Recension: Shaft (2019)

Netflixs Shaft-film bjuder på avslagen action.

Jessie T. Usher, Samuel L. Jackson och Richard Roundtree i Shaft. Foto: Netflix.

Titel: Shaft
Regi: 
Tim Story
Manus:
Kenya Barris, Alex Barnow
Med:
Samuel L. Jackson, Jessie T. Usher, Alexandra Shipp, Richard Roundtree m.fl.
Genre: 
Action, komedi
Speltid: 
1 tim 51 min

I Netflixs nya ”Shaft”-film står tre generationer av familjen Shaft sida vid sida. Unge JJ Shaft får nämligen hjälp av både sin fader, John Shaft, och sin farfar, John Shaft Sr., i en mystisk mordgåta. Tyvärr resulterar det hela mest i avslagen action med låg substans.

JJ Shaft (Jessie T. Usher) jobbar som dataanalytiker på FBI. Hans fader, privatdetektiven John Shaft (Samuel L. Jackson), har varit frånvarande under hela hans uppväxt. Men när JJs bästa vän hittas död av en orimligt hög överdos, finner han ingen annan lösning än att söka upp sin fader och be om hans professionella hjälp.

Snart visar det sig att vännens död är kopplad till en liga hans far har jagat i över 25 år. Tillsammans gräver de i mordgåtan som leder dem in på något betydligt djupare och mer komplicerat än de först räknat med.

Trots att ”original-Shaft” är ombord uteblir nostalgin.

Alexandra Shipp, Jessie T. Usher, Samuel L. Jackson och Richard Roundtree i Shaft. Foto: Netflix.

JJ bryter minst sagt Shaft-traditionen med den iskalla och råa machotypen. Han är en uppklädd mjukis som hellre använder huvudet än nävarna. En stor del av handlingen driver med kontrasterna mellan faderns hänsynslösa pang på-stil, och sonens försiktiga, halvrädda inställning till hans arbetsmetoder, som sakta ändras och blir mer tillmötesgående.

Filmen nosar på några viktiga samhällsfrågor när man diskuterar islamofobi inom federala myndigheter och hur allt fler folkgrupper etableras i det amerikanska samhället. Även frågor om sexuell identitet och synen på kvinnor kommer på tal, men blott i några få sekunder och främst som komik när den yngre generationen ska läxa upp den äldre. Någon större substans i debatten uteblir och filmen fylls istället med platt action, ointressanta karaktärer och en handlingen som knappast engagerar sin publik.

Det gå också att konstatera att 70-talets ”original-Shaft” (då gestaltad av Richard Roundtree) är som bortblåst. Redan när Jackson debuterade i rebooten från 2000 var det en helt ny typ av Shaft publiken möttes av, betydligt hetsigare och gapigare än sin föregångare (helt i linje med de flesta av Jacksons actionkaraktärer).

Trots att Roundtree är med på ett hörn är det Jacksons Shaft som står i fokus och tar över. De som hoppas att Roundtrees medverkan kommer att vara nostalgisk lär bli besvikna. Även om tanken på tre generationers Shaft sida vid sida i samma fight är lockande, bidrar inte hans karaktär till något mer än publikdragning.

I soundtracket frågas det om vem som är en komplicerade sexmaskin som skulle riskera sitt liv för sina bröder? Ja, ingen här iallafall. 

Filmtopps betygssymbol för 2 av 5

För bättre filmtips, se vår lista över de bästa filmerna 2019.

About Oscar Vilhelmsson 161 Articles
Jag studerar filmvetenskap på Lunds Universitet och älskar att hitta nya guldkorn inom alla olika genres. Tar gärna emot tips på mindre kända verk.

Be the first to comment

Ta ton i diskussionen

Din mailadress kommer inte att publiceras.