Streamtajm

Streamtajm med swesub – Den nya streamsajten

Axel Diedrichs | Annat
16 mars 2019
Axel Diedrichs | Annat
16 mars 2019

Det har dykt upp en ny stor aktör på streamingmarknaden, nämligen Streamtajm.

Sajten är väldigt lik en av sina föregångare Dreamfilm, Nyafilmer och Swefilmer. Den är föga förvånande, precis som dem, illegal. Här kan den som vill kolla på serier, filmer och tv-program utan att behöva betala en krona. 

Att film-och serieälskare söker sig till gratistjänster är knappast någon nyhet. När Piratebay lanserades blev det en stor världsnyhet och miljontals besökare laddade där ned gratistitlar, vilket så klart blev ett stort slag för alla de upphovsmän som genast drog in mindre intäkter för sina verk.

Streamtajm

Streamtajm med swesub – Den nya streamtjänsten
Streamtajm med swesub – Den nya streamtjänsten

Då och då träder en ny illegal kraft fram på den svenska streamingmarknaden, senast Streamtajm. Sajten erbjuder ett enormt bibliotek med nya som gamla filmer och serier för konsumenter att titta på helt gratis, via strömming. Där samtliga dessutom har svenska undertexter. I skrivande stund finns till och med helt färska biofilmer tillgängliga, som Bohemian Rhapsody och A Star is Born. Intressant att notera är hur kusligt lik Streamtajm är den förra storspelaren Dreamfilm, som fick läggas ned efter att dess upphovsmän blev gripna och dömda till rejäla skadestånd.

Vi får se hur länge Streamtajm med swesub lyckas hålla sig vid liv, det är inte otroligt att de skulle få verka en längre tid. Personerna bakom dessa sajter är inte så enkla att spåra som en må tro. Piratsajter drivs vanligtvis genom utländska och skyddade servrar.

Många undrar huruvida gratissajter är lagliga att streama på eller inte

Den avgörande skillnaden mellan Piratebay och ovannämnda gratissajter är att den kräver av sina användare att ladda ned och önskar att de därefter laddar upp materialet, vilket hjälper till att dela det. I dessa akter är de som använder en tjänst som Piratebay ute på betydligt mer hal is eftersom deras aktivitet på sajten enklare kan spåras. Det är direkt olagligt att ladda ned piratkopierade filer, eftersom det är lika med att göra en kopia av verket. Nedladdning kan leda till allt från böter upp till två års fängelse.

Trots att det är svårare att bli spårad för att ha kollat på en illegal streamingsajt och inte lika allvarligt som att själv hjälpa till att ladda upp material, är det fortfarande straffbart. Seniorjuristen Christian Nilsson på Patent-och registreringsverket, och andra jurister han samtalat med, menar att den som konsumerar filmer och serier på sajter som Swefilmer och Streamtajm med swesub begår ett brott. I den refererade källan med Nilssons uttalande fördjupar han inte i vad straffet för streaming på piratsajter är.

Marianne Levin, som är professor i immaterialrätt vid Stockholms universitet, menar att titta på det som går att strömma på nätet är helt lagligt. "Det blir inga kopior och därför svårt att sätta dit den enskilda konsumenten", säger hon till SVT Nyheter.

Popcorn Time – En tjänst i gråzonen

streamtajm med swesub – den nya streamstjänsten
Streamtajm.com och Popcorn Time är sajter att undvika.

I landet mellan ström-och nedladdningstjänster finns applikationen Popcorn Time. En helt kostnadsfri mjukvara som fungerar som Netflix men när du tittar på titlar där, så laddar du upp filer på det så kallade Bittorrent-nätet. På Popcorn Time laddar du alltså bara upp medan du strömmar, och syns därför bara på radarn medan du tittar på filmer och serier. Detta gör dig som konsument svårare att spåra än när den laddar upp filer en längre tid via Piratebay, men det är inte riskfritt.

Att länka till dessa sajter är emot lagen

Marianne Levin, också professor i immaterialrätt vid Stockholms universitet, menar att det är strikt förbjudet att länka till sajter med olovligt material. I den här kategorin faller piratsajter som Streamtajm, Dreamfilm och Piratebay. Vilket inte är något man kan ta för givet eftersom internet går runt mycket på att sajter länkar till varandra.

Internetoperatörer ombes ta större ansvar att skydda upphovsmän

Flera filmbolag har drivit processen till Patent- och Marknadsdomstolen att göra det svårare för internetkonsumenter att besöka illegala sajter har ett par internetoperatörer fått krav ställda på sig. Fram till och med 28:e februari 2020 måste Bredbandsbolaget hindra sina kunder från att kunna gå in på de stora piratsajterna som Piratebay och Swefilmer, detta efter Hovrättens dom mot dem i början av 2017. Liknande krav har även operatören Telia fått ställda på sig.

Vi kan därför räkna med att fler av internetoperatörer kommer att ställas mot väggen och ombes att hindra sina kunder från att kunna besöka piratsajter.

Piratsajter att undvika – enligt Sveriges annonsörer

En av de stora inkomstkällorna när du driver en hemsida är annonsintäkter. Många seriösa annonsbolag letar hela tiden efter nya sajter att sälja in sig på. Sedan 2015 har Sveriges Annonsörer och Rättighetsalliansen format en "svart lista" med olika sajter de avråder annonsörer att kontakta. På denna lista finner vi flera illegalt drivna filmsajter:

 

  • ffmovies.ru

 

 

  • dreamfilmhd.com

 

 

  • streamtajm.com

 

 

  • dreamfilm.fun

 

 

  • Dreamfilm.is

 

 

  • swefilmer.eu

 

 

  • nyfilmer.tv

 

 

  • dreamfilmhd.cc

 

 

Att dessa sajter är svartlistade beror på att icke legitima sådana skadar ryktet hos det företag som säljer in sig hos dem. Detta är dessutom sajter som tenderar att plötsligt försvinna, vilket gör dem oberäkneliga bland seriösa annonsaktörer.

Det känns långt borta att Streamtajm och andra piratsajter som ständigt förökar sig skulle upphöra att försvinna, frågan är bara i vilken grad och hur länge de får driva sin verksamhet.