Filmcirklen tipsar – bästa westernfilmerna som gjorts

Filmcirklen tipsar – bästa westernfilmerna som gjorts

Filmcirkeln
08 juli 2022 kl. 09:00

Dessa westernfilmer är ett måste för alla filmälskare.

Filmcirkeln har plockat fram de absolut bästa westernfilmerna som någonsin har gjorts.

Marcus Ljung tipsar om:

Hostiles (2019)

Hostiles.
Foto: Entertainment Studios Motion Pictures.

Jag har inte sett så mycket westernfilm och är inget jättestort fan av genren, även om jag såklart har sett några av de riktiga guldkornen. Regissören Scott Cooper är en av de absolut mest intressanta filmskapare som arbetar idag och i Hostiles gjorde han på ett mästerligt vis.

Hostiles tar många klassiska western-teman och bakar in i en otrolig historia med väldigt naturalistisk stil, precis som hans andra filmer. Han låter skådespelarna improvisera och hantera scenerna lite som de själva känner för, och detta genererar både fantastiskt skådespel, men även en realistisk take på western-genren. Även om jag inte sett massor av westernfilm kan jag med säkerhet säga att Hostiles är en film du inte får missa.

Vidar Justegård tipsar om:

Open Range (2003)

Open Range.
Foto: Buena Vista Pictures.

"Open Range" handlar om två kofösare under slutet av 1800 talet, välspelade av Robert Duvall och Kevin Kostner. Den senare av dem står även bakom kameran som regissör. Efter att en av deras medarbetare, en ung grabb, rider in till en närliggande stad för att fylla på förnödenheter blir han misshandlad och satt i fängelse. Staden styrs av en irländsk ranchägare som avskyr kofösare som enligt honom använder hans mark när de låter sina kor leva av den.

Detta blir startskottet för befriandet av pojken, men utvecklas snart till en kamp om att befria staden från ranchägarens tyranni. Skådespelet i Open Range är helt otroligt genom hela filmen och de fantastiska karaktärerna behandlas med en sällan skådad träffsäkerhet. Man märker verkligen vilken kärlek och dedikation Costner har lagt ner i Open Range, och det går inte att göra annat än att applådera.

David Lindahl tipsar om:

Rio Bravo (1959)

Rio Bravo.
Foto: Warner Bros.

Många skådespelare har burit hatt och ridit hästar på den vita duken, men ingen så bra och ikoniskt som John Wayne. Och tillsammans med mästerregissören Howard Hawks skapade han 1959 filmhistoria.

Rio Bravo är kulmen av westernfilm och ett mästerverk utan dess like. John Wayne spelar en envis sheriff som till varje pris tänker hålla en bandit fången tills han kan ställas inför rätta, trots att staden är omringad av hans aggressiva gäng som planerat att frita honom.

Bakom den coola westernfasaden är Rio Bravo egentligen en berättelse om mod, vänskap och att stå upp för vad som är rätt. Det är en film som både har glimten och allvarets mörker i ögat. Rio Bravo visar att det är värt att ge människor en andra chans och att våga lita på att du har vänner som stöttar dig. John Wayne, Dean Martin, Walter Brennan, Ricky Nelson, Ward Bond och den fantastiska Angie Dickinson. En all star ensemble, för en all star film!

Missa inte Filmcirkelns senaste avsnitt

Om podcasten Filmcirkeln

Filmcirkeln.

Filmcirkeln är podcasten där filmnördarna David, Vidar och Marcus varje vecka samlas för att diskutera en film som de precis sett. I en enda lång filmstafett så tipsar trion varandra om bra, dåliga, klassiska, aktuella, smala och breda filmer.

Följ oss på Facebook & Instagram under "Filmcirkeln".

Du hittar oss även på Letterboxd där vi samlar våra betyg på filmtitlarna vi diskuterar. 

 

 

 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL