Alicia Vikander – lång intervju på Göteborg Filmfestival

Alicia Vikander – lång intervju på Göteborg Filmfestival

Rasmus Torstensson
Uppdaterad 24 oktober 2019 kl. 13:10 | Publicerad 29 januari 2018 kl. 18:01
ANNONS
ANNONS

I ett långt samtal på scen pratade Alicia Vikander om sin kometkarriär.

En bild från seminariumet med Alicia Vikander.
Samtalet med Alicia Vikander leddes av moderator Andrea Reuter.

Göteborg filmfestival har under veckan besök av Sveriges största filmstjärna. Alicia Vikander är aktuell på festivalen med Submergence och Euphoria men har också deltagit i flertalet evenemang. På Söndagseftermiddagen var det dags för det efterlängtade master class seminariumet, där skådespelerskan framför publik och press deltog i en lång intervju om sin karriär.

Givetvis var filmtopp på plats när Alicia började samtalet med att redogöra för sin yrkesbakgrund. 

-Det har aldrig varit enkelt, jag har fått jobba hårt. Jag sökte in till teaterskolan fem gånger men blev nekad varje gång. När jag väl började få roller, efter många timmars jobb, var det alltid som stereotypa tonårstjejer med samma problem. Det var först när jag fick huvudrollen i Lisas Till det som är vackert som jag fick en helt ny erfarenhet.

Filmen Alicia pratar om kom år 2012 och regisserades av Lisa Langseth. Den kom att bli hennes genombrottsroll. Nu samarbetar de återigen genom filmen Euphoria. De båda båda producerar, Lisa regisserar samt skriver manus och Alicia gör ena huvudrollen som Ines. 

-Vi hade pratat om filmen en ganska lång tid. Det är inget som är framtvingat utan vi har låtit karaktärerna utvecklas under tid. Det var inte alltid tänkt att jag skulle medverka i filmen, men den gripande systerrelationen tillsammans med Ines utvecklade personlighet gick inte att motstå. Sedan var det oerhört lockande att jobba med Charlotte Rampling, hon är fantastisk både som skådespelerska och person. Det är som hon lyckats behålla sitt livs olika faser inom sig. Kombinationen av hennes sprallighet och djupsinnighet är underbar.

Alicia Vikander och Eva Green i "Euphoria" Alicia Vikander och Eva Green i Euphoria. 
Stillbildsfoto: Jürgen Olczyk / Airofue AB

Just hennes nya producentroll och skapandet av produktionsbolaget Vikarious Productions kom på tal. 

- Det var en roll som kom naturligt. Jag har alltid visat intresse och varit involverad i filmskapandets olika processer, allt från klippning till post-produktion. Men jag ville var där från början, redan i idéstadiet. Därför känns det kul att nu att också ha ett mer övergripande filmarbete eftersom jag älskar film.

Alicia var ganska hemlighetsfull när hon tillfrågades om bolagets kommande projekt. Dock var hon tydlig med att det är historien som står i fokus.

-Det viktigaste för mig är en bra historia, både som producent och skådespelerska. Men det är inte det lättaste att hitta riktigt gripande historier, eftersom mycket hänger på vilka filmskapare eller författare som är involverade. Ett manus, fantastiskt i sin grundform, kan bli väldigt annorlunda beroende på vilken regissör som ansvarar för projektet.

Alicia pratade också om vilka regissörer hon lärt sig mest av samt vilka hon vill jobba med i framtiden. Lisa Langseth nämndes men hon berättade också en rolig anekdot om regissören Derek Cianfrance, som hon och maken Michael Fassbender gjorde filmen Fyren mellan haven tillsammans med.

-Det pratas om method acting men när jag jobbade med Derek, som gjort fantastiska filmer som Blue Valentine och The Place Beyond the Pines, kom jag för första gången i kontakt med någon som jag skulle kalla method directing. Inspelningsplatsen och speciellt huset som filmen utspelade sig i, gjorde Derek också till mitt och Michaels "of-set" boende. Jag minns en gång när jag plockat morötter och skulle göra en stuvning i köket och Michael kommer in i köket. Han går sedan in i vardagsrummet, jag följer efter och kameran börjar rulla, samtidigt som Derek kryper på golvet för att inte synas i bild. Det var speciellt men väldigt roligt. Några andra filmskapare jag beundrar är Michael Haneke och Andrea Arnold. Det hade varit fantastiskt att arbeta med dem.

Bild på Alicia Vikander och Michael Fassbender i Fyren mellan haven.
Alicia och Michael Fassbender som par i Dereks Cianfrances Fyren mellan haven. De är även gifta i verkligheten.

Att Alicia Vikander även fått ett stort genombrott internationellt är det nog inte många som gått miste om. Hon vann en Oscar för sin roll i Tom Hoopers The Danish Girl och hyllades även stort för sin prestation som AI-roboten Ava i Alex Garlands blivande sci-fi klassiker Ex Machina. Men vägen ut i världen var inte spikrak.

