Recension: Ploey – Ett vinteräventyr (2018)

Ett barnäventyr som inte gör en fluga förnär

Ploey – Ett vinteräventyr.
Ploey – Ett vinteräventyr. Foto: Njutafilms

Originaltitel: Ploey: You Never Fly Alone
Regi: Árni Ásgeirsson
Manus: Friðrik Erlingsson
Med: Jamie Oram, Harriet Perring, Iain Stuart Robertson m.fl.
Genre: Animerat
Längd: 1 tim 23 min

Att en strandpipares liv som flyttfågel på Island kunde beröra var lite oväntat. Trots den enkla handlingen är ”Ploey – Ett vinteräventyr” precis som titeln säger ett oskyldigt barnäventyr som inte gör en fluga förnär.

En flock strandpipare anländer i vanlig ordning till Island för att häcka över sommaren. Men faror lurar runt hörnen och det gäller att akta sig för den hungriga falken Skuggan. När fågelungen Ploey kläcks är han inte som andra ungar. Hans far leder flocken och en dag måste han själv axla manteln som ledare. Men hans osäkerhet gör att han har svårt att lära sig flyga. När Skuggan tar hans pappa och flocken flyger söderut utan honom, väntar en hård och farlig vinter för den unga strandpiparen.

Animerade barnfilmer om djur är numera vardagsmat. Nyckeln till en lyckad film tycks vara att hitta de lite speciella historierna från djurriket. Pingviner som sysslar med steppdans, fiskars vardag nere i de sju haven eller varför inte en mammut och en sengångares liv under istiden. Med dessa finurliga berättelser går det att ingjuta intresse i historierna, trots att berättandet i sig inte är något nytt. Ploey – Ett vinteräventyr är just en sådan historia. För vem kunde tro att att en strandpipares liv som flyttfågel på Island kunde vara intressant?

Som en äventyrsfilm för barn fungerar ”Ploey – Ett vinteräventyr bra. Ploeys kamp för överlevnad i det tuffa vinterlandskapet samtidigt som han finner sig själv som fågel är spännande. Liknelser med andra tecknade filmer som Lejonkungen kan utläsas, men utan att det blir för påtagligt. Filmen gynnas också av bra sidokaraktärer som bidrar med lustigheter. Ett roligt exempel är en räv med ett kulinariskt intresse som noggrant kryddar sina byten innan de förtärs.

Någonstans gäller det att se en film för vad den är. Om du är över tio gammal kanske inte Ploey – Ett vinteräventyr vid en första anblick intresserar dig. Och helt ärligt är du nog inte den utstakade målgruppen heller. Men det finns ändå något för alla att ta med sig av från denna barnfilm. Det är en resa mellan sorg och glädje samtidigt som du får dig en ornitologisk utbildning om fåglar på Island. För vem visste tidigare vad en snöripa eller en strandpipare var för något?

Betygssymbol för 3 av 5

För fler barnfilmer spana in vår lista här.

About David Lindahl 471 Articles
27-årig journaliststudent med ett enormt intresse för filmens värld. Har speciell förkärlek för westerns, tunga draman och skådespelaren James Stewart.

Be the first to comment

Ta ton i diskussionen

Din mailadress kommer inte att publiceras.