Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Nya Popcorn Time – Riskerna du tar för att streama

Nya Popcorn Time – Riskerna du tar för att streama

Filmtopp
Filmtopp | Annat
05 februari 2019
Filmtopp
Filmtopp | Annat
05 februari 2019

Popcorn Time är en applikation som kommer med risker att använda för den som väljer att streama film och serier gratis.

nya Popcorn Time

En streamingtjänst som strömmar både serier, film och TV med det största utbudet, som heller inte kostar någonting att använda låter optimalt. Men nya Popcorn Time är en illegal tjänst som kan komma att orsaka skada på personerna som använder den.

Vad är Popcorn Time?

Tjänsten beskrivs som en helt fri och öppen mjukvara som dess användare kan strömma filmer, serier och tv på. Den använder sig av en inbyggd så kallad Bit-torrentklient, vilket innebär att du gratis kan se det som piratkopieras på torrent-nätet. Tjänsten finns tillgänglig på PC och Mac-datorer och mobilen. Många kallar nya Popcorn Time för "Netflix of Pirates".

Riskerna du som använder nya Popcorn Time tar

Rättsjuridiken säger att det aldrig är olagligt att strömma på nätet. Därför tror många att kryphålet med Popcorn Time är vattentätt – att den går att avfärda som en strömmingstjänst snarare än en nedladdningstjänst. Men materialet som du strömmar är piratkopierat, och hämtat med bittorrent från de som driver tjänsten. Detta innebär att när du som är inne på tjänsten och strömmar, så laddas det du kollar på upp – åtminstone så länge du kollar på det.

Den tillfälliga uppladdningen från konsumenter gör det svårare för polisen att spåra vilka som strömmar via appen, men inte omöjligt. I nya Popcorn Time finns det dessutom en inställning som gör att du kan välja ifall du vill fortsätta att seeda (ladda upp) materialet efter du strömmat det. Om du ej tillåter detta minskar dina chanser att bli upptäckt för att bidra till illegal verksamhet, men det är just där skon klämmer; Popcorn Time behöver att deras klienter strömmar upp så mycket som möjligt för att de inte ska dela mindre än de hämtar från torrent-nätet. Med detta sagt har du alltså ett ansvar när du använder tjänsten, som ökar ju mer du använder den.

Straff för brott mot upphovsrättslagen – Så gick det för upphovsmännen bakom Dreamfilm

Nya Popcorn Time

Det är givetvis så att den som laddar upp och sprider den första piratkopian löper störst risk att bli påkommen – och få hårdast straff. För oss konsumenter är det vanligast med en böter, men skulle du vara skyldig till att ha ladda ned väldigt många filmer och serier eller program kan även du få betydligt hårdare straff.

De fyra upphovsmännen bakom den väldigt populära, och högst illegala, streamingsajten Dreamfilm blev först dömda till 4 miljoner kronor, men efter överklagan har Högsta domstolen alltså sänkt deras skadestånd till 400 000 kronor. Detta beror på att Svensk Filmindustri enligt de åtalade och HD krävde orimligt hög ersättning för filmen Maria Wern – Drömmen förde dig vilse som drygt 50 000 hade passat på att streama gratis på Dreamfilm. 19kr per stream uppges vara den summa SF tjänar på filmen, och därmed anser HD att 400 000 kronor är en mer rättmätig böter för brottet, detta rapporterar bland annat Nyheter idag och Svenska nyheter.

Hur är det med dig, använder du Popcorntime, Nya filmer och Dreamfilm – och upplever du det som helt säkert? Kommentera gärna och berätta om dina upplevelser av tjänsten.

NÄSTA ARTIKEL