Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Abbatarer – så fungerar Abbas föryngringsprocess

Abbatarer – så fungerar Abbas föryngringsprocess

Filmtopp
Filmtopp | Artikel
04 september 2021
Filmtopp
Filmtopp | Artikel
04 september 2021

Tekniken som förevigar ABBA.

Den legendariska popgruppen ABBA är tillbaka med nya låtar. Snart kommer fansen även att kunna se dem på scen – ish. En ny scenteknik gör att du kommer se de fyra medlemmarna som 3D-animerade figurer.

MER LÄSNING: 

ABBA har en enorm katalog med internationella hits och har under åren sålt över 400 miljoner plattor världen över. Därför blev det stort pådrag när de häromdagen gick ut med att de snart släpper det nya albumet Voyage som vi också fick höra två låtar från. I samband med att de presenterade den efterlängtade comebacken avslöjade de även hur deras nya konserter kommer att ta form. De kommer tillbaka till scenen i form av digitala avatarer, i det här fallet kallade "abbatarer". Vid deras sida har de ett tiomanna band. 

Abbatarer – så fungerar Abbas föryngringsprocess.
Björn Ulvaeus, Anni-Frid Lyngstad, Agnetha Fältskog och Benny Anderssons abbatarer. Foto: ABBA.

I samband med att man tagit fram digitala kopior av gruppens alla fyra medlemmar, har man valt att föryngra dem med cirka fyrtio år. Ett animationsteam har därefter bjudit in Björn UlvaeusAnni-Frid Lyngstad, Agnetha Fältskog och Benny Andersson till en studio i London för att tracka och spela in deras rörelser.

Andersson berättade i en livesänd video under en press release att de hade närmare hundra kameror och lampor samt lika många personer på plats som arbetade med dem. Det var en process som tog flera månader för dem att bli klara med. Allt för att få så pass verklighetstrogna abbatarer som möjligt. Andersson menar därför att publiken verkligen kommer att uppleva ABBA på scen. 

I musikvideon till ABBA:s nya låt "I Still Have Faith In You" får vi en känsla för hur de framtida spelningarna kommer att se ut för publiken: 

Bygger helt egen arena som kan visa upp abbatarerna

Att visa upp tredimensionella digitala versioner av bandmedlemmerna på scen är en stor apparat och något som långt ifrån varje arena klarar av. Därför har man byggt en ny arena i London. ABBA Arena öppnar nästa år och kommer då – med hjälp av avancerad teknik och massvis med scenlampor – att kunna ge upp till 3000 personer helt unika konsertupplevelser. Själva gruppen då? De skulle kunna sitta i publiken och njuta av upplevelsen de med.

Ser allt fler exempel i filmens värld

Även om tekniken med abbatarer kommer att vara unik i konsertsammanhang, så har vi de senaste åren sett exempel på den i filmer. Då har syftet också varit att ge föryngrade versioner av personer eller "ta tillbaka dem från de döda". I Martin Scorseses film The Irishman föryngrade man gangstergubbarna Robert De NiroJoe Pesci och Al Pacino. I Star Wars: The Rise of Skywalker hade man föryngrade versioner av både Mark Hamill och Carrie Fisher som speglade dem i Jedins återkomst från 1983. När Fisher gick bort under inspelningen av filmen kunde man använda animationstekniken för att färdigställa hennes sista scener. 

ABBA:s nya skiva Voyage släpps 5 november. På gruppens hemsida kan du läsa mer om abbatarer, konsertupplägget och anmäla ditt intresse för biljetter.

NÄSTA ARTIKEL