Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Mikael Tornving är Ambassadören i Viaplays nya satsning

Mikael Tornving är "Ambassadören" i Viaplays nya satsning

Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Annat
13 mars 2019
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Annat
13 mars 2019

Etiska dilemman, storhetsvansinne och Mikael Tornving.

Mikael Tornving och Fredrik Hallgren i Ambassadören.
Mikael Tornving och Fredrik Hallgren i Ambassadören. Foto: Adrian Freyermuth/Viaplay.

Etiska dilemman och en ambassadör med storhetsvansinne lägger grunden för den till synes hederliga svenska ambassaden i Mexico City. Komediserien är den första i sin genre att spelas in i tre lokala versioner med tre olika nationella ensembler av skådespelare samtidigt. Ambassadören produceras av Brain Academy med Mikael Tornving i huvudrollen för Viaplay i Sverige.

 

Nordic Entertainment Group expanderar kraftigt original-portföljen på streamingtjänsten Viaplay. Över tjugo Viaplay-original har redan lanserats och ytterligare ett tiotal är planerade under den närmaste tiden, där komediserien Ambassadören är det senaste tillskottet.

– Lokala original-produktioner är bland de mest populära kategorierna på Viaplay. Med Ambassadören ger vi oss in i en helt ny produktionsmodell vilken möjliggör 100% lokala versioner av samma serie, för tre olika marknader. Något vi gör för att bredda det lokala utbudet ytterligare samt för att vara så nära våra kunder som möjligt på nordisk nivå, säger Alexander Bastin, SVP & Head of Viaplay och Viafree på Nordic Entertainment Group.

Den svenska ambassaden står inför uppdraget att säkra en lukrativ stridsflygplansaffär mellan Sverige och Mexiko. En affär som tvingar ut ambassadören på ett etiskt minfält, vilt ifrågasatt av media. Frågor vilka ambassadören måste besvara för att säkra att affären går i lås samt för att behålla sin, enligt honom, viktiga position.

Skådespelaren och komikern Mikael Tornving lämnade ingen utan skratt i flertalet folkkära program såsom Parlamentet. I Ambassadören tolkar han rollen som den självcentrerade, stundtals förvirrande och skämtsamma ambassadören vars största dröm är att bli motsvarigheten i politikens huvudstad – Washington D.C.

– Rappa repliker och vass humor är vardag för mig, men att leverera detta med värme och i en sprudlande form är jag inte lika van vid. Man kommer att få se en helt ny sida av mig - som ambassadören, säger Mikael Tornving.

Vid sin sida har han hela den svenska ambassaden vilka spelas av Happy Jankell (Ted - För kärlekens skull), Fredrik Hallgren (Bonusfamiljen), Anna Gunnarsson (Partaj), Elisabeth Wernesjö (Lingonligan), Emil Almén (Gåsmamman) och Maria Selbing (Försvinnandet).

Ambassadören kommer bli en jäkligt rolig och fin serie som jag är stolt över att vara en del av. Tyvärr en lyx att som kvinna få göra roller som har ett eget driv, säger Happy Jankell.

Ambassadören vågar utmana genren vilket gör serien både oförutsägbar och innovativ. Den utspelar sig i en verklig kontorsmiljö men i en betydligt mer underhållande version än verkligheten. Det blir smarta dialoger, högt tempo och många skratt med en väldigt egotrippad personal som leds av en än mer självcentrerad ambassadör.

– Med allt från hemliga diplomatiska överläggningar och flärdfulla cocktail-partyn till att hjälpa turister i nöd, är en ambassad en fantastisk arena för en komediserie. Och som funkar lika bra oavsett land. Men trots att vi utgått från i princip samma manus och samma scenografi i alla tre länderna, gör skådespelarnas olika tolkningar av karaktärerna i kombination med regi och den nationella komiska tonen att varje serie ändå blir en unik upplevelse, säger Patrik Ehrnst, huvudförfattare på Brain Academy som är en del av Nordic Entertainment Group.

Ambassadören är nästa Viaplay-original i tio avsnitt och i tre olika lokala versioner för Sverige, Norge och Danmark med en lokal ambassad i varje version. Planerad premiär nästa år, över hela Norden.

NÄSTA ARTIKEL