Gentleman Jack

"Gentleman Jack" (säsong 1, avsnitt 1-5)

  • 8 x 60 min
  • Drama, komedi
  • HBO
Uppdaterad 04 december 2019 kl. 11:12 | Publicerad 21 april 2019 kl. 20:04
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Verklighetsbaserade "Gentleman Jack" är en frisk fläkt i kostymdrama-miljö.

Dagböckerna var helt klart bättre förr. HBO-serien "Gentleman Jack" är nämligen baserad på de intressanta dagböckerna skrivna av Anne Lister (Suranne Jones) under början av 1800-talet. Tack vare hennes välbärgade ställning har både dagbokssamlingen och även porträttavlor med henne kunnat bevaras genom åren.

  • Manus:
    Sally Wainwright (skapare)
  • I rollerna:
    Suranne Jones, Sophie Rundle, Joe Armstrong, m.fl.
Suranne Jones och Sophie Rundle i "Gentleman Jack".
Suranne Jones och Sophie Rundle i "Gentleman Jack". Foto: HBO Nordic.

Vilket är en fröjd för oss, som nu får ta del av hennes högaktuella liv, snart 200 år senare. Vi är visserligen redan vana vid serier och filmer som utspelar sig i dessa kostymdrama-miljöer, men hade det inte varit för att Lister hade fört så noga anteckningar så hade nog historien om hennes liv klassats som påhittad.

https://www.youtube.com/watch?v=-uBYRcP44M4

Serien börjar året 1832, när Lister återvänder hem till Halifax från en längre tur genom Europa. Hennes familj är välbärgad och äger stora landområden på vilka många av byns invånare hyr mindre gårdar av Lister-familjen. Hennes pappa är däremot nu till åren och driver inte längre igenom affärerna med samma kraft som tidigare, vilket Anne givetvis tar tag i på direkten.

Hon är nämligen inte vilken kvinna som helst får vi veta, gång på gång. En liten pojke på en av gårdarna som Lister-familjen hyr ut frågar exempelvis i ett av avsnitten om hon är en man, eftersom hon pratar, uppför och klär sig som en. På vilket hon svarar att det är en fråga hon fått många gånger tidigare, även från vuxna, men att nej det är hon inte.

Suranne Jones i "Gentleman Jack".
Suranne Jones i "Gentleman Jack". Foto: HBO Nordic

Hon är däremot homosexuell, inte uttryckligen men ändå känd för att ha sex med andra kvinnor. Vi får snart även reda på att hon avser att skaffa sig en fru, samtidigt som hon samlar in hyresgästernas hyror och funderar på att öppna en kolgruva. Det är många bollar i luften. Men alltid riktigt underhållande.

Likt i "House of Cards", eller den avsevärt bättre passande (men mer okända) referensen Fleabag, pratar Anne Lister även direkt med oss tittare genom att ibland se rakt in i kameran. En väldigt passande lösning för att få hennes inre tankar från dagböckerna att komma till liv. Den första halvan av den första säsongen lämnar mersmak och en stadig fyra av fem i betyg.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL