Filmtopp tipsar: Sorgliga filmer att gråta till

Filmtopp tipsar: Sorgliga filmer att gråta till

Uppdaterad 07 juli 2021 kl. 12:07 | Publicerad 30 november 2018 kl. 20:11

Ibland vill man skratta och vara glad, men ibland vill man bara gråta ögon ur sig. Man kanske vill få utlopp för sina känslor, eller bara låta sig beröras av något vackert eller sorgset. Här rekommenderar vi att ni tar fram näsdukarna, för här kommer Filmtopps tips på sorgliga filmer som garanterat kommer få tårarna att rinna längs era kinder.


Dagboken - Jag sökte dig och fann mitt hjärta (2004)

Dagboken
Ryan Gosling och Rachel McAdams. Foto: New Line Cinema.

På ett ålderdomshem läser Duke en romantisk saga för en dement kvinna. Den tar oss till 1930-talets Seabrook där sjuttonåriga Allie (Rachel McAdams) träffar  på den lokala arbetaren, Noah (Ryan Gosling). De blir snart förälskade och spenderar resten av sommaren tillsammans. Men Allies föräldrar tillåter henne inte att vara med någon av lägre social klass och tar med sig henne till New York. Men Noah ger inte upp och försöker desperat vinna tillbaka sitt livs kärlek.

Brian's Song (1971)

Brian's Song
James Caan och Billy Dee Williams. Foto: Screen Gems Television.

Den verklighetsbaserade historien om lagkamraterna, Brian Piccolo (James Caan) och Gale Sayers (Billy Dee Williams). När Sayers ansluter sig till Chicago Bears träffar han Piccolo som snart blir hans vän. Trots att de konkurrerar om samma position i laget och skillnaden på deras hudfärg utvecklas snart en väldigt stark vänskap under resorna till bortamatcherna. Men när Piccolo får ett cancerbesked vänds tillvaron upp-och-ner och vännerna måste handskas med en ny verklighet.

Marley & jag (2008)

Marley & Jag
Owen Wilson. Foto: Fox 2000 Pictures.

Det förälskade paret John (Owen Wilson) och Jennifer Grogan (Jennifer Aniston) är nygifta när de flyttar till Florida. John är inte redo för att skaffa barn och ger istället sin fru hundvalpen, Marley. Han visar sig vara omöjlig att få disciplin på trots att han snart har blivit fullvuxen. Familjens tålamod prövas gång på gång, men kärleken till deras husdjur vinner alltid i längden.

Titanic (1997)

Leonardo DiCaprio och Kate Winslet. Foto: Twentieth Century Fox.

Året är 1912 och det världsberömda fartyget, Titanic, ska kasta loss på sin jungfruresa från Liverpool till New York City. Ombord finns Rose (Kate Winslet), en ung tjej som bor med sin mor och fästman i första klass. Men trots att han har allt hon kan önska sig är hon extremt deprimerad och hatar sin tillvaro. Men allt förändras när hon träffar Jack (Leonardo DiCaprio), en ung fattig konstnär med aptit på livet. Det tar inte lång tid innan de är djupt förälskade och drömmer om att leva ihop i Amerika. Men när Titanic plötsligt kolliderar med ett isberg och börjar ta in vatten blir deras enda mål att överleva natten.

Förr eller senare exploderar jag (2014)

Förr eller senare exploderar jag
Ansel Elgort och Shailene Woodley. Foto: Temple Hill Entertainment.

De två tonåringarna Hazel (Shailene Woodley) och Gus (Ansel Elgort) träffas i en stödgrupp för cancersjuka. En vänskap föds som snart har utvecklats till kärlek. Men Hazel är rädd för att visa sina känslor och vill först inte riskera att utsätta Gus för smärtan när hon när som helst kan försvinna. Men han är envis och har snart övertygat henne att hans känslor är äkta, och att han vill vara med henne oavsett omständigheterna. För första gången på mycket länge vågar Hazel låta sig själv vara lycklig. 

