Recension: See You Yesterday (2019)

Charmig sci-fi som blandar allvar med lek.

En bild på karaktärerna i See you yesterday
”See You Yesterday”. Foto: Netflix.

Film: See You Yesterday
Regi: Stefon Bristol
Manus: Fredrica Bailey
Med: Eden Duncan-Smith, Dante Crichlow, Marsha Stephanie Blake, Astro m.fl.
Genre: Sci-fi
Speltid: 1 tim 20 min

“See You Yesterday” är en charmig sci-fi  om bästa vännerna C.J. och Bash som har uppfinnuit en tidsmaskin. Filmen blandar allvar med lek bjuder på flera fina skådespelarinsatser.

High school-eleverna C.J. och Bash är bästa vänner med ett stort intresse för vetenskap. De tillbringar varenda ledig minut med att förbättra sin senaste uppfinning: en ryggsäck som låter en resa i tiden. Men när C.J:s storebror Calvin faller offer för polisbrutalitet och skjuts till döds bestämmer sig vännerna för att sätta den ofärdiga uppfinningen på prov i ett desperat försök rädda Calvin.

I de flesta sci-fi-filmerna är boven någon galaktiskt varelse eller Hi-Tech robot från framtiden, men i See You Yesterday är faran mer verklig än så. I de tuffare delarna av Brooklyn brutaliserar poliserna de afroamerikanska medborgarna. Filmen gör tydliga referenser till Black Lives Matter-rörelsen och de ökända Crown Hights-kravallerna och placerar filmen mitt i tiden. Att det är Spike Lee som ligger bakom producetnrollen är tydligt.

Berättelsen har en hel del charm. Inte minst på grund av vänskapen mellan CJ. Walker (spelad av Eden Duncan-Smith) och Bash Thomas (Dante Crichlow). Två nykomlingar som sannolikt kommer att dyka upp i fler produktioner efter det här. See You Yesterday är en färgstark och fartfylld äventyrsfilm med toner av gravallvar. Det är just blandningen mellan lek och allvar som gör att filmen funkar så bra. En mer rutinerad skådespelare är Michael J. Fox från Tillbaka till Framtiden-filmerna, som gör ett kärt återbesök i rollen som de två vännernas lärare som låter dem smuggla ut utrustning från skolans förråd mot löftet att allt kommer tillbaka i välbehåll efter sommarlovet.

Trots en charmig och spännande historia är filmen en aning ojämn och binds aldrig riktigt ihop på ett tillfredsställande vis. Kanske hade filmen passat bättre i ett serieformat där publiken fick lite längre på sig att lära känna de olika karaktärerna. För det finns en hel del knasiga och roliga karaktärer som är värda för Netflix att återuppliva. 

See You Yesterday är en Tillbaka till framtiden-liknande äventyrshistoria för en yngre publik.

Betygssymbol för 3 av 5

About Océanne Texier 27 Articles
Kultur och mediastudent som har en förkärlek för musikdokumentärer och filmer utan avslut.

Be the first to comment

Ta ton i diskussionen

Din mailadress kommer inte att publiceras.