Allt om Avatar-uppföljarna – då kommer Avatar 3, 4 och 5

Allt om Avatar-uppföljarna – då kommer Avatar 3, 4 och 5

Filmtopp
14 juni 2023 kl. 15:00

Gör dig redo att fortsätta utforska Pandora – din guide till Avatar-uppföljarna

Efter år, år och åter år av väntan kom det till sist en uppföljare till "Avatar" (2009). När "Avatar 2" till slut hade premiär 2022 blev det en enorm succé och nu väntar fans ivrigt på "Avatar 3" – men en uppdatering från Disney innebär att förseningarna för nästa uppföljare redan är ett faktum...

Det dröjde 13 långa år mellan Avatar (2009) och uppföljaren Avatar: The Way of Water. Men det var värt den långa väntan – åtminstone om biljettintäkterna är något att utgå från. Den ursprungliga filmen är den mest inkomstbringande någonsin, men Avatar 2 skuggar inte jättelångt efter på en tredjeplats, med endast Avangers: Engame (2019) mellan dem.

Att Avatar-uppföljaren för efterlängtad är en underdrift, men resan dit har varit långtifrån smärtfri (vilket den långa väntan skvallrar om) och även om det förhoppningsvis inte ska dröja lika länge till de kommande tre uppföljarna som annonserats, Avatar 3, 4 och 5, så har det redan blivit fördröjningar även för dem.

Låt oss ta en titt på resan för Avatar och dess uppföljare.

Labbet i "Avatar 2".
På produktionen för "Avatar 2". Foto: 20th Century Fox.

Fördröjningarna började redan med Avatar och har fortsatt med Avatar 2 och Avatar 3

Det var först tänkt att Avatar skulle spelas in direkt efter Titanic 1997, men på grund av tekniska begränsningar skulle det dröja betydligt längre än planerat. År 2006 sa filmskaparen James Cameron att han ville göra ett par uppföljare till Avatar om den skulle få bra spridning. Filmen släpptes 2009 och passerade Camerons klassiker Titanic som tidernas mest sedda film på bio.
År 2010 bekräftade regissören sedan att han skulle göra fler filmer. Dessa var då tänkta att släppas under 2014 och 2015. Efter ytterligare uppskjutningar gick Cameron 2016 ut med att han planerar för hela fyra uppföljare. Men det var först 2017 som det påbörjades en testfilmning av Avatar 2 och på Nya Zeeland och det dröjde alltså ändå till slutet av 2022 innan Avatar: The Way of Water hade biopremiär.

Uppföljarna försenas

Planen på ytterligare uppföljare har stått fast sedan Cameron avslöjade att han ville göra fyra nya Avatar-filmer. Och tidsplanen för dessa filmer rapporterades vara en film vartannat år mellan 2022–2028, men drygt ett halvår efter The Way of Water har Disney nu meddelat att Avatar 3 skjuts upp till december 2025. Det finns inte mycket som tyder på att förseningarna kommer att fortsätta på samma sätt som de gjorde mellan film ett och två, men även efterföljande filmer kommer nu att försenas.
Till följd av att Avatar 3 skjuts upp kommer även den fjärde och femte filmen att göra det. Nu är Avatar 4 planerad till 2029 och Avatar 5 till 2031. Vid de laget kommer James Cameron att ha fyllt 77 år.

Breddar universumet

I Avatar: The Way of Water introducerade James Cameron oss för nya delar av Pandora och specifikt den magiska värld som gömde sig under vattenytan. När vi nu åter välkomnades in i Jake Sullys och Neytiris live hade de bildat familj och levde ett någorlunda stilla liv – men när gamla fiender dyker upp för att avsluta vad de startat ställs allt återigen på sin spets.

Vad gäller Avatar 3 och de övriga uppföljarna är fortfarande diffust, men klart verkar vara att James Cameron tänker fortsätta utvidga den visuellt slående världen han byggt för att golva oss med nya, vackra miljöer.

Skådisar som återvänder

När vi återvände igen till Pandora med Avatar: The Way of Water återsåg vi stjärnorna Sam WorthingtonZoe SaldanaSigourney Weaver och Stephen Lang från originalfilmen. Rolig fakta är att Worthington och Saldana skrev på kontraktet att reprisera sina roller så tidigt som 2010. Hur som helst fick vi även se andra storheter, som Kate Winslet och Edie Falco från The Sopranos

Tekniska experiment

Avatar under vatten
Håller Camerons vatten-CGI? Foto: 20th Century Fox.

En stor anledning till att filmerna dröjer är James Camerons fasta vilja att pusha den cinematiska teknikens gränser. Inte minst har han utvecklat möjligheterna för att på riktigt kunna filma CGI-scener under vatten. Det har också sagts att produktionen för den andra filmen jobbade på att kunna framföra en glasögon-fri 3D-lösning – något som, åtminstone än så länge, visade sig vara för bra för att vara sant.

Cameron sades också tidigt vilja spela in filmerna i högre bildfrekvens än vi är vana vid att se på bio, som Peter Jackson gjorde med Hobbit-filmerna. Det gjorde han också, men i en form av hybridvariant där vissa sekvenser, som actionscener och vattenscener, använde en högre bildfrekvens än övriga segment.

Avatar räknas återigen som bioetta

Avatar (2009)
Foto: 20th Century Fox.

Efter att Avengers: Endgame gick förbi Camerons blockbuster i biljettintäkter skulle Avatar nyligen – efter att ha gått upp på bio i USA igen – återta tronen. Bröderna Russo som regisserat Endgame skickade ut ett Twitterinlägg där de gratulerade till förstaplatsen. Och nu hotar alltså även Avatar 2 att så småningom om överta Endgame. Frågan är om Avatar 3 och de andra uppföljarna kommer att bli lika framgångsrika.

Filmtopp håller dig uppdaterad om de kommande Avatar-filmerna. 

TIPS: Gör Filmtopps Quiz om Avatar!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL