Recension: The Dirt (2019) – sex, droger och idioter

Tråkig och typisk bandhistoria.

Skådespelarna poserar som Mötley Crüe i Netflixfilmen The Dirt.
Mötley Crüe i filmen ”The Dirt”. Foto: Netflix.

Film: The Dirt (2019)
Regi: Jeff Tremaine
Manus: Rich Wilkes
Med: Colson Baker, Douglas Booth, Daniel Webber, Iwan Rheon, Tony Cavalero m.fl.
Genre: Drama, komedi
Speltid: 1 tim 48 min

”The Dirt” är berättelsen om rockbandet Mötley Crüe. Vi bjuds på knappa två timmar av idioter som tar droger och har sex. Emellanåt spelar de lite musik också.

Tommy Lee (Colson Baker), Nikki Sixx (Douglas Booth), Vince Neil (Daniel Webber) och Mick Mars (Iwan Rheon) träffas i Los Angeles på tidigt 80-tal och bildar bandet Mötley Crüe. De blir snart kända som branschens vildaste rockband.

Jag är trött på att påpeka att alla filmer som handlar om musiker är likadana. Nästan lika trött som jag är på att se filmerna. The Dirt är alltså inget undantag. Bandet bildas, de når framgång, festar, börjar knarka för mycket och inser i slutändan… Jag vill inte förstöra något, men ni fattar galoppen.

Alla fyra bandmedlemmarna får agera berättarröst åt olika delar av filmen. Detta hade kunnat vara en intressant vinkel om det inte vore för att allt de här killarna säger är ganska korkat. Regissören, Jeff Tremaine, har tidigare regisserat Jackass och Bad Grandpa. Med The Dirt har han försökt att göra en rolig biografisk film. Men den är inte rolig.

Det enda han ”lyckats” med är att få killarna i Mötley Crüe att se ut som sjövilda, knarkande och juckande idioter. I en scen träffar killarna Ozzy Osbourne (Tony Cavalero), som snortar myror och slickar kiss från marken. Detta är beteende som killarna beundrar.

Bandet Mötley Crüe.
Det riktiga Mötley Crüe. Foto: Metalhead Zone.

Det som irriterar mig mest med The Dirt är att de lyckats rollsätta Daniel Webber och Iwan Rheon, som båda är väldigt duktiga skådespelare. Webber har bland annat synts i 11.22.63, där han var mycket övertygande som Lee Harvey Oswald. Rheon gav oss en av TV-historiens bästa skurkar när han spelade Ramsey Bolton i Game of Thrones. Deras tid och talang slösas bort i en film som The Dirt. Webber får i alla fall ett par bra scener när Vince Neil går igenom en personlig tragedi. Rheon ser mest uttråkad ut.

Jag har länge klagat på filmer om artisters liv. Utöver alla tröttsamma troper, lyckas de flesta av dessa filmer dock framställa sina huvudkaraktärer som någorlunda sympatiska personer, som kämpar med olika inre demoner. I The Dirt framstår killarna i Mötley Crüe bara som idioter.

Filmtopps betygssymbol för 1 av 5.

About Andreas Ziegler 162 Articles
Filmskribent, SEO-skribent och filmvetare. Kärt barn har många namn. Jag gillar innovativa och välkonstruerade filmer och TV-serier. Klicka här för att komma till min verksamhets hemsida.

1 Comment on Recension: The Dirt (2019) – sex, droger och idioter

  1. Är det samma film vi sett? The dirt är en film för fans. Och är ett frosseri i dekadens. Även om boken är bättre så är den helt klart sevärd. Dock inget för trista PK-människor.

Ta ton i diskussionen

Din mailadress kommer inte att publiceras.