Barnen från Frostmofjället (1945)

Barnen från frostmofjället
Foto: S. Bauman-Produktion.

Sju barn bor tillsammans med sina föräldrar i norra Sverige under mitten av 1800-talet. Men när föräldrarna går bort hotas barnen att bli utackorderade till socknens storbönder. I hopp om att hitta en bättre tillvaro lämnar de sitt hem och påbörjar en lång vandring över fjället.

P.S. I Love You (2007)

PS I Love You
Hilary Swank och Gerald Butler. Foto: Alcon Entertainment.

Holly (Hilary Swank) har precis förlorat sin make, Gerry (Gerald Butler) i cancer. Sorgen får henne att dra sig tillbaka från sina vänner och sin familj, tills de kommer för att uppvakta henne på hennes födelsedag. Men de är inte de enda som planerat en överraskning. Plötsligt kommer en tårta levererad tillsammans med ett meddelande. Det är Gerry som är avsändaren, och brevet visar sig vara det första av många som han förberett till sin älskade hustru innan hans död.

Old Yeller klarar allt (1957)

Old Yeller klarar allt
Foto: Walt Disney Productions.

I Texas hjälper en ung pojke sin mamma och lillebror sköta om deras gård medan fadern är iväg och föser boskap. En dag träffar han en herrelös hund som först bara verkar vara i vägen, men växer snart till att bli en älskad medlem av hela familjen.

Seven Pounds (2008)

Seven Punds
Rosario Dawson och Will Smith. Foto: Columbia Pictures.

Ben Thomas (Will Smith) bär på djupa skuldkänslor och söker botgörelse. För att uppnå det söker han hjälpa sju främlingar på olika sätt. Fast beslutsam försöker han skaffa sig en bild av de sju han valt ut. Vad han dock inte räknat med var att han skulle utveckla känslor av kärlek mot Emily (Rosario Dawson), och att hon skulle visa sig få större inverkan på hans liv han han trodde var möjligt. 

Kramer mot Kramer (1979)

Kramer mot Kramer
Dustin Hoffman och Meryl Streep. Foto: Columbia Pictures.

Ted (Dustin Hoffman) är en karriärdriven man som låter familjen komma i andra hand. Tillslut blir det för mycket för hans fru, Joanna (Meryl Streep) som lämnar honom och deras unga son, Billy. Ted måste plötsligt lära sig ta hand om hushållssysslorna i kombination med sitt jobb, vilket till en början är en stor utmaning. Men precis när han har börjat vänja sig vid sin nya ansvarsområden återvänder Joanna i deras liv och vill ta hand om Billy igen. Ted vägrar gå med på detta, vilket leder till en dramatisk och känslosam uppgörelse i rätten.

Still Alice (2014)

Still Alice
Kristen Stewart och Julianne Moore. Foto: Backup Media.

Lingvistikforskaren, Alice Howland (Julianne Moore), får sitt lyckliga liv prövat när hon börjar komma på sig själv med att glömma vissa saker. Ord försvinner hur hennes vokabulär och välkända platser känns plötsligt främmande. Diagnosen visar sig var en tidig form av Alzheimers sjukdom. Alice, hennes make John (Alec Baldwin) och deras barn måste nu lära sig handskas med hennes tillstånd som bara blir sämre med tiden, för att så småningom acceptera vart det hela kommer sluta. Samtidigt försöker Alice få ut så mycket som möjligt av den sista tiden hon har kvar.

Love Story (1970)

Love Story
Foto: Paramount Pictures

Trots sina skilda bakgrunder blir studenterna Oliver och Jennifer djupt förälskade och kan inte slita sig från varandra. Olivers familj vägrar acceptera deras förhållande och hans far hotar med säga upp kontakten med sin son. Trots detta gifter de sig och börjar bygga upp ett liv tillsammans med övertygelsen att deras kärlek kommer övervinna alla problem.


Här slutar vår lista av sorgliga filmer. Finns det några titlar ni saknar? Kommentera gärna så kanske de läggs till vid nästa uppdatering!

NÄSTA ARTIKEL