Döda kändisar 2018 – Våra fallna filmstjärnor

Denna artikel är tillägnad våra döda kändisar som lämnat oss under 2018.

Över en tredjedel av 2018 har gått och många kända namn inom film- och tv-industrin har redan lämnat oss. Här under hyllar vi personerna som i år av olika skäl har fått lämna oss, gammal som ung.

Vila i frid!

Johannes Brost (1946-2018)

Bild på skådespelaren Johannes Brost.
Skådespelaren Johannes Brost. Foto: SCANPIX

Den svenske skådespelaren Johannes Brost avled bara fyra dagar in på det nya året. Hans kända roller inkluderar karaktärer från julkalendern Stjärnhuset, tv-serien Rederiet och hans Guldbaggebelönade insats i filmen Avalon.

Johannes Brost blev 71 år.

Jóhann Jóhannsson (1969-2018)

Filmkompositören Jóhann Jóhannsson.
Filmkompositören Jóhann Jóhannsson. Bild: Jonatan Grtarsson

Den isländske filmkompositören gick bort 48 år gammal. Han skrev musik till storfilmer som PrisonersSicarioArrival, och The Theory of Everything.

Idrissa Ouedraogo (1954-2018)

Bild på filmskaparen Idrissa Ouedraogo.
Filmskaparen Idrissa Ouedraogo.

Den afrikanske filmskaparen Idrissa Ouedraogo från Burkina Faso var ett viktigt namn inom afrikansk filmindustri. Hans filmer Tilaï och Samba Traoré medverkade och prisades på Cannes filmfestival och Berlins filmfestival

Han blev 64 år gammal.

Isao Takahata (1935-2018)

Studio Ghiblis medgrundare Isao Takahata.
Studio Ghiblis medgrundare Isao Takahata.

Isao Takahata grundade Studio Ghibli tillsammans med sin gode vän Hayao Miyazaki. Han var en pionjär inom japansk animerad film och hans kända verk inkluderar filmer som Eldflugornas grav, Pompoko och Sagan om prinsessan Kaguya.

Filmtopp har hyllat honom med en BILDSPECIAL.

Isao Takahata blev 82 år gammal.

Milos Forman (1932-2018)

Milos Forman.

Den tjeckiske regissören Milos Forman spelade en stor roll för den tjeckoslovakiska nya vågen med filmer som En blondins kärleksaffärer och Det brinner, min sköna. I Hollywood fortsatte hans framgångar med storfilmer som Amadeus, Gökboet och Hair. Filmtopp tillägnade en BILDSPECIAL till honom.

Milos Forman blev 86 år gammal.

R. Lee Ermey (1944-2018)

R. Lee Ermey.
R. Lee Ermey.

Full Metal Jacket-skådespelaren R. Lee Ermey var inte bara en militär på film utan även i verkligheten. Han hade riktig erfarenhet som ”drillinstruktör”.

Han blev 74 år gammal.

Verne Troyer (1969-2018)

Skådespelaren Verne Troyer.
Verne Troyer. Foto: Standard.co.uk

Den kortväxte skådespelaren Verne Troyer var kanske främst känd som Mini-Me i Austin Powers-filmerna. Förutom skådespelare var han också stuntman och komiker.

Verne Troyer blev 49 år gammal.

Michael Anderson (1920-2018)

Brittiske regissören Michael Anderson.
Michael Anderson.

Den brittiske regissören Michael Andersons verk inkluderade Jorden runt på 80 dagar, den första filmatiseringen av George Orwells dystopi-roman 1984 och kultklassikern Flykten från framtiden.

Michael Anderson blev 98 år gammal.

Pamela Gidley (1965-2018)

Pamela Gidley i David Lynchs "Twin Peaks: Fire Walk with Me"
Pamela Gidley i David Lynchs ”Twin Peaks: Fire Walk with Me”. Foto: New Line Cinema

Pamela Gidley var både modell och skådespelerska. Inom filmvärden är hon kanske mest känd för sin medverkan i David Lynchs Twin Peaks: Fire Walk with Me.

Hon blev 52 år gammal. 

Lasse Sarri (1936-2018)

Lasse Sarri.
Lasse Sarri.

Den svenske regissören och skådespelaren Lasse Sarri var aktiv inom film- och tv-branschen i över sju decennier. Han regisserade bland annat tv-klassikern Rädda Joppe – död eller levande. Han är även far till skådespelaren Olle Sarri.

Lasse Sarri blev 81 år gammal.

Leif Liljeroth (1924-2018)

Leif Liljeroth.
Leif Liljeroth.

