Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Danska Oscarsnomineringen Flee

Goda odds på Oscarsgalan

Filmtopp
Filmtopp | Annat
10 mars 2022
Filmtopp
Filmtopp | Annat
10 mars 2022

DET HÄR ÄR EN ANNONS AV CASUMO.COM

Efter premiären på Sundance Filmfestival har den danskproducerade dokumentären Flee (Flykt på svenska) redan vunnit flera priser. Nu är den också nominerad i tre olika kategorier inför Oscarsgalan: Bästa Internationella Långfilm, Bästa Dokumentär och Bästa Animerade Långfilm. Dokumentärfilmen har hyllats för sitt innovativa berättande och den har goda chanser att ta hem åtminstone en Oscar. För tillfället ligger nämligen oddsen på att Flee att vinna en Oscar i de ovanstående kategorierna på 7,50 (Bästa Internationella Långfilm), 2.50  (Bästa Dokumentär) och 6,50 (Bästa Animerade Långfilm). Alla odds är hämtade från Casumo Casino.

Människa på flykt

Dokumentären handlar om en afgansk flykting som flydde landet som barn på 80-talet. Amin, vars namn är en pseudonym, berättar genom intervjuer om sina upplevelser för första gången. Istället för att förlita sig på stillbilder och intetsägande nyhetssnuttar berättas historien genom animation. Något som för tittaren närmare händelserna. Det är inte att säga att arkivfilm inte används alls men det är animationen som bär berättelsen.

Flee är mer än en berättelse om flyktingar, i grunden är det en berättelse om vad det innebär att vara hemma. Om ens rötter och hur trauma aldrig läker helt och hållet. Amins berättar också om att växa upp i ett nytt land, med nya regler och en ny kultur. Om hur hans sexualitet vaknar i tonåren och han inser att han är gay. Efter att ha levt i ett land där homosexualitet var olagligt och ett stort tabu.

Ämnet om människor på flykt är särskilt aktuellt just nu. Med konflikter runt om i världen och risken för att allt fler kommer förlora sina hem. Flee ger oss en möjlighet att se detta trauma från ögonen av de mest sårbara i en väpnad konflikt. Det är inte så konstigt att dokumentärfilmen nu har chansen att vinna en Oscar i tre olika kategorier.

Att köra en bil

En annan Oscarsnominerad film är Drive my car, den första japanska filmen att nomineras för Bästa Film. 2002 vann Spirited Away kategorin för Bästa Animerade Långfilm, sedan dess har ingen japansk film tagit hem en Oscar. Drive my car baseras på en novell av Nobelpristagaren Murakami.

Filmen har beskrivits som lågmäld och fokuserar mycket på det egna jaget. Filmens huvudperson är den klassiska ensamma konstnären. Tyngd av händelser i hans liv och de få saker han fortfarande har kvar. Han finner en liknande själ i en ung kvinna som blir tilldelad jobbet av att vara hans chaufför.

Hamaguchi har gjort sig ett större namn på diverse filmfestivaler med mera abstrakta filmer. Därför kommer det att bli spännande att se effekterna av uppmärksamheten Drive my car fått genom sin nominering. Om filmen kammar hem Bästa Film från Filmakademin kan det öppna upp för flera japanska filmer att nå västerländsk publik.

 

NÄSTA ARTIKEL