Recension: Origin (säsong 1)

”Origin” plockar godbitarna ur sci-fi-kakan.

Origin. Foto: YouTube Premium

Serie: Origin (säsong 1)
Skapare: Mika Watkins
Med: Natalia Tena, Tom Felton, Sen Mitsuji m.fl.
Genre: Sci-fi, skräck, drama
Längd: 10 x 45 min
Distributör: YouTube Premium

Efter att glupskt ha plöjt hela den första säsongen av ”Origin”, tror jag inte att jag sett en enda scen som inte har lånats från någon annan sci-fi-film eller serie på något sätt. Samtidigt har jag sällan känt mig så underhållen.

Det lånas godbitar från Battlestar Galactica, Sunshine, Cloverfield: Paradox, LifeAltered Carbon, Lost in Space och många fler titlar än jag orkar att nämna. För den, likt jag själv, som har en svaghet för den här typen av sci-fi-underhållning i rymden är Origin ett måste.

Ett gäng passagerare vaknar plötsligt upp på en gigantisk rymdfärja, påväg mot planeten Thea. Rymdprogrammet Origin låter människor på jorden lämna sin hemplanet och sitt förflutna för ”ett oskrivet blad” på en ny planet. Men något har givetvis gått väldigt fel, vilket fått skeppet att skicka iväg (nästan) alla passagerare i ”rymdlivbåtar”.

Den grupp vi får följa vaknar upp bara några minuter efter att alla andra har flytt från skeppet i panik. Istället för att vakna upp, framme på Thea i säkerhet, befinner de sig nu på ett gigantiskt men tomt rymdskepp. Vad kan ha gått fel? Genom tillbakablickar till livet innan enkelresan mot Thea, får vi även lära känna passagerarna mer på djupet. Vad som drivit dem bort från jorden av olika anledningar.


Siobhán Cullen som Katie i Origin. Foto: YouTube Premium

Allt som händer därefter har vi redan sett i andra liknande produktioner, vilket gör det tämligen enkelt att gissa sig fram till vilken väg handlingen kommer att ta. Men tack vare en härlig kemi mellan skådespelarna, riktigt snygga sci-fi-miljöer och ett manus som vet precis vilken typ av serie den vill vara, kan jag inte göra annat än att sluka hela serien under en helg.

Om jag däremot ska försöka mig på en objektiv bedömning av Origin som helhet, kan jag inte sätta ett högre betyg än en trea. Den tillför väldigt lite nytt, men är trots det en stark rekommendation för alla som gillar den här typen av filmer och serier.

Betygssymbol för 3 av 5

Be the first to comment

Ta ton i diskussionen

Din mailadress kommer inte att publiceras.