Recension: ”Dark” (säsong 2)

Tyska ”Dark” är fortfarande en av Netflix bästa originalserier.

"Dark". Foto: Netflix
”Dark”. Foto: Netflix

Serie: ”Dark” (säsong 1)
Skapare: Baran bo Odar, Jantje Friese
Med: Louis Hofmann, Oliver Masucci, Karoline Eichhorn, Jördis Triebel m.fl.
Genre: Drama, mysterium
Längd: 8 x 60 min
Distributör: Netflix

Den första säsongen av ”Dark” tjänade på att många drog paralleller till Netflix superpopulära, pojke-försvinner-mystiskt-serie, ”Stranger Things”. Men för alla som såg mer än ett par avsnitt av den första tyska originalserien hos Netflix, så visade det sig att det var en av streamingjättens mest invecklade och spännande serier hittills.

När Dark säsong 2 äntligen är här, så möts seriens skapare av avsevärt mer krävande fans med högt ställda förhoppningar. Skulle du, mot förmodan, inte ha sett den första säsongen ännu rekommenderar jag att du undviker trailern nedan och läser vidare när du är i fas. I texten nedan nämns nämligen stora spoilers från den första säsongen.

Så. Nu kan vi prata fritt om elefanten i Dark-rummet – tidsresorna! Om du likt jag själv såg den första säsongen i samma veva som den hade premiär, innan man egentligen visste vad den handlade om, så var det ingen som var beredd på att Dark skulle handla om tidsresor. Den vetskapen smög sig liksom mästerligt på oss tittare några avsnitt in på säsongen.

Nu när vi alla är med på (tids)resan och vet vad vi har att förvänta oss, är tidsreseaspekten inte längre något som hålls hemligt. Varken i seriens marknadsföring eller ens för karaktärerna i serien. Under den första säsongen var det endast en liten utvald grupp karaktärer som visste om de tre olika tidslinjerna som knutits samman, men genom ett något vågat beslut har seriens skapare valt att släppa in nästa alla karaktärer vi har fått följa på ”hemligheten”.

Kräver mer av publiken.

"Dark". Foto: Netflix
”Dark”. Foto: Netflix

Det krävs därför ännu mer koncentration av oss tittare under den andra säsongen, för att klara av att hålla koll på vilka karaktärer som vet vad och i vilken tidslinje de vet vad det vet… och var i tiden de egentligen hör hemma. Det är ett imponerande pussel, som jag ändå tycker att Dark lyckas lägga ut på ett bra sätt. Jonas (Louis Hofmann) vet däremot, till skillnad från de allra flesta, om att apokalypsen är nära (vilket vi fick se smak på i säsongsfinalen i den första säsongen) och gör allt i sin makt för att försöka hindra den.

Vetskapen att Dark redan har fått en tredje (och sista) säsong beställd gör också att vissa lösa trådar känns helt okej. För att vara en ”mellanakt” är den andra säsongen av Dark en oerhört välgjord sådan, och jag ser fram emot avslutningen.

För mer läsning, se vår lista över 2019s bästa serier.

Be the first to comment

Ta ton i diskussionen

Din mailadress kommer inte att publiceras.