ANNONS Innehållet presenteras av Advisa
Wall Street

Filmer att se för att få ökad förståelse om ekonomi och finans

Filmtopp
Uppdaterad 17 november 2023 kl. 13:22 | Publicerad 08 augusti 2023 kl. 07:00

Det är inte alltid helt lätt att hänga med i nyheter om ekonomiska händelser. Ibland är inte heller dokumentärer, YouTube-klipp eller långläsning de bästa eller roligaste sätten att lära sig om ekonomi och finans. Som tur är finns det flera filmer som faktiskt förklarar hur finansvärlden fungerar. Det kan vara bra att ha koll på ekonomi, lån, finanser, skatter, etc, om du överväger att ta lån från exempelvis Advisa, eller om din vänskapskrets ofta diskuterar dessa ämnen. Här är filmer du kan titta på för att lära dig mer.

The Big Short

The Big Short är en amerikansk biografisk dramafilm från 2015 som är baserad på boken The Big Short: Inside the Doomsday Machine av Michael Lewis. Filmen följer fyra investerare som upptäcker att det finns ett växande problem med de amerikanska bostadsmarknaden och tar stora risker för att tjäna stora vinster. Temat i filmen är den stora finanskrisen som ägde rum 2007 - 2008.

Filmen visar hur de fyra investerarna lyckas se det som andra inte ser gällande bostadsmarknaden och ta stora risker för att tjäna enorma summor pengar. Det är en gripande berättelse om makt, rikedom och ambition som ger insikter om hur finansmarknaden fungerar. Det är en film som visar hur man kan ta ansvar för sina egna beslut och inte lita alltid lita på andras råd.

Regissören och manusförfattarna är medvetna om att de flesta inte besitter stora kunskaper om hur finansvärlden fungerar, så de bryter den fjärde väggen regelbundet genom att titta in i kameran och förklara komplicerade koncept.

The Wolf of Wall Street

The Wolf of Wall Street är en amerikansk biografisk komedi-drama från 2013 skriven av Terence Winter. Filmen baseras på Jordan Belforts memoarer med samma namn och följer hans liv som en stockbroker i New York under 1980-talet.

Den handlar om Belforts uppgång till rikedom och makt, men också om hans fall som följd av växelbedrägerier, droger och sexuella övergrepp. Filmen har en stark skådespelarensemble och har väck en hel del diskussioner. Det är galet, det är grovt och enligt många, väldigt underhållande.

Margin Call

Margin Call är en amerikansk finansiell dramafilm från 2011. Filmen handlar om en grupp investerare som försöker att rädda sitt företag från att gå under när de upptäcker att deras riskfyllda investeringar har lett till ett stort antal förluster. Filmen fokuserar på hur de anställda hanterar den press som kommer med att vara ansvariga för miljarder dollar i förluster och hur de måste ta svåra beslut som kan ha stora konsekvenser. Margin Call visar också hur det finansiella systemet fungerar, och hur det kan leda till stora problem om man inte tar ansvar och agerar ansvarsfullt.

Tänk på att filmerna inte motsvarar en utbildning i ekonomi men att de är bra grund för förståelse för hur saker och ting fungerar i finansvärlden. Det kan bli lättare att förstå mer djupgående dokumentärer om ekonomi och finans när du fått en viss grundkunskap med hjälp av dessa filmer.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL