Recension: Halvdan Viking (2018)

Barnslig förbjuden kärlek i vikingamiljö.

Halvdan Viking (2018)
Vilgot Hedtjärn och Ellinea Siambalis i rollerna som Halvdan och Meia. Foto: gp.se

Film: Halvdan Viking (2018)
Regi: Gustaf Åkerblom
Manus: Gustaf Åkerblom
Med: Vilgot Hedtjärn, Ellinea Siambalis, Peter Haber, Claes Månsson, Torkel Peterson, Joel Spira m.fl.
GenreÄventyr
Speltid: 1h 31 min

’’Halvdan Viking’’, som baseras på Martin Widmarks populära bokserie, är en svenskproducerad äventyrsfilm som riktar sig till hela familjen. Men detta är i sin helhet ingen högklassig familjefilm. Det är för det mesta stelt skådespel och handlingen – klassisk förbjuden kärlek – är onödigt anpassad för de yngre tittarna.

I Halvdan Viking ligger stort fokus på relationen mellan vikingasonen Halvdan (Vilgot Hedtjärn) och kungadottern Meia (Ellinea Siambalis). De båda finner varandra i skogen när Halvdan en dag olovligen lämnar sin by – Östbyn – för att ta sig ner till floden och sjösätta sin barkbåt. Plötsligt dyker Meia upp, och blir Halvdans räddare i nöd när han håller på att drunkna.

En vänskap tar sin början, men snabbt visar det sig att Meia bor på andra sidan floden – i Västbyn. De båda byarna har sedan länge legat i konflikt med varandra och som ni kanske förstår innebär detta stora problem för Halvdan och Meia.

Ett klassiskt Romeo & Julia-upplägg i barnformat. Det blir som förväntat inte särskilt dramatiskt, inte ens med barns mått mätt. Filmen är klart lättsam med mycket humorinslag, varav några fungerar. Ett par replikskiften mellan Peter Habers och Claes Månssons karaktärer är lite småkul.

Halvdan Viking (2018)
Peter Haber i ”Halvdan Viking”. Foto: gp.se

Men i övrigt är skådespelarna i filmen inte på topp. Det är mycket överspel. Särskilt från Torkel Petersson och Joel Spira i rollerna som rivaliserande bröder från de olika byarna. Deras roller som förvuxna, griniga bebisar görs verkligen inte med glimten i ögat och blir efter en kort stund bara irriterande. Vilgot Hedtjärn och Ellinea Siambalis lyckas tyvärr inte heller att gjuta så mycket liv i Halvdans och Meias relation. Det känns för det mesta bara stelt.

Rent produktionsmässigt, märks det också att filmen inte haft den största budgeten. Filmteamet har byggt upp några hyddor i skogen och klätt skådespelarna och statisterna i tidstypiska kläder. Några spänningsfyllda strider blir det inte heller (på slutet uppstår ett rejält antiklimax i min mening).

Sammantaget kan man väl säga att detta inte är en blivande svensk filmklassiker. Det finns ett par ljusglimtar i form av humorinslag, men i övrigt finns det inte mycket positivt att säga. Halvdan Viking hade vunnit på att våga vara lite mer allvarlig, trots att det är en familjefilm. Jag hade gärna sett ett annat manus till filmen, som lagt än mer fokus på att dramatisera faran i Halvdans och Meias relation.

Filmtopps betygssymbol för 1 av 5.

About August Klittmar 77 Articles
22-åring från Marks kommun i Västra Götaland. Älskar att titta på film då jag finner det otroligt personlighetsutvecklande och nöjesgivande.

2 Comments on Recension: Halvdan Viking (2018)

  1. Jag har läst Martin Widmarks serie om Halvdan med mina tre söner och jag måste verkligen säga att det är en fantastisk historia som trollbundit hela familjen. Vi blev alla därför djupt besvikna när vi såg filmen som är en praktkalkon av rang. Att författaren lånat sitt verk till dessa klåpare till filmskapare är ett mysterium. Ett politiskt korrekt spektakel som fungerar bättre som en spegel av den rådande tidsandan än som den barn och ungdomsfilm den borde vara, och då ska det sägas att jag faktiskt satt kvar och plågade mig genom hela filmen. Min äldste son lämnade i frustration filmen redan i halvtid…

  2. Kul att filmen recenseras av en person som själv är ett barn men vill verka mer vuxen än vad han i själva verket är.
    Det är utöver det tämligen ointressant vad en ”vuxen” tycker om en film som, först och främst, vänder sig till barn i åldrarna 7–10. De filmer jag, som vuxen på riktigt, tycker är riktiga sömnpiller säger barnen att det är den bästa film de sett!
    Sen, att påstå att det är en lågbudgetfilm? Vet inte vad genomsnittsbudgeten för svensk film är, men vågar gissa på att den här filmens budget på nästan 37 miljoner är en bit över snittet. Så, då har vi en pojke som kullgossar till filmer som inte vänder sig till honom.
    Nej, någon mer tro till vad denna August säger om film kommer inte att ske.

Ta ton i diskussionen

Din mailadress kommer inte att publiceras.