Recension: ”Fear the Walking Dead” (säsong 5, avsnitt 1-6)

”Fear the Walking Dead” fortsätter att imponera.

Alycia Debnam-Carey i "Fear the Walking Dead".
Alycia Debnam-Carey som Alicia Clark i ”Fear the Walking Dead”. Foto: HBO Nordic

Serie: ”Fear the Walking Dead” (säsong 5)
Skapare: Dave Erickson, Robert Kirkman
Med: Alycia Debnam-Carey, Lennie James, Maggie Grace, Jenna Elfman m.fl.
Genre: Drama, skräck
Längd: 16 x 44 min
Distributör: HBO Nordic/AMC

AMC drog igång den första säsongen av ”The Walking Dead” redan 2010 och om vi räknar ihop alla säsonger, inom deras zombieuniversum, är den femte ”Fear the Walking Dead”-säsongen faktiskt den fjortonde vi har fått se under de senaste tio åren. Det är därför extra imponerande att de sex senaste avsnitten lyckas ta vår berättelse till helt nya ställen.

Under samma år som kärnkraftverkskatastrofen i Chernobyl har blivit historien mest omtyckta serie, är det antingen en lycklig slump eller en väl kalkylerad satsning att detta är den första zombiesäsongen i närheten av ett kärnkraftverk, efter en härdsmälta.

Faktumet att vi nu, fem säsonger in på Fear the Walking Dead, dessutom har haft ihjäl alla huvudrollsinnehavare från den första säsongen förutom Alicia (Victor och Daniel måste väl ändå räknas som biroller?), gör att man alltid sitter på helspänn.

Morgan Jones (Lennie James), som var med redan i originalseriens första avsnitt, hoppade inför den förra säsongen över till ”Fear”. Vilket har visat sig vara ett bra sätt att knyta ihop seriernas historia och hindra spinoffen från att upprepa samma misstag som originalet gjorde.

Lennie James i "Fear the Walking Dead".
Lennie James som Morgan Jones mot en radioaktiv zombie i den nya säsongen. Foto: HBO Nordic

Den femte säsongen lyckas även knyta ihop sig med zombieuniversumets kommande trilogi av långfilmer, efter att vi nu har fått lära oss mer om människorna i en av de helikoptrar som tog Rick Grimes ur originalserien.

Men även om vissa enskilda avsnitt når hela vägen upp till en fyra av fem i betyg. Trampar vi fortfarande vatten i stora delar av de andra avsnitten, vilket drar ned det övergripande betyget något.

Be the first to comment

Ta ton i diskussionen

Din mailadress kommer inte att publiceras.