Recension: Den skyldige (2018)

Spännande och intensiv telefonthriller.

Jakob Cedergren i Den skyldige.
Jakob Cedergren i Den skyldige. Foto: Nordisk Film.

Film: Den skyldige (2018)
Regi: Gustav Möller
Manus: Gustav Möller & Emil Nygaard Albertsen
Med: Jakob Cedergren m.fl.
Genre: Thriller
Speltid: 1 tim 25 min

Den skyldige är en spännande enmansföreställning i samma anda som “Locke” (2013). Här är det en polis på en larmcentral, som ensam skall lösa ett kidnappningsdrama. Högt tempo och spännande vändningar utlovas.

Att dansk filmindustri, åtminstone kvalitativt sett, är ledande i Norden är nog de flesta eniga om. Svensk film håller förvisso på att göra en riktig dunder-comeback, men danskarna tycks ha ett unikt avslappnat förhållande till sin kultur och en större tolerans för öppen diskussion. Eller ligger kanske hemligheten i deras filmskolor? För den “danska tryggheten“ speglas tydligt i Den skyldige – ett spännande kammarspel med en svensk huvudrollsinnehavare och av en svensk regissör, som båda har lärt sig sitt hantverk i Danmark.

Här får vi följa polisen Asger Holm (Jakob Cedergren), som har blivit flyttad till en larmcentral. En kväll tar han ett livsförändrande larmsamtal. På andra änden är en kvinna, orolig i rösten, som låtsas att hon har ringt sin dotter för att natta henne. Först tror Asger att hon har ringt fel, men snart bryter han koden och inser att hon har blivit kidnappad och att hennes liv är i livsfara.

En enmansföreställning på telefon för givetvis tankarna till den brittiska indiepärlan Locke, där Tom Hardy bjöd på förstklassigt skådespel under en intensiv biltur. Medan Locke var mer av ett drama är Den skyldige snarare en thriller. Och resultatet är till och med ännu bättre.

Med Den skyldige har regissör Gustav Möller gjort en nervkittlande långfilmsdebut med ett klassisk detektivskimmer över sig. Skillnaden från andra deckarhistorier är givetvis att den utspelas över telefon, strikt på en larmcentral. För att detta ska vara det minsta spännande krävs framförallt två saker: ett starkt manus och en förbannat bra huvudrollsinnehavare. Två komponenter som här går som hand i handske.

Jakob Cedergren gör en fantastiskt stark insats och får chansen att visa upp hela sitt skådespelarregister. Det är helt enkelt en drömroll för en skicklig aktör, och den drömmen förvaltar han väl. Han är magnetisk och jag sitter som på spänn hela vägen fram tills telefonsamtalet klickas och eftertexterna rullar.

Den skyldige blev Danmarks Oscarsbidrag, tyvärr gick den inte hela vägen fram till slutnomineringarna. Den 29 mars går den att se på svenska biografer – boka biljetterna redan nu.

4 av 5

För fler filmtips, se vår lista över årets bästa filmer.

About Eric Diedrichs 825 Articles
Ansvarig utgivare, chefredaktör och medgrundare av FIlmtopp.se. Oavsett om du håller med om vad jag skriver eller inte, kommentera gärna. Det finns alltid nya infallsvinklar att diskutera film med.

Be the first to comment

Ta ton i diskussionen

Din mailadress kommer inte att publiceras.