Leif Liljeroth slog igenom som karaktären Doktor Miller i den svenska tv-klassikern Kullamannen från 1967. Han var också känd som kommissarie Ruda i Hassel-filmerna.

Han blev 93 år gammal.

Harry Anderson (1952-2018)

Harry Anderson.
Harry Anderson.

Harry Anderson var en skådespelare, magiker och komiker. I Sverige är han kanske mest känd för sin återkommande gästroll i den klassiska tv-serien Skål. Han spelade även Richie Tozier i Stephen King-miniserien Det från 1990.

Harry Anderson blev 65 år gammal.

Bill Maynard (1928-2018)

Bill Maynard.
Bill Maynard.

Bill Maynard är mest känd för sin medverkan i den långgående brittiska tv-serien Tillbaka till Aidensfield. Förutom skådespelare var han också manusförfattare och en framgångsrik komiker.

Han blev 89 år gammal.

Emma Chambers (1964-2018)

Emma Chambers.
Emma Chambers.

Som skådespelerska var Emma Chambers mest känd för rollerna Alice Tinker/Horton i Ett herrans liv och Honey Thacker i Notting Hill.

Hon blev 53 år gammal.

Reg E. Cathey (1958-2018)

Reg E. Cathey.
Reg E. Cathey.

Reg E. Cathey medverkade främst i tv-serier och var känd för roller som Norman Wilson i The Wire, Martin Querns i Oz och Freddy Hayes i House of Cards som han fick en Emmy-nominering för.

Han blev 59 år gammal.

John Gavin (1931-2018)

John Gavin.
John Gavin.

John Gavin var tänkt att ersätta George Lazenby som James Bond, men då Sean Connery återvände blev det aldrig av. Han vann en Golden Globe för sin medverkan i Douglas Sirks Tid att älska, dags att dö och hade biroller i storfilmer som Psycho och Spartacus.

John Gavin blev 86 år gammal.

John Mahoney

John Mahoney.
John Mahoney.

John Mahoney var en brittisk skådespelare som kanske främst är känd för sin roll som amerikanen Martin Crane i tv-serien Frasier. Hans filmroller inkluderade bland annat röstskådespeleri i Antz och Järnjätten. Hans sista filmroll gjorde han i Rob Reiners romantiska komedi Flipped.

John Mahoney blev 77 år gammal.

Connie Sawyer (1912-2018)

Connie Sawyer.
Connie Sawyer.

Amerikansk skådespelerska som slog igenom på 50-talet. Hon agerade ofta i biroller i filmer som Dum & dummareNär Harry träffade Sally… och Pineapple Express. Hon hade även mindre roller i tv-serier som Seinfeld, Will & Grace, How I Met Your Mother och New Girl.

Connie Sawyer blev otroliga 105 år gammal.

Mark Salling (1982-2018)

Mark Salling.
Mark Salling.

Mark Salling var mest känd för sin roll som Puckerman i tv-serien Glee. Tyvärr gick han också bort ung, precis som den andre skådespelaren Cory Montetih från tv-serien.

Mark Salling blev 35 år gammal.

Olivia Cole (1942-2018)

Olivia Cole.
Olivia Cole.

Olivia Cole var en rutinerad tv-skådespelerska med roller som Mathilda Moore i Rötter och Maum Sally Nord & Syd. Hon agerade även i flera teaterproduktioner på Broadway.

Olivia Cole blev 75 år gammal.

Simon Shelton Barnes (1966-2018)

Simon Shelton Barnes som Tinky Winky.
Simon Shelton Barnes som Tinky Winky.

Ingen mindre än Tinky Winky själv. Ersatte sparkade Dave Thompson som den lilla varelsen i det populära brittiska barnprogrammet Teletubbies.

Simom Shelton Barnes blev 52 år gammal.

Wolfgang Völz (1930-2018)

Wolfgang Völz.
Wolfgang Völz.

Den tyske skådespelaren Wolfgang Völz hade en lång filmkarriär. I sitt hemland är han främst känd för att ha dubbat engelsktalande skådespelare som Walter Matthau, Peter Ustinov och Mel Brooks. I Sverige var han kanske mest känd som enögde Oskar i Pippi Långstrump på de sju haven.

Wolfgang Völz blev 87 år gammal.

About David Lindahl 484 Articles
27-årig journaliststudent med ett enormt intresse för filmens värld. Har speciell förkärlek för westerns, tunga draman och skådespelaren James Stewart.

1 Comment on Döda kändisar 2018 – Våra fallna filmstjärnor

Ta ton i diskussionen

Din mailadress kommer inte att publiceras.