Recension: Midway (2019)

Roland Emmerich levererar bombastisk krigsfilm.

Midway
Foto: Noble Entertainment.

Titel: Midway (2019)
Regi: Roland Emmerich
Manus: Wes Tooke
Med:
Ed Skrein, Patrick Wilson, Mandy Moore, Woody Harrelson, Dannis Quaid, Luke Evans m.fl.
Genre: Action, Drama
Speltid: 2 tim 15 min

Med titlar som ”Independence Day”, ”The Day After Tomorrow” och ”White House Down” har regissör Roland Emmerich blivit en popcornmaskin att räkna med. Hans senaste film ”Midway” är en klart sevärd krigsfilm av det bombastiska slaget.

Året är 1942. Trots nylagda fredsavtal har Japanska styrkor anfallit Pearl Harbor, vilket tvingar in USA i ett krig de envist hållit sig borta från. Nu måste de agera snabbt innan det är för sent. Slaget som skall forma kriget ligger vid Midway i Stilla havet. Trots att de är mycket färre till antalet och att fienden besitter världens farligaste stridsskepp, måste amerikanarna segra.

Midway är regisserad av Roland Emmerich, ett namn som har blivit synonymt med amerikansk storfilm. Under åren har han levererat flera stora ekonomiska succéer, varav merparten landat inom science fiction- och katastroffilmsgenren. Så hur tacklar då Emmerich krigsgenren? Ganska bra faktiskt.

Här finns inte samma filosofiska anda som återfinns i Apocalypse Now eller den intellektuella prägel vi hittar i Dunkirk. Utan Midway går mer under genren ”patriotisk popcornfilm”. Tänk typ Pearl Harbor fast underhållande.

Vansinnigt snygga flygbombningar.

Till skillnad från många andra filmer av detta slaget, har Roland Emmerich valt att göra något annorlunda. Han dedikerar historien till både de amerikanska och japanska soldaterna som förlorade sina liv vid Midway. Det finns alltså ett litet större tänk än typiska ”vi är bäst, glöm inte det”. Under krigets gång skildras också de japanska trupperna med ungefär samma respekt som de amerikanska. De följde trots allt bara order.

Däremot är det synd att filmens karaktärer är alldeles för platta för att väcka någon större sympati. Exempelvis är filmens huvudroll, den kaxige piloten Dick Best spelad av Ed Skrein, ungefär lika levande som en Action Man-figur. Likaså tappar Midway sin emotionella potential under krigets gång – det bjuds på vansinnigt snygga flygbombningar, men vi tillåts aldrig känna kriget. Synd det, för här finns det potential till något större.

”Midway” är med andra ord en schysst bioupplevelse, men tyvärr inte tillräckligt intressant för att vara något mer än så.

Filmtopps betygsikon för betyg 3 av 5

För mer läsning, se vår lista över bra krigsfilmer!

About Eric Diedrichs 816 Articles
Ansvarig utgivare, chefredaktör och medgrundare av FIlmtopp.se. Oavsett om du håller med om vad jag skriver eller inte, kommentera gärna. Det finns alltid nya infallsvinklar att diskutera film med.

Be the first to comment

Ta ton i diskussionen

Din mailadress kommer inte att publiceras.