De kan vinna på Oscarsgalan

Oscarsgalan handlar mycket om uppklädda kändisar, glitter och glamour, men den handlar ju också om att dela ut priser till det gångna årets bästa prestationer. I den här artikeln kommer jag att belysa de filmer och personer som har störst chans att lämna galan med minst en Oscar i bagaget.

Oscar-statyetter

Sett till det stora antalet kategorier (för att inte tala om hur lite jag kan om ljudmixning och andra likaledes sexiga områden) har jag valt att begränsa mig till de större nomineringarna. Om du vill se hela listan med tävlande, kan du göra det här.

De kategorier som kommer att behandlas är de fyra skådespelarkategorierna (manliga och kvinnliga huvud- och biroller), de två manuskategorierna, bästa foto, regi och film. I varje kategori kommer jag att försöka avgöra vilken film som har störst chans att vinna och vilken som är min personliga favorit (det är inte alltid samma). En liten notering kommer även att skrivas om varje kategori. Detta rör sig alltså om kvalificerade gissningar och personliga preferenser, så ta det med en nypa salt.

Bästa film

La La Land Header

Trolig vinnare: La La Land. Detta är årets storfavorit, med fjorton nomineringar totalt. Även om jag tyckte det var en halvtråkig film, är det många som älskar den. La La Land vann sju Golden Globes och kommer troligtvis att kamma hem ett antal priser under natten, inklusive paraplypriset ”Bästa film”.

Personlig favorit: Arrival. En av årets bästa filmer är ett ypperligt hantverk och bjuder på ett intelligent bildspråk och en imponerande berättarstruktur, som har en hel del gemensamt med utomjordingarnas språk i filmen.

Notering: Akademin ändrar sina regler emellanåt, vilket är en anledning till att denna kategori innehåller nio nominerade filmer, medan de flesta andra har högst fem nominerade. Vi ska inte heller räkna bort Moonlight och Manchester by the Sea, som också har stora chanser att vinna.

Bästa regi

Foto: UIP/Sony
Foto: UIP/Sony

Trolig vinnare: Damien Chazelle för La La Land. Regissören är den person som bestämmer över själva inspelningen. Om du bortser från kostym och rekvisita och eventuella specialeffekter, är det regissören som bär ansvaret för hur en film ser ut i slutändan. Det är alltså lite av Chazelles förtjänst att La La Land har fått så många nomineringar och därför kommer han troligtvis att vinna, även om jag inte tycker att han förtjänar det.

LÄS MER: Filmerna La La Land stal ifrån

Personlig favorit: Denis Villeneuve för Arrival. När Final Fantasy, filmen från 2001, skulle komma ut, var det mycket snack om det faktum att huvudkaraktärens hår föll perfekt. Varje hårstrå må ha fallit perfekt, men filmen i sig var en rätt tråkig historia. I Arrival har Villeneuve behandlat varje aspekt av filmen på samma sätt som Final Fantasy behandlade håret. Det finns en tanke bakom varje klipp, varje kamerarörelse och till och med utomjordingarnas språks utseende har en stark betydelse. Filmen känns dessutom som en kommentar på både filmskapande och livet självt.

Notering: Man ska inte heller räkna bort Kenneth Lonergan för Manchester by the Sea, en film som är en av favoriterna i år.

Bästa manliga huvudroll

Trolig vinnare: Casey Affleck för Manchester by the Sea. Affleck vann en Golden Globe för sin roll som den emotionellt trasiga Lee Chandler. Kanske inte den mest intressanta insatsen bland de nominerade, men definitivt en stark prestation. Affleck är en stark kandidat att vinna även på Oscarsgalan.

Personlig favorit: Denzel Washington för Fences. Detta skulle bli Washingtons tredje Oscar, vilket skulle innebära att han skulle befinna sig i samma liga som bland annat Meryl Streep och Daniel Day-Lewis. Washington får med hela spektrat av känslor i sin prestation; glädje, uppsluppenhet, nostalgi, ilska, bitterhet, ånger etcetera. Jag hoppas innerligt att han vinner.

Notering: Även Ryan Gosling är en stark kandidat att vinna för La La Land, då han vann en Golden Globe för samma roll (Golden Globe-galan delar upp vissa kategorier efter genre). Inte för att jag tyckte hans prestation var så märkvärdig.

Bästa kvinnliga huvudroll

Trolig vinnare/Personlig favorit: Isabelle Huppert för Elle. Här sammanfaller alltså vad jag tror och hoppas. Huppert bjuder oss på en komplex prestation, som ändå är lätt att förstå. Själva filmen borde egentligen ha fått fler nomineringar, då den berättar en mycket intressant historia om en kvinna som tvingas ta itu med sitt förflutna, sin samtid och framtiden på en och samma gång.

Notering: Detta är tjugonde gången Meryl Streep är Oscarsnominerad. Hon kommer troligtvis inte att vinna, mest för att det hade varit orättvist om hon vann varje år, men visst är hon lika duktig som hon alltid är. Denna gången har hon nominerats för sin insats som den snurriga, talanglösa och godhjärtade societetsdamen i Florence Foster Jenkins. Emma Stone har dock en chans att vinna för La La Land, av samma anledning som Gosling kan vinna sin kategori. Om Oscarsstatyetten skulle delas ut till den skådespelare som hade den mest uppenbart falska dialekten och fick en av det gångna seklets mest kända personer att framstå som allmänt falsk och fåfäng, hade den gått till Natalie Portman för Jackie. Men detta är Oscarsgalan, inte Razziegalan.

About Andreas Ziegler 199 Articles
Filmskribent, SEO-skribent och filmvetare. Kärt barn har många namn. Jag gillar innovativa och välkonstruerade filmer och TV-serier. Klicka här för att komma till min verksamhets hemsida.