Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Filmtopp på Stockholm Comic Con

Filmtopp på Stockholm Comic Con

Carl Hempel | Artikel
09 november 2016
Carl Hempel | Artikel
09 november 2016

img_6114

Stockholm Comic Con, som i år hölls på Kistamässan, är eventet för alla som älskar serietidningar, spel, film och tv. Denna mässa är Sveriges svar på den betydligt större mässan San Diego Comic Con dit tusentals fans flockas varje år. Vid San Diego Comic Con samlas också världskända filmstjärnor, serieskapare och spelutvecklare för att delta i paneler och skriva autografer. Trots att Stockholms Comic Con inte riktigt kan leva upp till samma storskaliga nivå har mässan drygt hundra montrar där alla möjliga utställare och försäljare - stora som små - tar plats. Mässan har också en stor och hängiven fanskara som är mer än glada över att kunna klä ut sig till sina favoritkaraktärer och ta del av de aktiviteter som erbjuds.

Det råder god stämning och det är fint att se att mässan verkar erbjuda något för alla. Under senare år har fler och fler tjejer tagit sig till det tidigare mansdominerade eventet och på årets mässa tycks det vara nästan helt jämlikt. Trots att stora folkmassor trängs i de trånga gångar håller sig folk lugna och visar respekt för varandra. Deadpool går hand i hand med Jokern och de är i dessa tillfällen jag förstår att Comic Con låter dig vara precis den du vill.

Trots de många båsen för merchandise och spelprovning är det all cosplay som fångar min uppmärksamhet. En stor andel besökare har lagt ner både tid och pengar för att få till den perfekta looken av deras favoritkaraktärer. I år är Deadpool och Harley Quinn de mest populära utklädnaderna, men det finns självklart en hel del manga-, Star Wars- och Harry Potter-inspirerade cosplayers. De allra flesta ställer gärna upp på bild och många har dessutom en eller två intränade poser att visa upp. Under eftermiddagen samlas de alla i en parad och det är riktigt häftigt att se hur deras engagemang ger utdelning.

img_6195

img_6123

img_6153

Comic Con hade inte varit mycket utan besök av några film- och tv-stjärnor. I år har mässan lyckats knyta till sig namn som Jason Isaacs, Ricky Whittle, Naomi Grossman, Mechad Brooks, Jamie Bamber och Chase Coleman. Om de namnen inte säger dig mycket så är du nog inte ensam. Jason Isaacs är dock stjärnan i gänget och även om han till namnet inte är särskilt välkänd är han desto mer känd som Draco Malfoys pappa Lucius i Harry Potter-filmerna. Isaacs har också haft en imponerande karriär utanför Potter-världen då han medverkat i filmer som Patrioten, Black Hawk Down och Fury.

Inte helt oväntat fylls lokalen som Isaacs panel hålls i tämligen fort av så kallade ”Potterheads” och jag likt många andra kommer inte in. Istället går jag in vid scenen bredvid och lyssnar på när den talangfulla serieskaparen Kim W. Andersson berättar avslappnat men intresseväckande om hur det gick till när hans serietidning Alena gick till att bli en skräckfilm som har hyllats på HBTQ-galor runt om i världen. Trots att jubel och applåder hörs från Isaacs panel vägg i vägg, känns det ändå som jag valde rätt sal.

Efter Kims inspirerande panel går jag en trappa ner för att lära mig hur jag bygger en egen R2-D2-robot (tror de missade att R2-D2 är en droid). Föreläsningen hålls av några entusiastiska svenska robotbyggare, som tillsammans visar vad som krävs för att få ihop en R2-D2 i verklig storlek. Med sig har de de två engelska ingenjörerna Matt Denton och Oliver Steeples, som båda arbetade som droid/robot-byggare under Star Wars: The Force Awakens. De bjuder på häftiga historier om produktionen av storfilmen. Jag lämnar salen med vetskapen om att det är dessa människor som ger Star Wars-filmerna den där extra magin.

Jag avslutar dagen med att kolla in ett live-avsnitt av podcasten Nördigt. Likt Comic Con handlar podden om allt från film och tv till spel och serietidningar. Avsnittet innefattar ett stort gäng deltagare och leds av Peter Kjellin, dessa är både kunniga och otroligt roliga. Det är ett perfekt avslut på en lång och rolig dag.

På väg mot pendeltåget går ett gäng stormtroopers bakom mig och ett gäng alver framför mig. Jag påminns än en gång hur härligt det är att Stockholm Comic Con låter dig vara precis den du vill.