Filmerna med Batman och Superman – perfekta uppladningen?

För dig som älskar filmerna med Batman och Superman

Här har jag förberett denna perfekta uppladdning för dig som älskar filmerna med Batman och Superman. Jag är av tron att tiden innan en premiär (som The Justice League, 10/11) och mindsetet som hägrar  när man går in i biosalen är extremt viktigt. Detta för att biobesöket skall bli maximerat underhållande. Särskilt när man har väntat på en specifik film under en längre tid, som exempelvis The Justice League

Detta är ingen lista över bästa filmer med Batman och Superman, utan en stegvis instruktion över vad jag anser vara den bästa uppladdningen. Vi har sedan tidigare rankat de bästa Batman-filmerna här. Under varje film nedan har jag kort summerat handlingen och motiverat varför den är med. Dessutom har jag satt ut mitt personliga betyg på filmen längst ner.

1.  Batman (1989) – den första filmen!

Foto: Warner Bros.
Foto: Warner Bros.

Regi: Tim Burton
I rollerna: Michael Keaton, Jack Nicholson, Billy Dee Williams m. fl.

Handling: Gotham är en mörk och farlig stad, med en till största del korrupt polis. Trots distriktsåklagaren Harvey Dents och poliskommissarie Jim Gordons hårda arbete blir staden allt farligare. Ända till en maskerad man i form av en fladdermus dyker upp. Ungefär samtidigt tar Jack Napier över Gothams undre värld, som den psykotiska, oförutsägbara Jokern.

Varför du ska se den: Om man bortser från Batman: The Movie från 1966, som egentligen bara var en förlängning av TV-serien, var detta Batmans första framträdande på den stora silverduken. Med en fantastisk insats av Jack Nicholson som Jokern är denna film en klockren start på din uppladdning.

betyg 4

 

2. Se Batman Returns (1992)

Foto: Warner Bros.
Idag skildrar vi Filmerna med Batman och Superman. Foto: Warner Bros.

Regi: Tim Burton
I rollerna: Michael Keaton, Danny DeVito, Michelle Pfeiffer m. fl.

Handling: Med Jokern besegrad ställs Batman nu mot en ny fiende, Pingvinen. Med hjälp av den korrupta affärsmannen Max Schreck ser Pingvinen till att bli borgmästare av Gotham och lysa ett annat ljus på Batman än han är van vid. Batman måste rentvå sitt namn samtidigt som han måste avgöra vad han ska göra med Catwoman, före detta Selina Kyle, Schrecks sekreterare.

I filmen skildras även ännu mer fräcka prylar, som Batman använder för att bekämpa sina fiender. I en kul undersökning har man försökt ta reda på vad det egentligen kostar för Bruce Wayne att vara Batman. Runt 300 miljoner dollar kom de fram till att det skulle kosta honom! Mer fakta hittar du i vår lista med  roliga saker om Batman

Varför du ska se den: Den klockrena fortsättningen på Batman är ett självklart val. Rollen som Oswald Cobblepot, Pingvinen, är som gjord för Danny DeVito. Pfeiffer är en lysande Catwoman och Michael Keaton gör ett lika bra jobb i denna film som i den första.  Alltihop är ingredienser för att få den perfekta Batman-stämningen.

3915c-betyg_4

3. Se Superman (1978)

Filmerna med Batman och Superman är många.
Foto: Warner Bros.

Regi: Richard Donner
I rollerna: Christopher Reeve, Marlon Brando, Gene Hackman m. fl.

Handling: När Jor-El misslyckas att övertyga Kryptons höga råd att deras värld är på väg mot undergång sänder han sin son, Kal-El till Jorden. Kal-El adopteras av familjen Kent och får av solens strålar superkrafter. Som vuxen flyttar han till Metropolis och tar jobb som reporter på the Daily Planet men är i hemlighet den mantelförsedda Stålmannen som ställs emot världen främsta kriminella sinne, Lex Luthor.

Varför du ska se den: Jag har sagt det tidigare och jag säger det igen, jag tycker Stålmannen är en ganska tråkig hjälte. Bortsett från det finns det mycket som är värt att se i denna film. Ett tåg får köra över honom när spåret har gått sönder och när Lois Lane trillar ur helikoptern är allihop minnesvärda scener, som får en att komma in i rätt Superman-känsla.

