ANNONS Innehållet presenteras av Semantix
5 anledningar till att du bör se filmer om Egypten

5 anledningar till att du bör se filmer om Egypten

Filmtopp
Uppdaterad 17 november 2023 kl. 11:11 | Publicerad 21 maj 2023 kl. 06:05

Egypten är ett ljust och levande land med en vacker kultur. Därför kommer filmer som är baserade i Egypten eller som handlar om egyptisk kultur garanterat att intressera dig, oavsett vad du gillar.

Det finns till exempel hundratals filmer som kretsar kring de gamla egyptiska gudarna om historia och religion är det som väcker ditt intresse. Men det finns också modernare varianter av dessa traditionella berättelser, som skräckfilmer som fokuserar på gudarnas vrede, vilket kanske är mer din grej om du gillar att bli ordentligt skrämd.

Här är fem anledningar till varför du bör börja se filmer om Egypten.

1. De kan vara mycket lärorika

Om du inte är bekant med den egyptiska kulturen kan det vara en ögonöppnande upplevelse att titta på filmer om Egypten. Du kommer inte bara att lära dig om Egypten som det är idag, utan du kommer också att lära dig hur Egypten har påverkat resten av världen. Många filmer om Egypten är dock uppenbarligen gjorda i Egypten, och om du inte talar språket kan du vara orolig för att du kommer att gå miste om denna upplevelse.

Oroa dig inte om detta är fallet för dig, du kan använda undertexter eller en översättare med regional expertis för att översätta orden åt dig. På så sätt kan du dra nytta av alla fantastiska egyptiska filmer som du vill se.

2. De kan visa dig de egyptiska gudarna

Många filmer väljer de egyptiska gudarna som sitt huvudfokus. Vissa av dessa filmer har också bibliska teman, som Gods of Egypt (2016), medan andra utspelar sig i modern tid, som The Pyramid (2014). Dessa filmer ger dig en chans att lära dig mytologierna kring gudarna och se en annan sida av dem, nämligen deras styrka och grymhet i vissa fall. Det finns också många tecknade filmer som fokuserar på de egyptiska gudarna för barn, vilket kan vara mycket roligare för ett barn att titta på än att sitta och läsa en bok om gudarna.

3. De kan vara skrämmande

Vissa filmer som är baserade i Egypten är bra för fans av skräckgenren. Oavsett om du gillar found footage-skräck eller actionskräck finns det en film för dig. Filmer som The Mummy (1999) och The Mummy (2017) är actionfilmer, men de har vitala skräckinslag, vilket gör dem till en utmärkt titt för skräck- och icke-skräckfantaster.

Det fantastiska med just dessa två filmer är att de inte använder visuella effekter för att skapa en skrämmande atmosfär. I stället är det handlingen och monstren i fråga som står för skräcken hela tiden, vilket gör dem mycket mer underhållande än bara en film med flera jump scares.

Egypten
Foto: Narciso Arellano / Unsplash

4. De får dig att ifrågasätta historien

Många filmer som är baserade på Egypten är mycket underhållande, men alla är inte så historiskt korrekta som du kanske tror att de är. Till exempel Cleopatra (1963) är ett visuellt spektakel, men vi vet nu att den inte skildrar Cleopatra korrekt på något plan, särskilt när det gäller hennes personlighet. Detta får dig att ifrågasätta allt som filmen ger dig och tvingar dig att gå ut och göra en del efterforskningar så att du själv kan avgöra om filmen var historiskt korrekt eller inte.

Detta är ett utmärkt verktyg för alla aspekter av livet, inte bara när man tittar på film. Det kommer att göra dig mer intresserad, nyfiken och kunnig i längden. Det kommer också att innebära att du inte längre kommer att acceptera den information du får, utan du kommer att ifrågasätta allting, vilket är en utmärkt egenskap.

5. De är en bra underhållning för alla

Oavsett vad du är intresserad av kommer nästan alla att njuta av en film som är baserad på Egypten i någon form. Det innebär att de är utmärkta filmer för gruppfilmkvällar och gör det lättare för dig att bestämma vilken typ av film du vill se - vissa filmer där ute kanske du inte ens tänker på att de är baserade på egyptisk kultur men det är de. Till exempel fokuserar Death on the Nile (1978) på ett mord, men den använder Egypten som bakgrund, så landet spelar en viktig roll i filmen.

Slutsats

Egyptiska filmer är en viktig och varierad subgenre av film som alla kan njuta av. Om du fortfarande inte har bestämt dig för vad du ska se på din nästa filmkväll, varför inte ge Mumien (1999) eller Cleopatra (1963) en titt?

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL