvinna med ett barn och visste inte att det var Astrid. På bilden stod det Astrid och Lasselille. Jag tänkte, är inte det Astrid Lindgren? Jag känner annars bara henne som en äldre dam.

Som regissör började jag då fundera på om det inte finns en historia här. Vi  började skriva på filmen och det blev naturligt en historia om hennes ungdom. De andra historierna är svårare att dramatisera och i hennes ungdom finns en kärna och en nyckel till hennes liv. Och hennes djupa engagemang till barnen.

Hur kom ni i kontakt med Astrid Lindgren?

Pernille Fischer Christensen: Jag var ett barn i Småland, vi bodde i Köpenhamn men pappa reste till olika sjukhus i Skåne och Småland. Och där började det som för alla barn. Många frågar mig vilken konstnär som har varit mest inflytelserik för mig. Då har jag alltid svarat Astrid Lindgren.

Alba August: Astrid Lindgren var en idol för mig och jag har också vuxit upp med henne i mitt barndomshem. Men historien om hennes liv hade jag ingen aning om. Den stora utmaningen och det som gjorde det till en drömroll var att få göra en karaktär som utvecklas så mycket. Nästan som att få spela två karaktär. Börja som ett barn och sluta som en vuxen kvinna. Att få vara alla de där tillstånden på den resan. Det var det svåra och det feta.

Vad hoppas ni att publiken ska ta med sig från filmen?

Pernille Fischer Christensen: När jag gör film tycker jag det är jätteviktigt att det finns rum för dig, dig och dig. Att det alltid finns ställen där publiken kan placera sig själv, även om jag är en 75-årig man eller ett barn. Filmens kärna står för något som räcker ut till alla.

Alba August: Jag hoppas att publiken ska få en ny bild av Astrid. Vi känner till att hon var en rebell, men det var hon redan som tonåring. Och även att påminna om den starka kvinnohistorien.

Filmen har biopremiär i kväll. Passa på att läsa vår recension av Unga Astrid.