2.5 i betyg

4. Se Superman II (1980)

Är Superman II bästa filmen med Superman? Foto: Warner Bros.
Foto: Warner Bros.

Regi: Richard Lester
I rollerna: Christopher Reeve, Gene Hackman, Ned Beatty m. fl.

Handling: Denna uppföljare började där Superman slutade. Tre brottslingar från Krypton släpps fria från the Phantom Zone av en kärnvapenexplosion i rymden. De dyker upp på jorden i tron att de ska kunna regera utan motstånd. Lex Luthor rymmer från fängelse och slår sig ihop med de tre brottslingarna för att göra slut på Stålmannen en gång för alla.

Varför du ska se den: Superman II är tveklöst den bästa Stålmannen-filmen hittills. Det är inte bara kryptonit som kan fälla honom längre, utan han får slåss på lika villkor med de tre brottslingarna och Lex snillrikhet och ondska gör sig ändå påmind. Om man inte är i rätt Stålmannenstämning när man kommit till detta stadie av uppladdningen får man hoppas att det blir tillräckligt med Batman i den kommande filmen.

betyg_3_5

5. Se The Dark Knighttrilogin (2005-2012)

Dessa filmerna i The Dark Knight-trilogin är de bästa som gjorts om Batman!
Foto: Tm & DC Comics

Regi: Christopher Nolan
I rollerna: Christian Bale, Heath Ledger, Morgan Freeman m. fl.

Handling: Batman Begins berättar ursprungshistorien om Batman och hur han övervinner sin egen rädsla för att besegra sin före detta lärare, R’as Al Ghul. The Dark Knight ställer honom mot sin ärkefiende Jokern och den oberäknelige Two-Face. The Dark Knight Rises avslutar trilogin med Batmans fysiskt svåraste utmaning hittills, den hänsynslöse Bane.

Dessa filmerna i The Dark Knight-trilogin är de bästa som gjorts om Batman!

Varför du ska se den: Att jag gillar Batman är ingen hemlighet. Att jag dessutom avgudar Christopher Nolan är inte heller något jag sticker under stol med. När dessa två kombineras i inte en, inte två, utan tre (!) filmer kan jag inte låta bli att rekommendera den överallt jag går. Att trilogin kommer in på denna uppladdning är inte heller konstigt. Batman har äntligen fått en riktigt cool dräkt och Morgan Freeman som teknisk rådgivare. Lyckan är gjord.

5 ögon

6. Se Man of Steel (2013)

Foto: Warner Bros.
Foto: Warner Bros.

Regi: Zack Snyder
I rollerna: Henry Cavill, Amy Adams, Michael Shannon

Handling: Återigen en ursprungshistoria för Stålmannen. Kal-El kommer till Jorden och blir Clark Kent/Stålmannen. Skillnaden är att denna gång ställs han mot General Zod, som hans far hjälpte till att spärra in i the Phantom Zone när Kal-El sändes till Jorden. Zod ser det som sin livsuppgift att göra om jorden till ett nytt Krypton och skapa ett nytt hem för sin ras. Det blir Stålmannens uppgift att stoppa honom och bli mänsklighetens symbol för hopp.

Varför du ska se den: Egentligen tycker jag inte denna film är särskilt bra, inte ens med stålmannen-mått mätt. Mängder med onödig förstörelse får mig att tröttna långt innan slutet. Det enda som saknas för att det ska bli ett tvättäkta Michael Bay-fiasko är slow-motion i mängder.

Anledningen till att Man of Steel är med i denna uppladdning är enkel: Batman v. Superman: Dawn of Justice är fortsättningen på historian som denna film startade. Mitt hopp är att Zack ska ha blivit visare sen dess och att Batman räddar dagen, precis som vanligt.

Filmtopps betygssymbol för 2 av 5

7. Se Superman IV: The Quest for Peace (1978) och Batman & Robin (1997)

Foto: Warner Bros.
Foto: Warner Bros.

Regi: Sidney J. Furie / Joel Schumacher
I rollerna: Christopher Reeve, Gene Hackman / George Clooney, Arnold Schwarzenegger m. fl.

Handling: Superman IV: The Quest for Peace händer det ena spektakulära efter det andra. I sin kamp mot Nuclear Man, skapad av Lex Luthor, hinner Stålmannen rädda Frihetsgudinnan, stoppa ett vulkanutbrott och återuppbygga Kinesiska muren. I Batman & Robin får Batman, i sin kamp mot Mr. Freeze, Poison Ivy och Bane, hjälp av inga mindre än Robin och Batgirl.

