Recension: The Angry Birds Movie 2 (2019)

Skämt i massor räddar inte tunn historia.

Fågelhjältar flyger fram i The ANgry Birds Movie 2.
Hjältefåglar på äventyr. Foto: Rovio Entertainment.

Titel: The Angry Birds Movie 2 (2019)
Regi: Thurop Van Orman
Manus: Peter Ackerman, Eyal Podell, Jonathon E. Stewart
Med: Jason Sudeikis , Peter Dinklage, Rachel Bloom m.fl.
Genre: Komedi
Speltid: 1 tim 36 min

Fåglar och grisar tvingas samarbete när en ny fiende dyker upp. Den urgamla moralkakan om att vi är som starkast när vi arbetar tillsammans, dammas av med ett ultratunt manus fulladdat med ojämna skämt.

Red är numera en älskad hjälte, en roll han försöker behålla till varje pris. När grisarna utlyser vapenvila och hans heroiska tjänster blir onödiga, oroar han sig för att fåglarna skall sluta att tycka om honom.

Tur är det då att en ny fiende uppenbarar sig. På den tidigare okända Örnön styr härskarinnan Zeta med järnhand. Hon har tröttnat på det iskalla klimatet och ämnar göra Gris- och Fågelön till sina privata semesterparadis. Grisar och fåglar måste gå samman för att rädda dagen. Men Red har problem med att inte få vara hjälten i centrum.

Det är nog ingen som förväntar sig att en film som The Angry Birds Movie 2 ska vara av någon vidare kvalitet. Det är den inte heller. Men filmens första halva bjuder ändå på en del roliga och smarta skämt. Även om det är gjort med en snäll touch, vågar manusförfattarna vara smått cyniska i sin humor.

Tyvärr dröjer det inte länge innan svårigheterna med att göra en uppföljare på en film baserat på en mobilapp blir uppenbara. Detta har man försökt kompensera genom att införa en märklig sidohistoria med tre gulliga kycklingar, som skall rädda några fågelägg. Det går väl egentligen sådär, men när huvudhistoriens kvalitet börjar dala känns äggjakten som en trevlig avstickare.

De försöker också rädda manuset med skämt, skämt, skämt och flera skämt. Och de varierar kraftigt i kvalitet. Men mellan de intvingade popreferenserna, påklistrade vuxenskämten och idiotiska ”oj-en-kille-gör-något-tjejigt-skämten” finns här några som faktiskt är riktigt roliga.

The Angry Birds Movie 2 är ingen film att direkt rekommendera, men om du har 96 minuter att döda, är detta ett helt okej alternativ.

Filmtopps betygssybol för två av fem.

Passa också på att läsa vår recension av den första Angry Birds-filmen.

About Eric Diedrichs 819 Articles
Ansvarig utgivare, chefredaktör och medgrundare av FIlmtopp.se. Oavsett om du håller med om vad jag skriver eller inte, kommentera gärna. Det finns alltid nya infallsvinklar att diskutera film med.

Be the first to comment

Ta ton i diskussionen

Din mailadress kommer inte att publiceras.