- Jag minns att jag gjorde över 20 self tapes (när man filmar sig själv utifrån vissa anvisningar) och skickade utomlands. Jag fick inget svar, inte ens ett nej. Nu kan man ju filma med sin telefon, men det var lite krångligare på den tiden. Men sen åkte jag till London och det var väldigt viktigt.

Med facit i hand är det bara att instämma. Genom sin Oscarsvinst är Alicia idag medlem i Oscars-akademin och mer på tapeten än någonsin. Det innebär att hon har goda insikter i branschen. Sedan Harvey Weinsteins handlingar offentliggjordes har #MeToo rörelesen dragit igenom Hollywood likt rullande åska. Alicia har redan börjat se en markant skillnad och gav ett utförligt utlåtande.

- När jag först kom in i branschen var jag en del av maskineriet, jag ifrågasatte ingenting eftersom det fanns extremt starka underliggande strukturer och hierarkier. Men när jag spelade in Tulpanfeber och hade en ensam scen med Holliday Grainger insåg jag att det var första gången på fem filmer som jag och en kvinna haft en scen tillsammans. Man lär aldrig känna några andra kvinnor i branschen eftersom man aldrig jobbar ihop. Men efter rörelsen har vi fått en helt annan relation. Under jul fick jag flera samtal och mail från kvinnliga kollegor, vi träffas och bildar starka band. När jag var på Golden Globes märktes det verkligen. Det finns en helt annan samhörighet nu.

Alicia Vikanders mamma, också hon skådespelerska, deltar på Göteborg Filmfestival och var på plats i publiken under Alicias intervju. Under detta segment blev Alicia mer personlig. 

- Mamma sa till mig tidigt att man måste skaffa sig livserfarenheter för att vara en bra skådespelare. Det är något som jag försökt anamma och det kan även fungera som ett tips till andra. Var öppen för att ta in andra människor, lev i nuet och se till att uppleva saker. Frispråkighet och utmaningar är viktigt både personligt och yrkesmässigt.

I samma passage nämnde även Alicia sin pappa och menade på att han hjälpt henne med stresshantering. Just stressrelaterade problem är inte ovanligt i filmbranschen.

-När jag var liten bodde jag en period hos min pappa i Sandared, utanför Borås. Vi var många barn i huset och ibland blev det för mycket för honom. Då brukade han rycka tag i en äggklocka och gå ner till källaren. Några minuter senare kom han upp som pånyttfödd. Han förklarade att han bara satt på en stol där nere gått ner i varv, mediterat. Alicia den yngre tyckte det var väldigt konstigt men idag är det något som jag verkligen förstår. Meditation är en viktigt del av min vardag, det får mig att slappna av. Illusionen om filmbranschen är i vissa fall förskönad. Alla events är självklart glamourösa men på set kan det vara som en galen cirkus.

Trots att de filmer som spelas på Göteborg Filmfestival är dramer har Alicia en imponerande bredd som skådespelerska. Den 16 Mars är det premiär för actionäventyret Tomb Raider, baserat på det omåttligt populära tv-spelet. Alicia spelar huvudrollen som den stenhårda äventyraren Lara Croft. Innan filmen var det mycket förberedelser, bland annat fick hon hjälp av den personliga tränare som trimmade Alexander Skarsgårds tvättbräda inför rollen som Tarzan.

-Inför filmen kunde jag inte ens göra en halv pull-up. Jag trodde aldrig det skulle gå. Men i slutet av träningsperioden kunde jag göra fem sex stycken på rad. Det var ingen genuin glädje utan jag var bara extremt förvånad. Jag smsade lite med Alexander innan inspelningen och han sa att det kommer fungera till varje pris. Han fick uppenbarligen rätt.

En bild på Alicia Vikander i Tomb Raider.
Visst ser Alicia häftig ut i kommande äventyrsfilmen Tomb Raider.

Alicia har flera projekt den närmaste framtiden. I Actionthrillern Freak Shift, regisserad av Free Fire regissören Ben Wheatly, ska hon spela mot Call Me By Your Name-aktuelle Armie Hammer. Filmen är i förstadiet och har inget officiellt premiärdatum ännu. Dock ska Alicia Vikander strax ut på en omfattande pressturné. 

- Jag ska göra massa global press, tv-intervjuer och talk-shows inför Tomb Raider. Jag får se många olika länder vilket är kul, men annars är faktiskt pressbiten en av de aspekter jag ogillar mest med detta yrke, speciellt korta intervjuer. Det tenderar att bli samma typ av frågor om och om igen. Däremot älskar jag att delta i längre, mer djupgående samtal om film, som detta.

Intervjun avslutades med några korta frågor från åskådarna samt en storslagen kärleksförklaring till Alicia från en ung man i publiken. Han berättade att han ser henne som en stor inspiration både yrkesmässigt och beteendemässigt. Det är han nog inte ensam om. Alicia Vikanders närvaro i Göteborg har satt staden i gungning. 

Vilken är din favoritfilm med Alicia Vikander?

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL