Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
En filmrulle

3 bra motivationsfilmer för dig som precis startat eget

Filmtopp
Filmtopp | Annat
16 juli 2021
Filmtopp
Filmtopp | Annat
16 juli 2021

Om man själv varit småföretagare vet man att motivation är någonting som behövs i vardagen. När man befinner sig i en riktigt tuff situation kan det vara svårt att hitta energi. När man har ett ”vanligt” yrke, är det inte svårt att hitta anledning att släpa iväg sig till jobbet. Allting fungerar väldigt digitalt – antingen kommer du eller så får du sparken. Du kan ju såklart hitta bra ursäkter, men dessa räcker inte långt om man verkligen inte vill gå. För egenföretagare är det däremot lite annorlunda. En entreprenör måste hela tiden hitta källor som motiverar denne till arbete, annars blir det lätt att ens affärsverksamhet slutar utvecklas, vilket i slutändan innebär konkurs. Man måste hela tiden kämpa mot lättjan som leder till att man lägger ned mindre arbete än vad man skulle om man hade ett mer konventionellt yrke.

Do something great
Bilden är hämtad från Unsplash.

Det är här filmer kommer in i bilden. Många hollywoodfilmer fokuserar på att generera den där entreprenörskänslan hos sina tittare. Och ibland räcker den verkligen långa vägar!  Helt plötsligt spenderar man sin fritid i ett febrilt letande efter sätt att förbättra sin verksamhet istället för att bara arbeta så att man når existensminimum.

Med rätt motivation kanske du en dag sitter där och knappar in ”aktietips 2021” efter en lång arbetsdag. Det kan verkligen helt ändra sättet du sköter din verksamhet på. Låt oss nu ta en titt på några bra motivationsfilmer för entreprenören.

Wall Street (1987)

"Girighet är en bra sak" är filmen Wall Streets outtröttliga mantra. Som praktexempel på girighet har vi filmens antagonist Gordon Gekko. Filmer berättar historien om en ung och ambitiös börsmäklare vid namn Bud Fox som spelas av Charlie Sheen. Han kastar sig in med huvudet först i den instabila aktiemarknaden på 80-talet och blir till slut tagen av den spänningsfyllda livsstilen en framgångsrik börsmäklare har.

The Social Network (2010)

De bästa filmerna som handlar om entreprenörer verkar alltid innehålla uppror mot etablissemanget i någon form. The Social Network är verkligen inte ett undantag. Filmen skildrar Facebooks tidiga dagar, då den välkända entreprenören Mark Zuckerberg spelad av Jesse Eisenberg grundade det numera världskända sociala nätverket från sin svettiga studentlya på Harvard. Filmen antyder att Zuckerberg skapade Facebook för att hämnas på sin flickvän, men hur sant detta är går väl kanske att diskutera.

Joy (2015)

Precis som The Social Network är Joy en entreprenörsfilm baserad på sanna händelser. Joy handlar om den världsberömda entreprenören Joy Mangano som här spelas av Jennifer Lawrence. Hon börjar sin resa i ett mycket nedgånget hus med två barn, sina föräldrar, sin ex-make och sin mormor. Framtiden ser ganska dyster ut.En dag får dock Joy en ny revolutionerande idé: en rengöringsprodukt som senare kom att heta Miracle Mop. Trots att Joy ständigt stöter på problem med sin familj och sitt hus, satsar hon på att förverkliga sin affärsidé. I slutet av filmen har hon inte bara förbättrat sitt eget liv, hon har dessutom blivit mångmiljonär!

NÄSTA ARTIKEL