Varför du ska se dem: Vi avslutar denna uppladdning med två stycken så kallad ”slump-busters”. Två filmer så dåliga att de tog död på sina filmserier.  Batman & Robin har 28 i metan på Imdb exempelvis.

Två filmer så dåliga så man inte kan göra annat än uppskatta allting som är lite bättre. Anledningarna till att dessa filmer är så dåliga är många, men för att åtminstone nämna någonting; Superman IV hade från början en budget på 35 miljoner dollar, men den blev kapad till 15 miljoner, vilket gör att en film som är starkt beroende av specialeffekter får svårt att prestera väl.

I Batmans fall börjar jag med att säga, VEM TYCKTE DET VAR EN BRA IDÉ ATT SÄTTA BRÖSTVÅRTOR PÅ EN BATMAN-DRÄKT?! Nog om det, Arnold Schwarzeneggers Mr. Freeze har förändrats från ett geni till en snubbe som droppar one-liners när helst han kan, Bane är reducerad till en glorifierad chaufför och Poison Ivy låter som hon har en personlighetsklyvning med tanke på hur mycket hon pratar med sig själv. Men det är väl tur det, annars hade vi ju inte haft en aning om vad hennes planer är.

betyg_0

Vad tycker du listan om Filmerna med Batman och Superman?

Gillar du min uppladdning eller skulle du lägga upp den annorlunda? Är en uppladdning innan inte särskilt viktigt, kanske? Tveka inte att kommentera!

About Ejnar Andersson 12 Articles
Jag älskar superhjältar och allt som har med dem att göra. Jag deltar gärna i diskussioner om DC Comics, Marvel eller Star Wars, så tveka inte att kommentera!

2 Comments on Filmerna med Batman och Superman – perfekta uppladningen?

 1. Jag hävdar nog vänligt men bestämt att Man of Steel förtjänar mer än 2 av 5 i betyg, för mig så är det en av de bästa superhjälte-filmerna på flera år. För mig står den på samma nivå som The Dark Knight och det är av flera anledningar:

  – Man ger karaktären Kal-El/Superman/Clark Kent utrymme att utvecklas och han är inte en lika två dimensionell karaktär som i Superman: The Movie. Grundstoryn handlar ju om att Kal-El försöker få grepp om sina superkrafter men också att försöka ”anpassa” sig bland människor. En outside historia helt enkelt.

  – Förstörelsen i slutet är alldeles nödvändig med tanke på vad filmen försöker visa. Vad hade hänt med New York om två utomjordingar med enorma krafter hade fightats?

  – Fantastiskt soundtrack av Hans Zimmer.

  – Henry Cavill är fantastisk som Superman/Clark Kent.

  – Största kritiken mot Superman är att han inte räddar människor men det är just det han gör – han räddade hela den mänskliga rasen även fast han förstörde ett gäng kvarter i Metropolis och ett par 1000 människor dog.

  – Trogen sin serietidningsförlaga (de senare årens Superman-comics).

  Detta är bara några saker som jag kommer på på rak arm.

  • Hej!
   Äntligen någon att diskutera sådana här saker med! Självklart är ju alltid betygsättning en smaksak, och anledningen till mitt låga betyg ska jag försöka redogöra för så gott jag kan här.

   -Ja, det är sant att Kal-El inte är lika tvådimensionell längre, men samtidigt är han väldigt förutsägbar. Vi vet redan när vi sätter oss att han kommer bli superman, och att då göra en så utdragen process av det hela känns uttjatat och långtråkigt i min mening.

   -Vad gäller förstörelsen så är jag av rakt motsatt åsikt, både Kal-El och Zod borde inse att det tjänar ingenting till att slänga in varandra i byggnader, det är ju deras egna knytnävar som åsamkar mest skada. Därför tycker jag all förstörelse känns onödig och även här blir det utdraget och långtråkigt

   -Hans Zimmer gör ett bra jobb, absolut, men det är långt ifrån det bästa han gjort

   -Henry Cavill känns som ett bra val som Superman ENDAST p.g.a. hur han ser ut. Han är stel i sitt skådespeleri och ansiktet känns ofta påklistrat

   De sista två punkterna har jag inga bra svar på just nu, men om du har fler åsikter diskuterar jag dem gärna med dig! 🙂

Comments are closed.